Fie că studiază economia, ingineria mecanică, geografia sau silvicultura, studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava se transformă, pentru câteva ore în fiecare săptămână, în artiști.
Se întâmplă la Casa de Cultură a Studenților Suceava, unde tinerii se pot înscrie și în acest an universitar la cursuri de chitară, pian, percuție, pictură, la clubul de cinematografie și fotografie, la clubul de media, la lecții de canto (cor) sau la lecții de radio.
Instituția, înființată în luna octombrie 2014, organizează aceste cursuri gratuit.
„Am pornit de la ideea de a ne adresa studenților talentați, care au și ceva experiență în aceste domenii, însă ne-am dat seama că această ipoteză e greșită. Mulți ne-au spus că și-au dorit să studieze chitara, de exemplu, dar ne-au spus că nu au avut ocazia, așa că au pornit de la zero”, ne-a mărturisit prof. Valentin Ianoș, directorul Casei de Cultură a Studenților (CCS) Suceava.
Lecțiile de chitară, coordonate de Valentin Ianoș și Andrei Cicioc (Icarus) și cele de pian (coordonate de Johannes Onesciuc) au avut cea mai mare căutare printre studenți USV în anul universitar trecut, fiecare dintre ele adunând peste 50 de studenți.
„Cei mai mulți au fost la pian. Am adus pianul meu de acasă, între timp vom reuși să mai cumpărăm unul, mai avem și o clapă”, a mai spus Ianoș.
Cursurile de pictură sunt ținute de prof. Raluca Schipor, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, percuție – Lucian Rusu (Colegiul de Artă Suceava), canto (cor) – Iulia Buraciuc (Colegiul de Artă), cinematografie (foto) – Ștefan Sfichi, media și radio – Iulia Sîrghi.
„Mulți dintre tinerii care vin la cursuri vin din pasiune, își doresc să învețe și să se relaxeze. Este o oportunitate de a petrece timpul liber într-un mod diferit, educativ, este o treabă foarte bună pentru studenți”, a mai punctat Valentin Ianoș.
Totodată, tot sub auspiciile Casei de Cultură, trupa de teatru Fabulinus a USV organizează un nou casting pentru a recruta noi membri. Actorii de la Fabulinus căută tineri pasionați de teatru, din primul sau al doilea an de studiu.
Preselecția are loc pe 14 octombrie în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, în intervalul orar 14:00 – 16:00.
Un alt proiect al Casei de Cultură a Studenților se referă la înființarea unei reviste sau a unui ziar studențesc, care să aibă apariții lunare.
În paginile publicației vor fi consemnate activități și informări din partea celor nouă facultăți, precum și evenimentele celei mai noi instituții culturale de la USV.
Casa de Cultură a Studenților nu are un sediu
Valentin Ianoș s-a arătat foarte mulțumit de activitatea desfășurată de instituția pe care o coordonează în primul său an de activitate, însă a punctat faptul că nu are la dispoziție un spațiu propice unde cei implicați să-și desfășoare proiectele.
„Probleme noastre sunt legate de spațiu. Lucrăm într-un hol al auditoriumului, în foaier. Acolo facem totul. Cursul de pictură am reușit să-l mutăm la Observatorul Astronomic, în rest totul se desfășoară în acel spațiu”, a subliniat Ianoș. Totodată, la începutul anului universitar, conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava le-a cerut decidenților locali și județeni să sprijine funcționarea Casei de Cultură a Studenților și să asigure un spațiu propice pentru funcționare, repetiții și pentru susținerea spectacolelor.
Șefii USV au menționat că instituția de învățământ se află într-o competiție cu celelalte universități de la nivel național, însă nu are condiții propice pentru desfășurarea de activități extracurriculare, astfel că Suceava nu poate avea atractivitatea Iașiului, a Clujului sau a Bucureștiului.
„Avem nevoie de o sală în care putem face repetiții. Auditorium Joseph Schmidt nu poate fi folosit zilnic, de dimineață până seară, și ca sală de spectacol și de repetiții. Ne trebuie o sală de lucru, birouri, magazie, săli pentru cursurile de pictură și muzică pe care le desfășoară Casa de Cultură”, au spus reprezentanții Universității.