Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2015 - Anul XX, nr. 234 (6046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Gura Humorului

Monumentul lui Ştefan cel Mare a fost ridicat pe soclu în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Monumentul lui Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul sucevean Mircea Dăneasă, a părăsit ieri atelierul artistului din municipiul Suceava şi a ajuns la Gura Humorului, unde a fost ridicat pe soclu în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului”.

 

Lucrarea monumentalăa fost amplasată la marginea platoului din faţa catedralei, pe axul intrării principale

Monumentul, cu înălţimea de circa şapte metri cu tot cu soclu, îl înfăţişează pe voievodul moldav stând în picioare, îmbrăcat cu o mantie care subliniază ideea verticalităţii, sugerând o coloană sau un trunchi de arbore, cu braţul drept îndoit la piept şi susţinând pe braţul stâng macheta unei biserici, ca în tablourile votive.

Lucrarea monumentală, executată din răşină polimerică armată cu fibră de sticlă, a fost amplasată la marginea platoului din faţa catedralei, pe axul intrării principale.

 

Sculptorul Mircea Dăneasă şi-a propus şi a realizat o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului

Preotul paroh al catedralei, părintele Mircea Nuţu, a precizat că ridicarea acestui monument constituie un eveniment important pentru comunitatea humoreană, reliefând faptul că Ştefan cel Mare, care a fost sanctificat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este înfăţişat fără sabie pentru a evidenţia calitatea sa de mare ctitor de biserici.

Sculptorul Mircea Dăneasă şi-a propus şi a realizat o lucrare monumentală care să iasă de sub amprenta conjuncturalului, sanctificarea voievodului moldav impunând o nouă viziune care accentuează statura de principe european apărător al creştinătăţii, Athleta Christi, aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea.

În viziunea artistică a lui Mircea Dăneasă statura şi expresia chipului lui Ștefan cel Mare subliniază majestatea personalităţii voievodului şi accentuează dimensiunea spiritului creştin.

 

Monumentul va fi inaugurat pe data de 26 noiembrie, când se vor sărbători 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii

Aşa cum ne-a spus Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, „nimic nu se face fără strădanie, fără jertfă şi fără bani”.

„Monumentul, de referinţă pentru oraşul Gura Humorului”, cum a accentuat edilul urbei, va fi inaugurat pe data de 26 noiembrie, când se vor sărbători 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul lui Ştefan cel Mare a fost ridicat pe soclu în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului”.
 Vizualizări articol: 2297 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Monumentul lui Ştefan cel Mare a fost ridicat pe soclu în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului”3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei