Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 38 (6748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Emoţii şi evocări dramatice, la dubla lansare de carte de la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dubla lansare de carte de joi, 15 februarie, din Sala de Festivităţi a Colegiului "Dragoş Vodă" din Câmpulung Moldovenesc, s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din partea iubitorilor de pictură şi literatură. În mijlocul celor care îi iubesc şi apreciază, soţii Filon Lucău şi Alina Elena Andruhovici au lansat două realizări deosebite, rezultatul muncii lor din ultimii ani. De o calitate deosebită, albumul de artă semnat de cei doi protagonişti conţine icoane, scene biblice, scene prezentând tradiţii bucovinene, precum şi flori, picturi pe sticlă din creaţia ultimilor 10 ani a profesorului şi pictorului câmpulungean, precum şi o frumoasă zestre de cusătură artistică cu flori şi anotimpuri, semnată de profesor Alina Andruhovici. Alături de album, Alina Andruhovici, autoarea cărţii ”Cum poţi să uiţi?”, a adus în faţa celor prezenţi o lectură captivantă a unei stări de spirit dramatice, reconstituind suferinţele românilor din nordul Bicovinei, de la începutul anilor 40.

 

Filon Lucău, profesorul autodidact care s-a perfecţionat continuu

Inspirat de icoanele tradiţionale şi de picturile murale ale mănăstirilor din Bucovina, profesorul şi pictorul Filon Lucău din Câmpulung Moldovenesc este cunoscut iubitorilor picturii pe sticlă pentru realizările sale de excepţie. Scene biblice realizate în compoziţii deosebite şi icoanele semnate de autor, precum şi imaginile care surprind obiceiurile, tradiţiile şi ritualurile bucovinene, i-au încântat de-a lungul timpului pe cei care apreciază fineţea creaţiilor artistului. Profesor de limba şi literatura română o perioadă îndelungată la Școala Generală din satul Botuş, comuna Fundu Moldovei, Filon Lucău a avut preocupări permanente în domeniul folclorului şi al etnografiei, concretizate în elaborarea unor studii. În anul 2012 publică volumul ”Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinele Bucovinei”, iar doi ani mai târziu prezintă iubitorilor de folclor culegerea ”Șirag de nestemate din vechime adunate”. Neastâmpărul cunoaşterii nu i-a dat răgaz şi linişte cu privire la trecutul şi prezentul comunei Fundu Moldovei, întocmind o valoroasă monografie a frumoasei comune de munte. Pictura pe sticlă l-a făcut cunoscut pe plan naţional şi internaţional, lucrările sale fiind prezentate în numeroase expoziţii, între care şi la Parlamentul European.

 

Albumul de artă încununează munca de o viaţă a pictorului Filon Lucău

Acest album de artă încununează într-un volum opera de excepţie a profesorului şi pictorului Filon Lucău, care conţine peste 200 de tablouri. Cele mai multe dintre ele sunt icoane pe sticlă, dar şi tablouri cu imagini din tradiţiile specifice Bucovinei, alături de multe tablouri cu flori şi anotimpuri pictate pe sticlă. Acestor lucrări li se alătură o frumoasă zestre de cusături artistice cu flori şi anotimpuri, goblenuri purtând semnătura profesoarei Alina Elena Andruhovici. Adunarea acestor prea frumoase imagini într-un album, pentru a fi la îndemâna publicului iubitor de artă şi de spiritualitate autentică românească şi creştinească, este o mare realizare artistică. Preotul profesor doctor Ilie Macari a spus în prezentarea făcută valorosului album: ”În Bucovina arealului Câmpulung Moldovenesc al ultimelor 5 decenii, pictura pe sticlă în general şi icoana pe sticlă în special îl au ca promotor şi reprezentant de frunte pe profesorul Filon Lucău, lucrările sale purtând amprenta talentului personal şi al specificului zonal, de o frumuseţe aparte. Opera sa are şi un rol instructiv-educativ, deoarece icoanele domniei sale nu reprezintă doar chipuri de sfinţi, ci şi multe scene biblice şi evenimente din istoria vieţii creştine ale neamului nostru.”

