Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2015 - Anul XX, nr. 232 (6044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Poieniţa cu poveşti”

A renovat o grădiniţă din Arbore cu peste 53.000 de lei din propriul buzunar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Grădiniţa Nr. 3 Arbore, „Poieniţa cu povești”, a fost inaugurată vineri, 2 octombrie, după o perioadă mai lungă de reabilitare totală. Omul care „a sfinţit locul” şi a sponsorizat grădiniţa cu peste 53.000 de lei a fost Ionel Dănuţ Manoilă, fiu al satului, împreună cu soţia sa Alina, prin firma de transport intern şi internaţional pe care o administrează, SC Grigman SRL. Bărbatul ne-a povestit că fiecare om are un scop în viaţă, acela de a lăsa ceva familiei, copiilor, „dar scopul meu este să las ceva în urmă şi pentru comunitate, o amintire”. Ionel Dănuţ Manoilă a completat că începând cu anul 2008 a început să facă mai multe sponsorizări. „Am făcut un festival de iarnă, <Săniuş în poieniţă>, care este o bucurie pentru copii, pentru comunitate şi am sponsorizat cu diferite sume de bani școala, pentru a se cumpăra diverse materiale. În acest an, mi-a venit o altă idee. După ce am văzut o grădiniță la Gălăneşti, în interiorul căreia pereții erau pictaţi cu episoade din basme, am spus că trebuie să fac şi la grădiniţa unde învaţă fetiţa mea Antonia, în vârstă de 3 ani şi 9 luni, acelaşi lucru. Mai am o fetiţă de un an şi jumătate, Sofia, care urmează să treacă şi ea pe la această grădiniţă, şi o fetiţă mai mare, Delia, în vârstă de 8 ani şi jumătate”, ne-a spus Dănuţ Manoilă.

 

Renovare de la A la Z

Bărbatul din Arbore şi-a dorit iniţial să vadă pereţii interiori ai grădiniţei pictaţi cu episoade din basmele româneşti. Pe parcurs, sponsorul şi-a dat seama că reabilitarea celor două camere în care învaţă circa 25 de preşcolari are nevoie de mult mai mult. Aşa că a schimbat parchetul, a cumpărat mobilier nou,dulăpioare pentru copii, covoare, perdele, chiuvete, totul culminând cu pictarea pereţilor. „Am spus că vom face două imagini pe pereţi, apoi ne-am extins şi au fost pictaţi toţi pereţii din cele două încăperi ale grădiniţei, care a primit un nou nume: Poieniţa cu poveşti”, ne-a mai povestit Dănuţ Manoilă, care, pe deplin satisfăcut de ce a ieşit, după luni de muncă, le-a mulţumit celor două pictoriţe, Nicoleta Ciubotariu şi Raluca Mihaela Daniliuc, care au dat farmec grădiniţei cu talentul  şi priceperea lor, dar şi soţiei Alina, care l-a sprijinit în demersul lui. Bărbatul a făcut un îndemn către toţi părinţii din Arbore: „pentru ca pe viitor grădiniţa să nu se închidă, apucaţi-vă şi faceţi copii”.

 

Picturile, o provocare

„Punguţa cu doi bani”, „Capra cu trei iezi”, „Scufiţa Roşie”, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, „Ursul păcălit de vulpe”, Tom şi Jerry şi multe alte personaje Disney se regăsesc pe pereţii interiori ai Grădiniţei Nr. 3 Arbore, graţie talentului celor două tinere care au pictat-o, Nicoleta Ciubotariu şi Raluca Mihaela Daniliuc, de la NiRal Art, artişti plastici care timp de opt săptămâni au muncit, de dimineaţă până seara, pentru a da farmec locului. Nicoleta Ciubotariu ne-a spus că nu este primul proiect de acest gen, dar „a fost o provocare, pentru că ni s-a părut inedit să aducem poveştile româneşti cât mai la îndemâna copiilor. De obicei, ni se cer povești şi personaje Disney. Aici am pictat şi basme româneşti. La basmul <Punguţa cu doi bani> ni s-a cerut să insistăm pe costumele populare autentice, din zona Arbore. Domnul Manoilă ne-a adus două costume populare, ni le-a pus pe umeraşe şi a trebuit să le reproducem cu cât mai multă exactitate”. Raluca Mihaela Daniliuc ne-a povestit cu umor că „Domnul Manoilă, la început, ni s-a părut o persoană foarte dificilă, dar, pe parcurs, ne-am convins că nu este chiar aşa şi că exigenţa lui este benefică. Am devenit prieteni, am reprodus şase poveşti în prima încăpere şi patru în a doua cameră din grădiniţă. A fost dificil, pentru că ni s-a cerut în mod expres ca unele personaje să poarte costumele populare din această zonă şi a fost o provocare pentru noi, fapt pentru care trebuie să-i mulţumim domnului Manoilă”. Tinerele pictoriţe au mai adăugat că prin demersul lor artistic au dorit, pe de o parte, ca aceste poveşti să înfrumuseţeze grădiniţa, dar, pe de altă parte, ceea ce au pictat ele să aibă şi un rol educativ, să vină în folosul educatoarelor.

 

Plachetă pentru contribuţia adusă la modernizarea Şcolii Gimnaziale „Luca Arbure”

Până să intre în grădiniţă şi să se minuneze de frumuseţea „poieniţei de basm”, preşcolarii, dar şi elevi ai Şcolii Nr. 3 Arbore au pregătit un program artistic, în curtea şcolii. Nu au lipsit cântecele, piese de muzică uşoară şi populară, dansurile moderne, dar şi dansurile populare, remarcându-se în mod deosebit ţinutele copiilor, costumele populare cusute de meşteri populari din zonă. În deschiderea spectacolului, directorul Şcolii Nr. 3 din Arbore, Vasile Pahomi, a spus că  Alina şi Ionel Dănuţ Manoilă au contribuit cu 53.000 de lei, însă s-au şi interesat, pas cu pas, de mersul şi calitatea lucrărilor, completând că „toată comunitatea vă va respecta şi vă va mulţumi”. Prezent la eveniment, primarul comunei Arbore, Ionel Hrincescu, însoţit de câţiva consilieri locali, i-a înmânat lui Ionel Dănuţ Manoilă o plachetă „pentru contribuţia adusă la modernizarea Şcolii Gimnaziale <Luca Arbure>” şi i-a transmis şi felicitări din partea Consiliului Local. „Este un moment important pentru localitatea noastră. Felicitări familiei Manoilă, o familie importantă pentru localitatea noastră. Este extraordinar că cineva se mai gândeşte să sprijine comunitatea noastră. Este important să fim uniţi şi să contribuim, fiecare după posibilităţi, pentru educaţia copiilor noștri”, a mai spus primarul Ionel Hrincescu.

 

"Poieniţa cu poveşti - o oază de educaţie pentru preşcolari”

Educatoarea Dorina Pahomi a spus la rândul ei că „spaţiul educaţional are o importanţă mare în desfăşurarea întregii activităţi din grădiniţă. Acesta trebuie să constituie o oază de educaţie pentru preşcolari. Mulţumesc sponsorului, familiei Manoilă, care s-a implicat nu numai financiar, ci cu tot sufletul, pentru a realiza ce şi-a propus. Dănuţ Manoilă nu a uitat unde a făcut grădiniţa, unde a făcut școala şi şi-a propus ca pentru fetiţele lui, despre care a spus că <sunt sufletul meu>, şi pentru întreaga comunitate să amenajeze o grădiniţă de basm, ceea ce a şi reuşit. Le mulţumesc pentru că am ocazia să lucrez în asemenea grădiniţă şi cred că şi copiii, care nu vor mai avea probleme cu acomodarea. Acum o să rămână plăcut impresionaţi şi bucuroşi”. După serbare, copiii au fost invitaţi de clovnul Bobo să intre în grădiniţă. La intrare, primarul comunei Arbore, sponsorul grădiniţei şi directorul şcolii au tăiat panglica inaugurală, lăsând preşcolarii să intre în grădiniţa renovată. Emoţiile şi exclamaţiile micuţilor când au intrat în „sala de basm”, exclamaţii de bucurie că au cea mai frumoasă grădiniţă, l-au emoţionat până la lacrimi pe Ionel Dănuţ Manoilă, care a completat că „după multă muncă, am aşteptat acest moment, să văd reacţia copiilor”. Grădiniţa a fost sfinţită de preoţii locului, după care cei mici au avut posibilitatea să se joace şi să se bucure de casa lor, „Poieniţa cu poveşti”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A renovat o grădiniţă din Arbore cu peste 53.000 de lei din propriul buzunar.
 Vizualizări articol: 6547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
A renovat o grădiniţă din Arbore cu peste 53.000 de lei din propriul buzunar4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei