Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 oct 2007 - Anul XII, nr. 249 (3624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proteste

Crescătorii de taurine pichetează sediul Ministerului Agriculturii

"

Câteva zeci de crescători de animale din zece judeţe ale ţării au pichetat, ieri, sediul Ministerului Agriculturii, cerând Guvernului finanţarea acestui sector, respectiv subvenţionarea fermierilor care au mai puţin de trei vaci, susţinând că aceştia produc 80% din laptele comercializat pe piaţă.

Fermierii au adus în faţa Ministerului cisterne cu lapte, piei de vaci şi au cerut sprijin guvernanţilor, bătând din tobe. Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Judeţul Mureş a adus chiar şi un coşciug, inscripţionat "zootehnia" şi pe care erau aşezate două lumânări.

Sindicaliştii au anunţat că vor picheta sediul Ministerului Agriculturii timp de trei zile, ieri protestând, între orele 11.00 şi 14.00 fermieri din Cluj, Dâmboviţa, Sălaj, Harghita, Ilfov, Giurgiu, Mureş, Suceava, Călăraş şi Olt, a precizat preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.

Potrivit liderului sindical, reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu i-au convocat la discuţii.

 

Nemulţumiri şi solicitări

 

Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), Costel Caraş, susţine că peste un milion de persoane nu a primit subvenţia de la stat pentru cei care au avut la 1 ianuarie 2007 cel puţin o bovină în gospodărie, adică 93 la sută din gospodării nu au primit nici un ban tot anul şi doar şapte la sută au beneficiat de subvenţie.

Membrii SCTR mai cer Ministerului şi acordarea unui sprijin financiar de 300 de lei pentru livrarea la sacrificare a bovinelor de peste 500 de kilograme, precum şi reglementarea de urgenţă a problemelor care ţin de ANSVSA, respectiv evidenţa animalelor şi autorizarea fermelor.

Sindicaliştii cer Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) acordarea acestei cote în concordanţă cu cererile iniţiale, acordarea de cotă pentru exploataţiile populate după 31 martie 2007 şi a celor nou înfiinţate, renunţarea la reţinerea a 30 la sută din cota vândută pentru fondul de rezervă.

"Cerem sistarea aplicării pentru 2007 a prevederilor legale de diminuare a cotei pentru deţinătorii care nu realizează 70 la sută din cotă şi diminuarea procentului de 45", a precizat Costel Caraş.

Sindicaliştii mai cer 300 de lei pentru bovinele de origine necunoscută şi 1.000 de lei pentru cele cu origine cunoscută, dovedită, precum şi majorarea acestor sume cu 30 la sută pentru crescătorii din zona montană.

 

Ameninţă cu blocarea drumurilor

 

Federaţia Agrostar şi Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România ameninţă că vor organiza, la sfârşitul lunii noiembrie, după alegerile europarlamentare, "o demonstraţie în Bucureşti" şi că vor bloca unele drumuri şi vămi dacă discuţiile ulterioare cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu vor avea un rezultat favorabil fermierilor.

Sindicaliştii acuză Guvernul că din cauza neonorării obligaţiilor legale, fermierii au pierdut 500 de milioane de euro.

Fermierii cer şi achitarea primei de calitate a laptelui, primă de 30 de bani, pe care o primesc doar 15 la sută din producătorii de lapte din ţară.

"Doar 15 la sută din producţia din ţară îndeplineşte condiţiile de calitate europeană, grosul celor care produc lapte nu se încadrează în aceste condiţii, pentru că aparatura necesară presupune investiţii foarte serioase, sute de mii de euro, investiţie care se recuperează în 15 ani", declara Costel Caraş în urmă cu o lună.

 

Cer măsuri urgente

 

Zootehnia românească se află într-o stare jalnică şi în mod special vaca cu lapte care este de 18 ani într-un continuu declin, în 1980 erau 3,5 milioane de taurine, în prezent rămânând maximum 1,7 milioane, iar în maximum doi ani, acest număr se va înjumătăţi dacă Guvernul nu ia măsuri urgente, spun sindicaliştii.

Aceştia afirmă că anul 2007 este şi un an special din cauza secetei excesive, astfel că furajele necesare hrănirii animalelor lipsesc.

Fermierii cer Guvernului acordarea unui sprijin material pentru achiziţionarea de furaje necesare pentru perioada de iarnă - primăvară 2008, reanalizarea actelor normative în vigoare în concordanţă cu normele europene şi realitatea românească, după consultări cu partenerii sociali de dialog reprezentativi.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de taurine pichetează sediul Ministerului Agriculturii.
 Vizualizări articol: 841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Crescătorii de taurine pichetează sediul Ministerului Agriculturii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei