Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 oct 2007 - Anul XII, nr. 249 (3624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu:

„Vă asigur că va fi referendum pe uninominal”

"

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, ieri, la lansarea candidaţilor PD pentru PE, că referendumul privind votul uninominal va avea loc.

Băsescu le-a amintit democraţilor că a avut discuţii cu partidele pe tema votului uninominal şi a modificării legii electorale încă din luna februarie şi că parlamentarii, reprezentanţi ai acestor partide şi-au asumat adoptarea şi trimiterea ei spre promulgare până la sfârşitul lunii iunie.

"Suntem în octombrie şi acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Băsescu , după care a amintit că în luna martie a cerut Parlamentului "avizul consultativ".

"L-am primit şi tot nu s-a întâmplat nimic. Au ştiut foarte bine că toate procedurile de declanşare a referendumului sunt îndeplinite", a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că nu poate fi păcălit de gesturile parlamentarilor legate de introducerea votului uninominal prin modificarea legii electorale.

"Astăzi aflăm că peste noapte comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge în cele două Camere, ba aflăm că parlamentari furioşi cer primului-ministru să-şi asume răspunderea. Nimeni nu mă poate păcăli pe mine şi pe români. Vă asigur că va fi referendum", a spus Băsescu, declaraţia sa fiind primită cu aplauze îndelungi de către audienţă.

El a adăugat că nu vede de ce, cu ocazia euroalegerilor, românii nu se vor pronunţa şi asupra votului uninominal. Şeful statului le-a garantat celor prezenţi că va propune românilor "o variantă de vot uninominal fără compromisuri".

"Unii spun: «Şi ce dacă va fi referendum. Nu se va îndeplini majoritatea de jumătate plus unu din electoratul cu drept de vot, tot noi scriem legea». Eu vreau să se ştie că cei care gândesc că legea se va scrie tot cum vor ei sunt într-o mare greşeală", a spus Băsescu. El a mai declarat că românii îşi deleagă suveranitatea doar temporar parlamentarilor şi preşedintelui.

"Românii îşi manifestă suveranitatea în două momente: alegeri şi referendum", a spus Băsescu.

El a adăugat că nimeni şi nimic nu poate modifica nici măcar în nuanţă dreptul românilor de a decide asupra clasei politice şi asupra modului în care îşi aleg reprezentanţii.

Biroul Politic Central al PNL a decis, ieri, ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, a anunţat vicepreşedintele liberal Crin Antonescu, menţionând că majoritatea covârşitoare a populaţiei doreşte o schimbare a sistemului electoral.

„Biroul Politic Central a luat în discuţie varianta asumării răspunderii pe votul uninominal şi, la final, a hotărât ca Guvernul să asume răspunderea pentru uninominal”, a declarat Antonescu.

Termenul acordat de şeful statului Parlamentului pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal a expirat ieri.

Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, marţi, legea de introducere a votului uninominal, raportul comisiei fiind adoptat cu 9 voturi "pentru" şi o abţinere, din partea UDMR, astfel că actul normativ va fi trimis la Senat pentru a intra în dezbatere.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Vă asigur că va fi referendum pe uninominal”.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Vă asigur că va fi referendum pe uninominal”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei