Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pâinea se scumpeşte din nou până la Paşte

Preţul pâinii va creşte din nou în perioada următoare, până la Paşte, în condiţiile în care grâul s-a scumpit numai în ultima săptămână cu 10 bani, a declarat, ieri, preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.

"Preţul pâinii va creşte cât de curând. Deja în ultima săptămână preţul grâului a urcat cu zece bani. Fiecare producător îşi va calcula procentul scumpirii în funcţie de preţul cu care cumpără făina şi alte costuri economice", a spus Popescu, la seminarul "Finanţarea rurală - o şansă pentru agricultura României?", organizat de Finmedia.

El a adăugat că preţul grâului a ajuns în ultima săptămână la 1,05 lei pe kilogram şi s-ar putea opri la 1,1 lei înainte de noua recoltă.

"O pâine de 280 de grame se poate cumpăra acum în medie cu un leu. Probabil, preţul va mai creşte în perioada următoare cu 10 bani, depinde de fiecare producător şi de calculele pe care şi le face", a spus Popescu.

Totodată, el a arătat că începând cu luna martie au fost scoase cantităţi de grâu din rezerva de stat către depozitari.

"Rezerva de stat a scos la împrospătare cantităţi de grâu (scoaterea la vânzare a unor cantităţi de grâu din rezerva de stat, care au depăşit un anumit termen, şi înlocuirea lor - nr.) către depozitari, iar aceştia ni-le vând nouă. A fost scos grâu în martie, aprilie şi procesul va continua şi în trimestrul doi (...) Deşi noi am cerut grâu de la rezerva de stat, nu am primit, acesta fiind acordat doar depozitarilor, care ni-l vând la preţuri mai ridicate", a afirmat preşedintele Rompan.

 

Deficit de grâu.

El a precizat că în prezent există un deficit de grâu pe piaţa românească, iar procesatorii au nevoie de 150.000 tone de grâu până la noua recoltă. Stocurile de făină sunt bune, dar cele de grâu s-au împuţinat, fiind mai mici de 70.000 tone.

"Cred că se va aduce grâu din import din Ucraina, dar la un preţ de 300 de euro/tonă, iar acest lucru va influenţa preţul pâinii. La ora actuală şi pe piaţa internă preţul grâului a urcat la 285-290 de euro pe tonă", a mai declarat reprezentantul Rompan.

Consumatorii s-au confruntat cu mai multe scumpiri ale pâinii şi produselor de panificaţie în ultimul an, începând cu vara anului trecut, când recolta de grâu a fost redusă de secetă.

Firmele de panificaţie au anunţat că vor practica scumpiri treptate, din cauza costurilor mari, în special cu materia primă, în condiţiile în care preţul la grâu a urcat pe plan intern, european şi mondial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pâinea se scumpeşte din nou până la Paşte.
 Vizualizări articol: 303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pâinea se scumpeşte din nou până la Paşte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei