Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inflaţia anuală, peste 6,5%

Preţurile au crescut puternic şi în noiembrie

Preţurile de consum au crescut cu 0,93% în luna noiembrie, astfel că inflaţia anuală s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind înregistrate de sectorul serviciilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de Banca Naţională a României pentru întreg anul.

Servicii.

În luna noiembrie, creşterea preţurilor la servicii a devansat-o pe cea a alimentelor, preţurile acestora urcând cu 1,17%, se arată într-un comunicat al INS.

În cazul serviciilor, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate de telefonie (3,38%) şi poştă şi telecomunicaţii (2,47%).

Şi serviciile de transport aerian au consemnat un avans puternic, de 3,41%, însă ponderea acestora este redusă în calculul inflaţiei.

Creşterea preţurilor la servicii a fost impulsionată de deprecierea leului în raport cu euro din luna noiembrie, moneda naţională pierzând 5,47% în raport cu cea europeană.

Alimente.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, pâinea s-a scumpit cu 2,19%, legumele şi conservele de legume cu 1,42%, avans impulsionat de fasolea boabe şi alte leguminoase (2,59%).

Preţurile la ulei şi ouă au continuat să crească, înregistrând majorări de 4,57% şi, respectiv, 6,56%. Laptele de vacă a consemnat un avans de 4,72%.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,61%, creştere sprijinită de combustibili (1,63%), energia termică (2,61%) şi autoturisme şi piese de schimb (1,82%).

În acelaşi timp, articolele medicale şi medicamentele s-au ieftinit, se arată în comunicat.

Statistici.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2006 - noiembrie 2007) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2005 - noiembrie 2006) determinată pe baza IPC este de 4,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,8%.

Rata medie a inflaţiei lunare din acest an a ajuns la 0,5%, faţă de 0,4% în 2006.

Excluzând influenţa băuturilor alcoolice şi tutun, creşterea preţurilor ar fi fost de 0,95%, iar excluzând combustibilii, de 0,88%.

De asemenea, IPC fără produsele ale căror preţuri sunt reglementate ar fi fost de 0,99%, iar fără legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-ar fi situat la 0,83%.

În ultimul raport asupra inflaţiei, banca centrală a revizuit în creştere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfârşitul acestui an, la 5,7% pe an, faţă de nivelul de 3,9% estimat în luna august.

În acelaşi timp, banca centrală a urcat cu 0,6 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, la 4,3% pe an, faţă de rata de 3,7% estimată în cel de-al doilea raport trimestrial asupra inflaţiei.

Ţinte.

BNR ţinteşte rata inflaţiei calculată la sfârşit de perioadă. Ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR pentru acest an este de 4%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct.

Pentru 2008, ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere cu 1,5 puncte procentuale şi cu 0,7 puncte procentuale inflaţia de la sfârşitul acestui an şi cea din decembrie 2008, creşterea preţurilor fiind anticipată la 6% şi, respectiv, 4,5%, potrivit variantei finale a prognozei de toamnă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile au crescut puternic şi în noiembrie.
 Vizualizări articol: 390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile au crescut puternic şi în noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte