Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2015 - Anul XX, nr. 234 (6046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Ediţie extraordinară

Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, la Mănăstirea Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Mănăstirea Humorului s-a desfăşurat, în intervalul 20-30 septembrie, un eveniment deosebit care marchează viaţa artistică din arealul bucovinean.

 

O ediţie extraordinară, menită să încununeze activitatea artistică circumscrisă unui proiect longeviv

Pictorul Ioan Bodnar, iniţiatorul Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, a organizat, cu sprijinul pensiunii Floare de Colţ, din Mănăstirea Humorului, şi al Asociaţiei Culturale „Artă şi Tradiţie”, din Rădăuţi, la numai o lună după cea de-a X-a ediţie care a avut loc în acest an la Câmpulung Moldovenesc, o ediţie extraordinară, menită să încununeze activitatea artistică circumscrisă acestui proiect longeviv, care se derulează din anul 2006 până-n prezent.

Ediţia extraordinară a taberei, pentru care Gelu Mardare, administratorul pensiunii Floare de Colţ, a oferit toate condiţiile de desfăşurare (materiale de lucru, cazare, masă, divertisment...), a reunit 16 artişti plastici care au reprezentat şapte ţări est-europene.

Artişti din generaţii diferite, veterani ai acestei tabere sau artişti veniţi pentru prima oară în Bucovina, oameni care s-au reîntâlnit sau care s-au cunoscut acum şi au alcătuit împreună un colectiv creativ, prietenesc şi armonios.

 

Veterani şi tineri artişti care şi-au înscris numele pentru prima oară în analele taberei

Grupul de artişti de la Mănăstirea Humorului a fost format din Roman Kharevsky (Cehia), Irina Kopeikina (Letonia), Aleksander Zincenko (Rusia), Aksana Haidukovich şi Katerina Pavlak (Belarus), Igor Hilko, Evgheni Sudin, Katia Rudakova, Petru Asimionese (Ucraina), Aleksandr Drobaha (Republica Moldova), Ioan Bodnar, Radu Bercea, David Croitor, Maria Falie, Raluca Vereş şi subsemnatul (România).

Aşadar veterani care-au participat la prima ediţie şi care s-au mai revăzut de-a lungul anilor (Roman Kharevsky, Irina Kopeikina, Ioan Bodnar, Radu Bercea...), artişti care-au făcut parte din colectivul taberei cu ani în urmă şi care au revenit acum, peste ani (Aleksandr Drobaha a venit din nou după opt ani), şi tineri artişti care şi-au înscris numele pentru prima oară în analele taberei (Aksana Haidukovich, Katerina Pavlak, Raluca Vereş...).

 

Vitalitatea şi entuziasmul tinereţii s-au mixat cu experienţa maturităţii şi cu înţelepciunea seniorilor

Artiştii participanţi s-au deplasat în drumeţii solitare sau de grup şi au pictat în plein air instalându-şi şevaletele la poalele înălţimilor împădurite sau în poienile însorite.

Vremea, cu accente de vară târzie în primele zile, a devenit însă, odată cu momentul toamnei astronomice, ploioasă, posomorâtă şi rece în cea de-a doua jumătate a sejurului.

Răsăriturile limpezi, cu orizonturi orange, au devenit neguroase şi cenuşii. Culorile calde, cu tonuri luminoase, au căpătat nuanţe tot mai întunecate.

Atelierele de lucru s-au mutat pe terasele, în balcoanele sau în camerele pensiunii. Activitatea creativă s-a împletit însă cu momente de socializare, cu discuţii pe diverse teme şi comentarii asupra lucrărilor şi tehnicilor de lucru, cu glume şi povestiri.

Vitalitatea şi entuziasmul tinereţii s-au mixat cu experienţa maturităţii şi cu înţelepciunea seniorilor.

 

S-au vizitat împrejurimile, s-au schimbat opinii, adrese, s-au consemnat impresii în jurnalul taberei

Ioan Bodnar, directorul taberei, împreună cu Gelu Mardare şi Carmen Ohmt, au conturat programul fiecărei zile. S-au vizitat împrejurimile, au fost seri cu toasturi prieteneşti rostite de reprezentanţii ţărilor participante, s-au schimbat opinii, adrese, s-au consemnat impresii în jurnalul taberei, iar Katia Rudakova a creionat portretele participanţilor.

Momentele de relaxare au inclus şi cele două căprioare (sfioase la început, dar tot mai prietenoase pe parcurs), căţeluşa-mascotă a pensiunii (ciobănesc mioritic) „botezată” Florica, câţiva căţei mai discreţi şi un motan negru-alb, care venea la geam la ora mesei şi mieuna cerându-şi porţia.

„Punctul de vermillon” al taberei de la Mănăstirea Humorului a fost însă unul dintre membrii personalului pensiunii, Mircea Puşcaşu, un personaj cunoscut în reţelele de socializare ca „Mircea cel veşnic tânăr”, un om aparent obişnuit, dar care s-a refugiat în pasiuni (mare filumenist - are o colecţie de peste 40.000 de cutii de chibrituri, dar colecţionează şi etichete, cărţi ale autorilor botoşăneni şi autografe).

 

O ediţie extraordinară, la care s-au aniversat „zece ani de prietenie şi armonie”

Producţia artistică a taberei a fost consistentă. Lucrărilor executate pe pânză (ulei sau acryl) li s-a adăugat decorarea exterioară a autotrenuleţului de divertisment (realizată de Roman Kharevsky şi Aleksander Zincenko).

Expoziţia de la final a avut loc în salonul pensiunii (prilej cu care a fost inaugurată Galeria „Ana-Maria” - purtând numele fiicei lui Gelu Mardare), iar la vernisaj au participat, alături de artişti şi organizatori, primarul şi secretarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan şi Florinel Andrieş, viceprimarul oraşului Gura Humorului, Decebal Graţian Gherghel, precum şi alţi invitaţi, între care poetul humorean Sorin Poclitaru.

Au fost expuse 52 de lucrări (şase dintre ele dispuse în două tripticuri), iar în cuvântul de deschidere Ioan Bodnar, directorul taberei, i-a numit pe artiştii participanţi „ambasadori culturali ai Bucovinei”, întrucât mesajul lor artistic va ajunge şi pe alte meridiane.

O ediţie extraordinară a Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, la care s-au aniversat „zece ani de prietenie şi armonie” (Irina Kopeikina), o întâlnire în cadrul căreia s-au construit „punţi de înţelegere de la suflet la suflet” (Aksana Haidukovich) şi în care participanţii s-au simţit „ca acasă” (Igor Hilco). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, la Mănăstirea Humorului.
 Vizualizări articol: 1843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, la Mănăstirea Humorului4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei