Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2015 - Anul XX, nr. 232 (6044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Dumi Brad şi-a lansat volumul „Viaţa, un joc...”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitorul sucevean Dumitru Brădăţan (Dumi Brad) şi-a lansat ieri, de Ziua Educaţiei, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cartea cu titlul „Viaţa, un joc...” (Editura Accent Print, 2015), volum care reuneşte, aşa cum subtitrează autorul, „piese de ziar” publicate în cotidianul „Crai Nou”, între anii 2000-2005.

 

„Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea”

Organizată de biblioteca publică judeţeană şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, manifestarea, la care au participat elevi de la colegiul sucevean, însoţiţi de profesoarele de limba şi literatura română Mihaela Neacşu şi Ofelia Ducec, precum şi directorul bibliotecii, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, a debutat ca o lecţie deschisă, întrucât Dumi Brad (absolvent de litere şi fost profesor, cu ani în urmă, chiar la această şcoală) s-a postat în faţa unei planşe pe care a scris parţial o cugetare-ghicitoare provocând „clasa” să-i găsească continuarea.

Aşa că, după ce prof. Ofelia Ducec a prezentat pe scurt semnificaţia Zilei Educaţiei (care este celebrată din anul 1994), subliniind rolul şi rostul educaţiei prin câteva citate celebre aparţinând lui Nelson Mandela („Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea”), Aristotel, Edward James Olmos, Allan Bloom şi William Allin („Educaţia nu este răspunsul la întrebare. Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”), o elevă a completat cugetarea primind ca premiu două exemplare de carte.

 

„Avem datoria să facem din fiecare clipă un moment de sărbătoare”

Lansarea cărţii (o lansare neconvenţională, aşa cum a recunoscut autorul) a fost de fapt o discuţie plină de învăţăminte despre viaţă şi despre moarte, despre educaţie şi despre şcoală, despre minte şi inimă („Întotdeauna am pariat pe inimă şi nu pe minte”, a mărturisit Dumi Brad).

Spunându-le tinerilor săi auditori că „avem datoria să facem din fiecare clipă un moment de sărbătoare” şi rememorând faptul că, în trecut, când nu aveam un calendar internaţional al aniversărilor, se sărbătorea Ziua Învăţătorului („când toată lumea îşi scotea pălăria în faţa şcolii”), Dumitru Brădăţan a spus că nu noua sa carte l-a determinat să vină la această întâlnire, ci faptul că-i este dragă şcoala şi pentru că a fost dascăl, chiar dacă „meseria de catedră, care este foarte frumoasă, are în prezent un statut de categorie secundară”.

 

„Prin atitudinea voastră zâmbitoare mi-aţi dăruit azi mai mult decât v-am dăruit eu!”

Referindu-se la carte, scriitorul a adus în prim-planul elevilor de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” profilul unui fost elev al acestei şcoli, Costică Brădăţan, din Drăgoieşti de baştină, care, după ce a absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti, a ajuns „să combată actualmene ca ticer la Miami University din State, havighurst post-doctoral fellow”, oferindu-le astfel un exemplu de reuşită.

„Învăţând - a spus el - o să deveniţi şi voi personalităţi ale României viitoare!”

În stilul său nonconformist, Dumi Brad, care le-a spus tinerilor că mai are multe poveşti dar aşteaptă întrebările lor, a spus că această sărbătoare a educaţiei este „o zi cu gust de Şcoala Altfel” (proiect care, după el, „ar trebui să dureze 360 de zile din an, iar restul să fie şcoală tradiţională”).

„Încercaţi să nu mai trăiţi o viaţă de plastic”, i-a îndemnat el pe elevii participanţi, mărturisind la final că „prin atitudinea voastră zâmbitoare mi-aţi dăruit azi mai mult decât v-am dăruit eu!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumi Brad şi-a lansat volumul „Viaţa, un joc...”.
 Vizualizări articol: 1398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumi Brad şi-a lansat volumul „Viaţa, un joc...”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei