Comercianții de produse agricole din piețele județului Suceava vor fi verificați de echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai ANAF, Poliției, polițiilor locale, primăriilor și ai compartimentului local de inspecție aflat în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Aceste controale sunt prevăzute de Legea nr.145/ 2014, în vigoare din 3 noiembrie anul trecut, care reglementează modul de vânzare a produselor agricole în piețe. Conform acestei legi, țăranii care vând în piață trebuie să aibă nu doar certificat de producător, ci și carnet de comercializare a produselor agricole, în care să treacă fiecare legătură de pătrunjel sau kilogram de roșii vândute. Aceste documente se eliberează la cerere, de Consiliul Județean Suceava. După intrarea în vigoare a legii, CJ Suceava s-a aprovizionat cu 18.000 de atestate de producător și cu 19.000 de carnete de comercializare. Ieri, mai avea pe stoc 1.167 de atestate și 2.054 de carnete, ceea ce arată că cei care vin cu produse agricole în piețe știu ce prevede legea. Cei care au suprafețe mai mari de teren pe care le cultivă s-au și conformat. Irina Sandu are grădină la Fetești-Adâncata și vinde legume în Piața Centrală din Suceava, chiar dacă este însărcinată în 8 luni și jumătate. Ne spune că deține toate documentele prevăzute de lege pentru că activitatea din piață este foarte importantă pentru bugetul familiei. În caietul de comerciant, înregistrează zilnic marfa vândută pentru a nu intra în conflict cu legea.
Bătrânii, însă, sunt mai puțin preocupați de acest aspect. Costică Asultanei, din Dumbrăveni, are 78 de ani și vinde în piață fasole, hrean, mărar și pătrunjel, din gospodărie. Vine dimineața, la 5.30, cu autobuzul și stă până spre ora 14.00, ca să-și vândă marfa. Pentru locul din piață plătește 2 lei/zi și încă 10 lei pentru drumul cu autobuzul. Atestat de producător are, dar carnet de comerciant, încă nu. Nici Ionuț Sorin Airinei, din Adâncata, nu are astfel de carnet. Vinde măceșe, frunze de stejar pentru murături, hrean ”din producție proprie”, după cum ne spune. Pentru atestatul de producător plătește 15 lei lunar, dar pentru carnetul de comerciant spune că nu mai are bani și cu atât mai puțin disponibilitate să înregistreze zilnic numărul de crenguțe de stejar vândute.
Primele vizate de controale sunt piețele angro
De fapt, chiar dacă legea obligă la deținerea carnetului de comerciant, un ordin comun al ministrului Agriculturii și al ministrului Dezvoltării regionale, din 18 iunie 2015, duce această obligație într-o zonă ambiguă, în sensul că la rubrica rezervată cumpărătorului este solicitat codul unic de înregistrare, pe care îl dețin doar societățile comerciale. Așadar, comercianții ar fi obligați să înregistreze doar cantitățile vândute la firme, nu și la persoane fizice.
Deocamdată, nimeni nu ne-a putut spune ce trebuie să facă exact comercianții din piețe. Mai mult, la ultima întrunire a Colegiului prefectural, subprefectul de Suceava, Atanasă Nistor, a atenționat că Legea nr.145/2014 nu este aplicată în piețele din județul Suceava. Nistor a spus că potrivit legii, în activitatea de control legislația prevede implicarea compartimentului de inspecție agricolă, aflat în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, a ANAF și Poliției, ceea ce până acum nu s-a făcut. ”Nu verifică nimeni atestatele și certificatele de producător. În piețe, mai ales în piața angro din Suceava, sunt aceiași comercianți de ani de zile, care nu par a se ocupa cu agricultura. Piața cerealelor și animalelor este bine reglementată, dar la legume și fructe nu-i deranjează nimeni pe cei care vin și vând în piață. Trebuie să ne întâlnim cu reprezentanții ANAF și ai Poliției și să facem un program de acțiune”, a mai spus Nistor.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a apreciat că problema trebuie soluționată cât mai repede, înainte de următoarea reuniune a Colegiului prefectural, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea legii comercializării produselor agricole se realizează de persoanele împuternicite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (compartimentul local de inspecție), reprezentanții ANAF, polițiști, polițiști locali și de persoanele împuternicite de primari.
După lege
Țăranii din piețe, obligați să treacă fiecare legătură de pătrunjel în carnetul de comerciant
