Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2015 - Anul XX, nr. 254 (6066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Călătoria”, mărturisirea despovărătoare a lui Lili Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a găzduit vineri evenimentul lansării romanului „Călătoria”, care poartă semnătura lui Lili Crăciun.

 

Lili Crăciun a poposit vineri la Suceava, oraş în care şi-a petrecut adolescenţa ca elevă a Liceului Pedagogic

Aflată într-un turneu de promovare a cărţii cu care debutează ca prozatoare, Lili Crăciun, care şi-a lansat romanul cu o zi în urmă la Botoşani, a poposit vineri la Suceava, oraş în care şi-a petrecut adolescenţa ca elevă a Liceului Pedagogic.

În prezent notar public la Baloteşti (Ilfov), Lili Crăciun, care şi-a petrecut copilăria pe dealul Oprişenilor, la Fălticeni, şi - după absolvirea liceului la Suceava - a profesat ca învăţătoare la Râşca, a urmat mai întâi Facultatea de Filozofie la Iaşi, iar mai apoi Facultatea de Drept şi - renunţând la catedră - şi-a început cariera juridică la sfârşitul primei jumătăţi a anilor '90.

Întâmpinată la Suceava de foştii colegi de liceu şi de câţiva dintre colegii de facultate, Lili Crăciun a avut surpriza întâlnirii cu graficianul şi jurnalistul Mihai Pânzaru PIM, soţul regretatei sale profesoare de filozofie din liceu, Gica Pânzaru, căreia-i păstrează o frumoasă amintire.

 

„Prin această carte am reuşit să mă spovedesc şi să mă eliberez de povara celor treizeci de ani”

Cartea, prezentată de scriitorul Ion Drăguşanul ca fiind „un ţipăt, o spovedanie dramatică a unei tragedii tulburătoare”, este construită pe o realitate trăită de autoare şi este dedicată celor 10.000 de femei care au decedat sau care au rămas mutilate fizic şi psihic în urma avorturilor ilegale, din intervalul 1966-1989.

Un roman care, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, deşi este o carte de debut, o poziţionează pe Lili Crăciun pe piedestalul de „autor cu şapte cărţi”, prin terifianta mărturisire şi prin mesajul pe care-l transmite generaţiilor tinere, care n-ar putea înţelege altfel dramatismul „epocii de aur”.

O carte în care, a accentuat el, „se aude ţipătul celor trei vârste, dar şi ţipătul naraţiunii în sine”.

„Prin această carte - a spus autoarea - am reuşit să mă spovedesc şi să mă eliberez de povara celor treizeci de ani”.

 

„Titlul cărţii are şi o latură ezoterică, transcedentală...”

Felicitând-o pe Lili Crăciun pentru subiectul abordat, „care devoalează un aspect care ne marchează şi astăzi istoria”, dar şi pentru curajul mărturisirii, Mihai Pânzaru PIM, care a remarcat faptul că „titlul cărţii are şi o latură ezoterică, transcedentală”, i-a creionat autoarei portretul pe pagina de gardă a unei cărţi.

Un gest de respect reciproc, întrucât Lili Crăciun a mărturisit în faţa întregii asistenţe că este „produsul lui Gica Pânzaru, un bun pedagog, care a fost totodată prietena şi colega noastră”.

Autoarea a spus în câteva cuvinte „povestea cărţii”, care a apărut ca o reacţie la faptul că în Spania femeile care au avortat au fost considerate criminale. Iniţial revolta ei s-a manifestat pe propriul blog, dar încurajările şi aprecierile au determinat-o să scrie această carte.

Romanul a fost publicat de Editura Eubeea din Timișoara (sub îndrumarea scriitoarei Nina Ceranu), iar textul de pe coperta a patra îi aparţine scriitorul și poetului Florin Iaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Călătoria”, mărturisirea despovărătoare a lui Lili Crăciun.
 Vizualizări articol: 1507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Călătoria”, mărturisirea despovărătoare a lui Lili Crăciun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu dovleac Iată un deliciu ușor de pregătit, care poate fi folosit oricând, într-o seară de toamnă, dacă vrem să ne răsfățăm la gura sobei cu ceva gustos, dar nu prea complicat de realizat.Avem nevoie de:1 pachet foi de plăcintă subțiri, o ceşcuță... Citeşte