 

Volumul ”Cum poţi să uiţi?” reconstituie suferinţele românilor din nordul Bucovinei

Volumul ”Cum poţi să uiţi?” semnat de profesoara Alina Andruhovici, reconstituie suferinţele românilor din Bucovina de nord, în timpul gulagului sovietic. Scrierea reprezintă o carte document despre dezrădăcinarea românilor, despre deznaţionalizarea acestui ţinut românesc prin intermediul unor fapte abominabile, săvârşite sub impulsul unei ideologii ateiste. Trăirile românilor prinşi în aceste tragice evenimente şi în special ale membrilor familiei autoarei, deportaţi ani de zile în Kazahstan, sunt descrise cu mult talent, ca într-un adevărat tablou viu. Aceasta este o carte mărturie în anul centenarului Marii Uniri. Profesoara Paraschiva Abutnăriţei, din Vatra Dornei, a vorbit cu drag despre autorii celor două valoroase lucrări: ”Despre distinsa familie Filon Lucău-Alina Androhovici nu sunt de spus decât cuvinte de laudă, apreciind în mod deosebit dăruirea pe care aceşti oameni o au pentru cultura şi valorile române. Alina Andruhovici s-a hotărât târziu să scrie despre drama familiei sale şi a multor zeci de mii de români care au trăit prigoana ciumei roşii, fără a avea nici o vină, doar pentru că gândeau şi simţeau româneşte şi se considerau fiii unei ţări în care doreau să trăiască liberi. Autoarea a reuşit să găsească puterea de a se reîntoarce în satul natal Bahrineşti, românesc şi astăzi, să caute documente, dar mai ales să asculte mărturiile celor care, la o vârstă venerabilă, îşi amintesc de chinurile îndurate în deportarea din Kazahstan”, iar scriitorul câmpulungean Constantin Tiron a evocat emoţionant tragicele evenimente ale vremii: ”Chiar titlul cărţii document <Cum poţi să uiţi?> este un strigăt spre aducere aminte despre drama prin care au trecut românii din nordul Bucovinei şi basarabenii, în urma deportărilor care au avut loc. Cum să uiţi data de 1 aprilie 1941, zi de Paşte, când peste 3.000 de oameni au fost mitraliaţi de sovietici la Fântâna Albă? Cum să uiţi deportările din vara anului 1941 în Kazahstan, unde există şi astăzi o mică Românie cu peste 40.000 de români? Drama pe care o trăieşte acea femeie Brânduşa este de fapt drama întregului popor român din Bucovina de Nord şi din Basarabia.”

 

O dublă lansare a unor volume care au încălzit sufletele celor prezenţi

Cei care au luat contact cu realizările celor doi împătimiţi ai artei au avut doar cuvinte de laudă despre munca lor.  Scriitoarea Artemisia Ignătescu a povestit emoţionată: ”Am citit cartea pe nerăsuflate, nu numai pentru tragismul şi grozăviile pe care le-am aflat de aici, ci pentru modul în care a fost scrisă. Este meritul autoarei care s-a apucat târziu de scris, de a cântări  fiecare cuvânt, de a folosi o limbă frumoasă, curată şi convingătoare. Albumul de artă este la rândul său o realizare admirabilă, nu numai prin conţinutul să artistic, fiind o lucrare de artă realizată în mod deosebit din punct de vedere grafic. Acest album nu ar trebui să lipsească din nici o casă, pentru că ne înfrumuseţează viaţa.”, iar iubitorul de artă Gheorghe Rusu a continuat: ”Este o carte duioasă, o carte sentimentală dar cu har scriitoricesc, cu metaforă, cu hiperbole, cu capacitatea de a reţine, de a observa detaliile, natura şi frumuseţea peisajului.” Autoarea Alina Andruhovici a ţinut în final să elogieze munca soţului ei, care, din păcate, nu a putut fi prezent la lansare din cauza unei răceli puternice: ”Pictura pe sticlă are o adâncime anume, care trebuie descoperită. Se lucrează pe verso, nu poate fi corectată, iar Filon Lucău ţine foarte mult la culori, culoarea fiind cea care dă valoare, lumină şi vorbeşte mult despre lucrare. Când priveşti o icoană sau un tablou de-al său, te impresionează mai întâi culoarea, care vorbeşte de la sine, iar chenarele sunt luate din motivele iilor şi covoarelor bucovinene.” Evenimentul a fost  încheiat de un program de muzică corală, susţinut de Corala Bărbătească ”Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, condusă de profesorul Emil Forfotă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emoţii şi evocări dramatice, la dubla lansare de carte de la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emoţii şi evocări dramatice, la dubla lansare de carte de la Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei