Proprietarii de pensiuni agro-turistice au participat săptămâna trecută la o serie de cursuri de instruire în ceea ce priveşte legislaţia în domeniu, organizate de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului din Suceava.
Şeful OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „este vorba despre cursuri de instruire menite a-i informa pe proprietarii de pensiuni cu privire la legislaţie, mai ales acum, în perioada de iarnă, când numărul clienţilor va creşte semnificativ”.
La consiliere au participat aproximativ 25 de proprietari de pensiuni turistice din judeţ, iar aceştia au semnalat OJPC-ului o serie de probleme cu care se confruntă. Dintre acestea, Elena Oanea le-a amintit pe cele legate de normele europene intrate de curând în vigoare.
„Proprietarii de pensiuni au spus că se confruntă cu o serie de norme greu de respectat, precum obligativitatea de a avea doar lenjerie de pat şi prosoape albe, în condiţiile în care marea majoritate a proprietarilor au deja produse colorate”, a spus Elena Oanea.
O altă problemă ridicată de proprietarii de pensiuni este cea legată de bucătăria pensiunilor, care trebuie să funcţioneze ca orice unitate de alimentaţie publică pe perioada în care în pensiuni sunt făcute cazări.
Şeful OJPC Suceava, Elena Oanea, a precizat că „scopul consilierilor organizate este de a informa proprietarii de pensiuni turistice, care, la rândul lor, să informeze corect consumatorii, iar aceştia din urmă să-şi aleagă serviciile în cunoştinţă de cauză”.
În ultima lună, OJPC a efectuat acţiuni de consiliere a mai multor agenţi economici. Potrivit Elenei Oanea, au fost consiliaţi proprietarii magazinelor alimentare mici, de cartier, proprietarii saloanelor de coafură, cosmetică şi frizerie. În total, au fost consiliaţi peste 200 de agenţi economici în ceea ce priveşte legislaţia de protecţie a consumatorului.
"