Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă parlamentară pentru supermarketuri

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind acuzaţiile de concurenţă neloială şi practică monopolistă din supermarketuri.

Deputaţii au votat acest proiect de hotărâre atât pe articole, cât şi în ansamblul său.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor aprobase, în prealabil, în cadrul şedinţei de ieri, solicitarea Comisiei pentru politică economică de a supune votului plenului proiectul de hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind acuzaţiile de concurenţă neloială şi practică monopolistă din supermarketuri.

 

Verificări.

Obiectivele acestei anchete parlamentare ţin de verificarea acuzaţiilor de concurenţă neloială, a modului de stabilire a preţurilor produselor în cadrul hipermarketurilor autohtone şi perceperea unor taxe ascunse şi de verificarea acuzaţiilor de practică monopolistă.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au solicitat o anchetă confidenţială din partea Consiliului Concurenţei şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care să investigheze posibilele abuzuri ale retailerilor faţă de furnizori.

Ancheta este solicitată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor din Industria Laptelui, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Rompan, Federaţia Sindicală din Industria Alimentară şi Federaţia sindicatelor din agricultură Agrostar.

 

Practici abuzive.

Potrivit reprezentanţilor industriei alimentare, unele dintre practicile abuzive se referă la plăţi solicitate de către supermaketuri producătorilor ca precondiţie pentru a fi înscrişi pe lista de furnizori, contribuţii financiare în schimbul promovării produselor, acordarea de discounturi anticipate, compensaţii atunci când profiturile la vânzare au fost mai mici decât cele furnizate, plăţi pentru acoperirea produselor pierdute, contribuţii pentru amenajarea şi deschiderea de noi magazine sau reducerea preţurilor, sub ameninţarea de a nu le mai primi produsele la raft.

Reprezentanţii producătorilor agricoli şi din industria alimentară susţin că supermarketurile exercită un abuz de putere prin impunerea unor condiţii contractuale care le reduc substanţial profitul, duc la o creştere artificială a preţurilor şi falimentarea magazinelor de proximitate.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară şi din domeniul agriculturii propun realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, care să împiedice "abuzurile" magazinelor. Producătorii afirmă că supermarketurile le impun să nu comercializeze produsele la preţuri mai reduse în alte magazine, ceea ce conduce la o creştere artificială a preţurilor şi afectează afacerile magazinelor de proximitate şi a producătorilor mici, locali, tradiţionali, care nu pot satisface volumele şi condiţiile impuse de supermarketuri.

Prin dispariţia magazinelor de proximitate producătorii mici găsesc din ce în ce mai greu puncte alternative de desfacere.

 

Problemă europeană.

Problema puterii supermarketurilor a fost ridicată şi în alte state din Uniunea Europeană şi nu numai.

Parlamentul European a adoptat la sfârşitul lunii ianuarie o declaraţie scrisă prin care solicită Direcţiei Generale pentru Concurenţă să efectueze o anchetă privind efectele pe care concentrarea sectorului european de supermarketuri le are asupra micilor producători, a furnizorilor, lucrătorilor şi consumatorilor şi, în special, să evalueze abuzurile legate de puterea de cumpărare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare.

Eurodeputaţii au arătat că pe teritoriul Uniunii Europene sectorul de vânzări cu amănuntul este dominat de un număr din ce în ce mai mic de reţele de magazine şi că aceşti distribuitori cu amănuntul îşi exercită controlul asupra accesului pe care îl au agricultorii şi alţi distribuitori la consumatorii din UE.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetă parlamentară pentru supermarketuri.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anchetă parlamentară pentru supermarketuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte