Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blocaj pe pieţele interbancare

Tranzacţiile financiare şi împrumuturile interbancare aproape s-au oprit ieri pe pieţele internaţionale, pe fondul neîncrederii între bănci, după ce Bear Sterns a fost la un pas de a intra în faliment, fiind preluată, însă, la un preţ foarte mic, de JPMorgan Chase, transmite Reuters.

Accesul băncilor la creditele negarantate acordate de instituţii concurente a scăzut semnificativ, iar dealerii consideră că această piaţă a devenit foarte discriminatorie, împrumuturile depinzând de numele băncii.

Problemele de pe pieţele monetare au fost reflectate de avansul ratei dobânzii interbancare la o zi în dolari (LIBOR) cu 80 de puncte de bază, aceasta fiind cea mai mare creştere zilnică înregistrată de la atacurile din 11 septembrie 2001.

"Băncile şi instituţiile se luptă pentru numerar, orice fel de numerar pot obţine. Totuşi, aceasta este văzută ca o problemă a pieţei americane pentru moment, sau oricum o dificultate a dolarului", a declarat un trader de la o bancă europeană.

El a menţionat creşterea relativ modestă înregistrată de ratele interbancare pentru depozitele la o zi în euro şi lire sterline.

Ratele la care se realizează operaţiunile pe piaţa monetară sunt volatile, iar analiştii comentează că orice bancă ce nu are fonduri pentru mai mult de o săptămână va avea probleme în a-şi asigura numerarul necesar.

"Există multă incertitudine pe toate pieţele după situaţia Bear Stearns. Toată lumea se întreabă: Cine urmează? Există un Bear Stearns în Europa? Băncile de investiţii ar putea începe să cedeze", a declarat analistul BNP Paribas Edmund Shing.

Traderii susţin că bănci importante au realizat operaţiuni pe piaţa interbancară, în ultima săptămână, de numai 700 de milioane de lire sterline pe zi, şi chiar mai puţin de atât ieri, comparativ cu media de câteva miliarde înregistrată anul trecut.

Banca centrală a Angliei a acordat ieri împrumuturi de urgenţă la trei zile, în valoare de 5 miliarde de lire, iar oferta a fost de aproape cinci ori suprasubsrisă, în contextul în care instituţiile din sectorul financiar au nevoie urgentă de bani din cauza problemelor din domeniul creditării.

Oferta de creditarea a fost a doua operaţiune aşa de "excepţională" a băncii, de la începutul problemelor de pe pieţele internaţionale, în vara anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocaj pe pieţele interbancare.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blocaj pe pieţele interbancare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte