Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2008 - Anul XIII, nr. 123 (3804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii primesc bani pentru acelaşi număr de vaci ca în 2007

Fermierii care au beneficiat anul trecut de prima pentru exploataţiile de bovine vor primi în acest an subvenţii pentru acelaşi număr de animale ca în 2007, chiar dacă între timp şi-au extins capacitatea prin achiziţia de bovine.

"Fermele primesc subvenţii pentru numărul de bovine pe care le aveau la data de referinţă, adică la 31 ianuarie 2007. Dacă fermierul care a primit prima pentru bovine anul trecut a mai cumpărat alte animale nu mai beneficiază de plăţi pentru acestea, pentru că aşa a fost negociat cu Uniunea Europeană", a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară, fermierii care au achiziţionat animale după data de 31 ianuarie 2007 pot beneficia de subvenţii pentru acestea doar dacă au înfiinţat o fermă nouă, care nu avea producţie înainte.

"Fermierii primesc bani pentru animalele cumpărate după 31 ianuarie numai dacă au înfiinţat o exploataţie nouă, care nu avea producţie înainte. Dar dacă anul trecut un fermier a primit subvenţie pentru cinci vaci şi între timp a cumpărat două, pentru cele două nu primeşte subvenţie. În schimb, dacă a vândut cele cinci vaci pentru care a primit subvenţie anul trecut, primeşte oricum subvenţia", a afirmat Secară.

Primele pentru bovine sunt acordate pe exploataţie. Beneficiarii care au primit plăţi anul trecut, pentru animalele pe care le aveau la data de referinţă 31 ianuarie 2007, pot primi în acest an subvenţii pe baza unei cereri în care menţionează numărul cererii depuse în anul 2007, pentru acelaşi numărul de animale ca anul trecut.

Exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2007-31 ianuarie 2008 pot de asemenea să beneficieze de prime, dar trebuie să depună, printre alte documente, o declaraţie pe proprie răspundere că animalele pentru care solicită prima nu au fost eligibile în anul anterior, adică ferma este nou-înfiinţată.

Fermierii au cerut Ministerului Agriculturii să obţină de la Comisia Europeană permisiunea acordării de subvenţii şi pentru fermierii care au cumpărat animale după 31 ianaurie 2007, dar până în prezent nu a fost obţinut un acord cu oficialii de la Bruxelles, potrivit lui Secară.

"Au fost făcute trei adrese şi la toate au fost răspunsuri negative. Aceasta este concepţia Uniunii, pentru că în statele dezvoltate există o mai mare stabilitate a numărului de animale de la fiecare fermă. Pentru noi este ciudat, este ceva cu care nu suntem obişnuiţi şi care nu avantajează fermierii", a afirmat reprezentantul federaţiei crescătorilor de bovine.

La rândul lui, Gheorghe Albu a arătat că ministerul lucrează în continuare la obţinerea unui acord al Comisiei, astfel încât crescătorii să beneficieze de subvenţii şi pentru animalele achiziţionate după data de 31 ianuarie 2007.

Fermierii sau asociaţiile din care fac parte pot depune cereri pentru subvenţiile de la buget în perioada 1 mai – 15 iunie, sumele stabilite pentru acest an fiind de 490 de lei pe cap de animal pentru bovine.

Subvenţia pentru bovine este acordată crescătorilor care deţin cel puţin trei vaci, cu o vârstă de minim şase luni.

Sprijinul face parte din schema naţională de plăţi pentru zootehnie, notificată la Bruxelles împreună cu alte forme de ajutor care pot fi aplicate pe o perioadă de trei ani de la aderare (până la sfârşitul lui 2009).

Comisia a aprobat schema şi suma totală alocată de la buget, iar România are dreptul la o majorare a acestei sume cu 3-5%, în fiecare an, până în 2010.

Pentru a beneficia de primă, crescătorii trebuie să depună o cerere la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii primesc bani pentru acelaşi număr de vaci ca în 2007.
 Vizualizări articol: 281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii primesc bani pentru acelaşi număr de vaci ca în 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei