Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2008 - Anul XIII, nr. 230 (3911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea distribuitorilor

Amânarea scumpirii gazelor va afecta mai puternic populaţia, în viitor

Populaţia va avea de suferit ca urmare a deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a nu majora preţul gazelor la 1 octombrie, întrucât scumpirea este inevitabilă şi va avea un impact mai puternic asupra consumatorilor, pentru că va trebui să acopere pierderile înregistrate de furnizori până la acel moment, potrivit distribuitorilor şi furnizorilor de gaze Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România.

ANRE nu a respectat metodologia de tarifare când a decis să menţină, la 1 octombrie, preţul gazelor furnizate populaţiei, iar consumatorii vor fi afectaţi într-o măsură mai mare la următoarea creştere a tarifelor, potrivit Distrigaz Sud.

"Distrigaz Sud a cerut ANRE aplicarea metodologiei de tarifare, care prevede recunoaşterea costurilor de achiziţie a gazului în preţul către consumatorul final. (...) Pentru consumator, cu cât se amână mai mult timp aplicarea metodologiei, ale cărei efecte sunt graduale, cu atât situaţia va fi mai dificilă datorită impactului social şi economic", se arată într-un comunicat al distribuitorului de gaze.

 

S-au scumpit gazele importate din Rusia

ANRE a decis, săptămâna trecută, să nu majoreze, la 1 octombrie, preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv cei casnici, aşa cum solicitaseră companiile Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România.

Cei doi mari distribuitori de gaze au cerut ANRE, în luna septembrie, să crească preţul gazelor livrate populaţiei cu aproximativ 10%, la 1 octombrie, întrucât gazele importate s-au scumpit.

Oficialii Distrigaz Sud au declarat la jumătatea lunii septembrie că preţul gazelor va creşte în luna octombrie, întrucât se majorează preţul gazelor importate din Rusia, de la 500 dolari pe 1.000 metri cubi la 550 de dolari la 1.000 metri cubi. Distrigaz Sud a solicitat ANRE majorarea cu 12% a preţului gazelor naturale furnizate populaţiei.

ANRE a anunţat că preţul gazelor va rămâne nemodificat până la sfârşitul anului şi ar putea să scadă în a doua parte a anului 2009.

"Amânarea ajustării preţului final al gazelor naturale va duce la un impact mai mare asupra clienţilor la următoarea ajustare. (...) E.ON Gaz România va aplica fără compromisuri politica de toleranţă zero faţă de consumatorii rău-platnici şi ar putea lua, de asemenea, măsuri legale împotriva acestei decizii", se arată într-un comunicat al E.ON.

În acelaşi timp, din cauza amânării majorării preţurilor la gaze, E.ON Gaz România are dificultăţi în asigurarea cantităţilor de gaze naturale pentru sezonul rece şi va acumula până la sfârşitul anului pierderi de circa 50 milioane lei.

Potrivit E.ON, ANRE va trebui să crească în perioada următoare preţurilor finale la gaze pentru acoperirea costurilor de achiziţie a acestora.

"Este absolut necesar ca preţurile finale ale gazelor naturale să acopere costurile de achiziţie pentru ca noi să putem asigura cantităţile necesare pentru clienţii noştri. Nici un furnizor de gaze naturale nu poate să vândă consumatorilor gazele naturale sub preţul de achiziţie a acestora", potrivit E.ON.

 

Distrigaz Sud spune că va adopta "o atitudine riguroasă" faţă de datornici

Reprezentanţii Distrigaz Sud, companie deţinută de grupul GDF Suez, au afirmat că decizia ANRE de a nu recunoaşte în tarife costurile de achiziţie a gazelor din import va cauza distribuitorului pierderi mai mari şi va influenţa negativ funcţionarea pe piaţă, precum şi programul de investiţii şi de îmbunătăţire a serviciilor.

"Acest aspect se datorează dezechilibrului între costul de achiziţie al resursei şi preţul de vânzare care durează de la începutul anului 2008, iar conform metodologiei aceste pierderi vor trebui recunoscute în viitoarele tarife", se arată în comunicatul Distrigaz Sud.

Compania susţine că va fi nevoită să adopte "o atitudine riguroasă" în ceea ce priveşte gestionarea recuperării sumelor facturate. "Distrigaz Sud este conştientă de contextul actual şi de dificultăţile pe care le pot întâmpina clienţii, însă aplicarea metodologiei de tarifare în vigoare este necesară şi din acest motiv îşi rezervă dreptul de a obţine acest lucru", precizează sursa citată.

Cea mai recentă majorare a preţurilor gazelor furnizate populaţiei a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut în medie cu 12,5%. La acea dată, Distrigaz Sud şi E.On Gaz România au anunţat că majorarea nu acoperă cheltuielile şi că vor solicita ANRE o nouă creştere, începând cu 1 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amânarea scumpirii gazelor va afecta mai puternic populaţia, în viitor.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amânarea scumpirii gazelor va afecta mai puternic populaţia, în viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei