Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2016 - Anul XXI, nr. 90 (6203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Ocrotiţi pădurea!”

Răul pădurii vine „mai ales dela oameni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitorul şi publicistul Cezar Straton, jupânul care gestionează „Cutia struţocămilei” din săptămânalul sucevean „de largă inspiraţie judeţeană”, liderul Sindicatului „Silvicultorul”, ne-a reamintit, cu prilejul momentului comemorativ dedicat jurnalistului Mugur Geu, că revigorarea de primăvară se făcea cândva la Suceava şi prin Salonul Naţional de Grafică Satirică „Omul şi pădurea”. Manifestare prestigioasă, care reunea nume sonore din lumea graficii satirice, Salonul a fost readus în atenţie în contextul comemorativ amintit şi prin evocarea numelui arhitectului Romeo Palaghiţă, odată cu distribuirea câtorva afişe realizate de acesta având ca temă „Ocrotiţi pădurea!”.

Afişe cărora Cezar Straton le-a alăturat, într-o scurtă prezentare, câteva pliante şi o cărţulie din anul 1913, realizată în ediţie anastatică, care-şi propagă valabilitatea şi astăzi: „Poliţia silvică – Instrucţiuni pentru pădurari”, un îndreptar cu eticheta „Ministerul Agriculturii şi Domeniilor - Cassa Pădurilor”, tipărit la Tipografia M.S. Niculescu din Bucureşti, „întocmit de V.N. Stinghe, silvicultor, licenţiat în drept, conferenţiar la şcoalele de brigadieri şi pădurari”.

Iată cum este definit pădurarul în deschiderea primului capitol intitulat „Rostul pădurarului, paza şi poliţia”: „Pădurarul e un slujbaş pus or în slujba Statului, or în slujba unui alt proprietar particular şi îndatorat să îngrijească de o pădure sau de o parte dintr'o pădure, ca să nu i se aducă aceleia vreun rău”. Rău care, se menţionează în continuare, „poate veni bunăoară dela animale, ori dela natură, dar mai ales dela oameni, cari intrând în pădurea care este proprietatea altuia, îi aduce vătămare luând lemne, încălcând hotarele, stricând drumurile, sau în altfel, păgubind ce aceasta pe proprietar”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Răul pădurii vine „mai ales dela oameni”.
 Vizualizări articol: 1968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Răul pădurii vine „mai ales dela oameni”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei