Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

România trebuie să recupereze 27 mil. euro din privatizarea Automobile Craiova

Comisia Europeană (CE) a solicitat Guvernului să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, sumă care reprezintă, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal la privatizarea constructorului auto cu grupul american Ford.

Comisia a finalizat investigaţia iniţiată în octombrie 2007 privind privatizarea Automobile Craiova şi a constatat că România a impus o serie de condiţii pentru asigurarea unui anumit nivel de producţie şi ocupare a forţei de muncă, acceptând în schimb un preţ de vânzare mai redus, se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Realizarea unui nivel mai ridicat de producţie şi de ocupare a forţei de muncă pentru Automobile Craiova prin vânzarea condiţionată şi, dimpotrivă, obţinerea unor venituri mai mici de către statul român reprezintă ajutor de stat. Pentru a evita ca întreprinderile să beneficieze de avantaje neloiale faţă de concurenţi, nu se pot acorda ajutoare decât în condiţii stricte. În cazul acestei privatizări nu se aplică nici una dintre condiţiile respective şi, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu piaţa comună", se spune în comunicat.

Pentru a elimina denaturarea concurenţei provocată de ajutorul ilegal, Guvernul trebuie să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, conform sursei citate.

La privatizarea uzinei auto din Craiova, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a impus cumpărătorului să realizeze o producţie de minim 200.000 de automobile în al patrulea an de la privatizare, să efectueze o serie de investiţii şi să-i păstreze pe cei 3.900 de foşti angajaţi ai întreprinderii Automobile Craiova şi ai filialei acesteia Daewoo România.

Ford a fost singura companie care a venit cu o ofertă, respectiv un preţ de cumpărare de 57 de milioane de euro, şi a câştigat licitaţia.

 

Tăriceanu, neplăcut surprins de decizie.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că este neplăcut surprins de decizia CE în cazul Automibile Craiova, dar pe care nu o va contesta din dorinţa finalizării procesului de privatizare, arătând totodată că nu înţelege modul în care Comisia a abordat acest caz.

"Comisia apreciază că ar fi vorba de un ajutor de stat, dar, în fapt, noi am avut o singură ofertă, cu un preţ. Era mai bine să vindem uzina pentru a produce hârtie igienică sau a construi un complex de magazine? Când toată Europa vorbeşte despre locuri de muncă, se consideră că noi distorsionăm competiţia. Ce vrea Comisia, noi să producem nasturi, iar alţii avioane şi automobile ?", s-a întrebat retoric Tăriceanu.

Decizia comisiei însemnă practic deblocarea privatizării, care poate fi finalizată, iar ajutorul de stat va fi redus cu 27 milioane de euro, a adăugat şeful Executivului.

 

Ford: Preţul rămâne nemodificat.

Preţul pe care Ford îl va plăti statului pentru acţiunile Automobile Craiova va rămâne nemodificat, de 57 de milioane de euro, sumă stabilită la negocierile de privatizare, a declarat, ieri, Nadia Crişan, consultant al Ford Europa în procesul de privatizare.

"Preţul de achiziţie rămâne la 57 de milioane de euro pentru cele 72,4% dintre acţiunile pe care statul le deţine la Automobile Craiova. După ce vom analiza răspunsul Comisiei Europene, vom discuta poziţia instituţiei europene cu reprezentanţii comisiei de privatizare a Automobile Craiova", a spus Crişan.

 

Guvernul aşteaptă decizia oficială.

Guvernul va aplica măsurile solicitate de Comisia Europeană în cazul Automobile Craiova după ce instituţia europeană va informa oficial asupra conţinutului deciziei, iar membrii comisiei de privatizare vor discuta, începând de luni, cu membrii grupului Ford despre intrarea în vigoare a contractului.

Guvernul arată că a luat act de comunicatul Comisiei Europene referitor la tranzacţia de privatizare a Automobile Craiova şi precizează că autorităţile "au în vedere să întreprindă măsurile cuvenite" după ce Comisia Europeană va informa oficial, potrivit reglementărilor în vigoare, asupra conţinutului deciziei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România trebuie să recupereze 27 mil. euro din privatizarea Automobile Craiova.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România trebuie să recupereze 27 mil. euro din privatizarea Automobile Craiova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte