Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 38 (6748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Un fraier la 30 de secunde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un autor american spunea că la fiecare 30 de secunde se naşte un fraier căruia poţi sa-i vinzi şi să-i spui orice. Că te crede. Total de acord. Plătim pentru vrăjeală. Pentru nimic. Pentru că unii au puterea la dispoziţie şi pot pune tot felul de taxe.

E o întreagă discuţie acum despre mediu. Despre cum trebuie noi să-l protejăm. Cum să facem asta? Obligându-i pe proşti să plătească. E singura cale, nu? S-au colectat în trecut şi sunt sigur că se vor mai colecta foarte mulţi bani pe motivul ăsta. Întrebarea mea e următoarea. Ce naiba au făcut ăştia pentru mediu? Nimic. Doar vrăjeală pentru a strânge bani la buget. Pentru studii de fezabilitate şi pentru investiţii pe hârtie în viitorul îndepărtat. Taxa de mediu. Sau timbru de mediu. Doar de încasat. Am dezvoltat vreo tehnologie care să elimine din poluare? Am investit în cercetare sau în specialişti care să găsească o soluţie? Nu! Le-am luat banii la fraieri şi gata.

Mai ies unii şi ne îndeamnă să mergem pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Uită însă aceşti „înţelepţi” că trăim în secolul vitezei. Omul modern are de rezolvat foarte multe probleme într-o zi. Timpul e cea mai preţioasă resursă. Să mergi cu autobuze vechi. Cu viteza melcului. Fără aer condiţionat. Fără căldură. Pline de praf. Sigur că da. Să mergi cu bicicleta? Pe unde? Printre haitele de câini vagabonzi? Există piste speciale pentru biciclişti? Nu. Doar o dungă pe trotuare şi aşa înguste.

Foarte profitabilă vrăjeala asta cu protejarea mediului. Cu poluarea. Ca şi cum dacă plăteşti mii de euro taxe pentru un hârb non euro, gata, te-ai împrietenit cu mediul. Asta în timp ce unii defrişează masiv şi lasă munţii întocmai ca găinile alea „gât-golaş”. Ăia nu plătesc taxe de mediu? Sau, na, ei creează locuri de muncă. Da. Deşertificând ţara.

Cu taxa pe viciu e la fel. Fiecare fumător sau consumator de alcool plăteşte pentru „plăcerile” lui. Și? Mai ţineţi minte cum ne spuneau unii că banii colectaţi astfel vor merge către sănătate? Că va fi un fond special. Câte spitale s-au construit? Câte investiţii s-au făcut în cele existente? Proştii cotizează în continuare.

Taxe de drum. Rovignete. „Aici sunt banii dumneavoastră.” Sună foarte bine. Viziune superbă. Și? Absolut nicio schimbare. Aceleaşi drumuri pline de gropi. Aceleaşi probleme. Aceeaşi nesimţire din partea celor care sunt responsabili. Dar fraierii plătesc. Că altfel le dăm nişte amenzi de le sună neuronul în cap.

O grămadă de bani pentru nimic. O grămadă de bani care sunt folosiţi la orice altceva în afară de scopul pentru care au fost strânşi.  Cea mai tare fază mi se pare cea care s-a întâmplat când minunaţii noştri experţi au lansat o rachetă antigrindină. Fără niciun efect. Doar un acoperiş spart la unul, care a chemat televiziunea apoi. Rachetă antiacoperiş. Inutilă, ca tot ce încercăm să facem în ţara asta.

Foarte mulţi bani se strâng la bugetul de stat prin impozite şi taxe de tot felul. Nu există zi în care să nu plătim pentru ceva. Nu am nimic împotriva principiului. Problema mea este cu modul în care se întorc banii spre mine, contribuabil. Se văd în spitale? În şcoli? În infrastructură? În nivelul de trai? În încercarea noastră de a deveni mai civilizaţi? Nu! E aceeaşi calitate proastă a serviciilor oferite de stat. E aceeaşi proastă administrare, ca să nu spun altfel pentru că nu am competenţa necesară. Acceptăm orice mizerii. Și asta pe banii noştri. Însă nu luăm atitudine vreodată. Înghiţim în sec şi tragem la jug în continuare, achitând.

Din păcate se nasc alţii la fel ca noi la fiecare 30 de secunde. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fraier la 30 de secunde.
 Vizualizări articol: 4273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 10 voturi
Un fraier la 30 de secunde4.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei