Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2015 - Anul XX, nr. 234 (6046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

USV

Cursuri de pictură, chitară, pian, canto, cinematografie şi fotografie, la Casa de Cultură a Studenţilor Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fie că studiază economia, ingineria mecanică, geografia sau silvicultura, studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava se transformă, pentru câteva ore în fiecare săptămână, în artişti.

Se întâmplă la Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, unde tinerii se pot înscrie şi în acest an universitar la cursuri de chitară, pian, percuţie, pictură, la clubul de cinematografie şi fotografie, la clubul de media, la lecţii de canto (cor) sau la lecţii de radio.

Instituţia, înfiinţată în luna octombrie 2014, organizează aceste cursuri gratuit.

„Am pornit de la ideea de a ne adresa studenţilor talentaţi, care au şi ceva experienţă în aceste domenii, însă ne-am dat seama că această ipoteză e greşită. Mulţi ne-au spus că şi-au dorit să studieze chitara, de exemplu, dar ne-au spus că nu au avut ocazia, aşa că au pornit de la zero”, ne-a mărturisit prof. Valentin Ianoş, directorul Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) Suceava.

Lecţiile de chitară, coordonate de Valentin Ianoş şi Andrei Cicioc (Icarus) şi cele de pian (coordonate de Johannes Onesciuc) au avut cea mai mare căutare printre studenţi USV în anul universitar trecut, fiecare dintre ele adunând peste 50 de studenţi.

„Cei mai mulţi au fost la pian. Am adus pianul meu de acasă, între timp vom reuşi să mai cumpărăm unul, mai avem şi o clapă”, a mai spus Ianoş.

Cursurile de pictură sunt ţinute de prof. Raluca Schipor, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, percuţie – Lucian Rusu (Colegiul de Artă Suceava), canto (cor) – Iulia Buraciuc (Colegiul de Artă), cinematografie (foto) – Ştefan Sfichi, media şi radio – Iulia Sîrghi.

„Mulţi dintre tinerii care vin la cursuri vin din pasiune, îşi doresc să înveţe şi să se relaxeze. Este o oportunitate de a petrece timpul liber într-un mod diferit, educativ, este o treabă foarte bună pentru studenţi”, a mai punctat Valentin Ianoş. 

Totodată, tot sub auspiciile Casei de Cultură, trupa de teatru Fabulinus a USV organizează un nou casting pentru a recruta noi membri. Actorii de la Fabulinus căută tineri pasionați de teatru, din primul sau al doilea an de studiu.

Preselecţia are loc pe 14 octombrie în Auditoriumul "Joseph Schmidt", în intervalul orar 14:00 - 16:00.

Un alt proiect al Casei de Cultură a Studenţilor se referă la înfiinţarea unei reviste sau a unui ziar studenţesc, care să aibă apariţii lunare.

În paginile publicaţiei vor fi consemnate activităţi şi informări din partea celor nouă facultăţi, precum şi evenimentele celei mai noi instituţii culturale de la USV.

 

Casa de Cultură a Studenţilor nu are un sediu

Valentin Ianoş s-a arătat foarte mulţumit de activitatea desfăşurată de instituţia pe care o coordonează în primul său an de activitate, însă a punctat faptul că nu are la dispoziţie un spaţiu propice unde cei implicaţi să-şi desfăşoare proiectele.

„Probleme noastre sunt legate de spaţiu. Lucrăm într-un hol al auditoriumului, în foaier. Acolo facem totul. Cursul de pictură am reuşit să-l mutăm la Observatorul Astronomic, în rest totul se desfăşoară în acel spaţiu”, a subliniat Ianoş. Totodată, la începutul anului universitar, conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava le-a cerut decidenţilor locali şi judeţeni să sprijine funcţionarea Casei de Cultură a Studenţilor şi să asigure un spaţiu propice pentru funcţionare, repetiţii şi pentru susţinerea spectacolelor.

Şefii USV au menţionat că instituţia de învăţământ se află într-o competiţie cu celelalte universităţi de la nivel naţional, însă nu are condiţii propice pentru desfăşurarea de activităţi extracurriculare, astfel că Suceava nu poate avea atractivitatea Iaşiului, a Clujului sau a Bucureştiului.

„Avem nevoie de o sală în care putem face repetiţii. Auditorium Joseph Schmidt nu poate fi folosit zilnic, de dimineaţă până seară, şi ca sală de spectacol şi de repetiţii. Ne trebuie o sală de lucru, birouri, magazie, săli pentru cursurile de pictură şi muzică pe care le desfăşoară Casa de Cultură”, au spus reprezentanţii Universităţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursuri de pictură, chitară, pian, canto, cinematografie şi fotografie, la Casa de Cultură a Studenţilor Suceava.
 Vizualizări articol: 2869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Cursuri de pictură, chitară, pian, canto, cinematografie şi fotografie, la Casa de Cultură a Studenţilor Suceava4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei