Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2015 - Anul XX, nr. 232 (6044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După lege

Țăranii din pieţe, obligaţi să treacă fiecare legătură de pătrunjel în carnetul de comerciant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Comercianţii de produse agricole din pieţele judeţului Suceava vor fi verificaţi de echipe mixte de control, formate din reprezentanţi ai ANAF, Poliţiei, poliţiilor locale, primăriilor şi ai compartimentului local de inspecţie aflat în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Aceste controale sunt prevăzute de Legea nr.145/ 2014, în vigoare din 3 noiembrie anul trecut, care reglementează modul de vânzare a produselor agricole în pieţe. Conform acestei legi, ţăranii care vând în piaţă trebuie să aibă nu doar certificat de producător, ci şi carnet de comercializare a produselor agricole, în care să treacă fiecare legătură de pătrunjel sau kilogram de roşii vândute. Aceste documente se eliberează la cerere, de Consiliul Judeţean Suceava. După intrarea în vigoare a legii, CJ Suceava s-a aprovizionat cu 18.000 de atestate de producător şi cu 19.000 de carnete de comercializare. Ieri, mai avea pe stoc 1.167 de atestate şi 2.054 de carnete, ceea ce arată că cei care vin cu produse agricole în pieţe ştiu ce prevede legea. Cei care au suprafeţe mai mari de teren pe care le cultivă s-au şi conformat. Irina Sandu are grădină la Feteşti-Adâncata şi vinde legume în Piaţa Centrală din Suceava, chiar dacă este însărcinată în 8 luni şi jumătate. Ne spune că deţine toate documentele prevăzute de lege pentru că activitatea din piaţă este foarte importantă pentru bugetul familiei. În caietul de comerciant, înregistrează zilnic marfa vândută pentru a nu intra în conflict cu legea.

Bătrânii, însă, sunt mai puţin preocupaţi de acest aspect. Costică Asultanei, din Dumbrăveni, are 78 de ani şi vinde în piaţă fasole, hrean, mărar şi pătrunjel, din gospodărie. Vine dimineaţa, la 5.30, cu autobuzul şi stă până spre ora 14.00, ca să-şi vândă marfa. Pentru locul din piaţă plăteşte 2 lei/zi şi încă 10 lei pentru drumul cu autobuzul. Atestat de producător are, dar carnet de comerciant, încă nu. Nici Ionuţ Sorin Airinei, din Adâncata, nu are astfel de carnet. Vinde măceşe, frunze de stejar pentru murături, hrean ”din producţie proprie”, după cum ne spune. Pentru atestatul de producător plăteşte 15 lei lunar, dar pentru carnetul de comerciant spune că nu mai are bani şi cu atât mai puţin disponibilitate să înregistreze zilnic numărul de crenguţe de stejar vândute.

 

Primele vizate de controale sunt pieţele angro

De fapt, chiar dacă legea obligă la deţinerea carnetului de comerciant, un ordin comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Dezvoltării regionale, din 18 iunie 2015, duce această obligaţie într-o zonă ambiguă, în sensul că la rubrica rezervată cumpărătorului este solicitat codul unic de înregistrare, pe care îl deţin doar societăţile comerciale. Aşadar, comercianţii ar fi obligaţi să înregistreze doar cantităţile vândute la firme, nu şi la persoane fizice.

Deocamdată, nimeni nu ne-a putut spune ce trebuie să facă exact comercianţii din pieţe. Mai mult, la ultima întrunire a Colegiului prefectural, subprefectul de Suceava, Atanasă Nistor, a atenţionat că Legea nr.145/2014 nu este aplicată în pieţele din judeţul Suceava. Nistor a spus că potrivit legii, în activitatea de control legislaţia prevede implicarea compartimentului de inspecţie agricolă, aflat în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, a ANAF şi Poliţiei, ceea ce până acum nu s-a făcut. ”Nu verifică nimeni atestatele şi certificatele de producător. În pieţe, mai ales în piaţa angro din Suceava, sunt aceiaşi comercianţi de ani de zile, care nu par a se ocupa cu agricultura. Piaţa cerealelor şi animalelor este bine reglementată, dar la legume şi fructe nu-i deranjează nimeni pe cei care vin şi vând în piaţă. Trebuie să ne întâlnim cu reprezentanţii ANAF şi ai Poliţiei şi să facem un program de acţiune”, a mai spus Nistor.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a apreciat că problema trebuie soluţionată cât mai repede, înainte de următoarea reuniune a Colegiului prefectural, care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea legii comercializării produselor agricole se realizează de persoanele împuternicite de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (compartimentul local de inspecţie), reprezentanţii ANAF, poliţişti, poliţişti locali şi de persoanele împuternicite de primari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țăranii din pieţe, obligaţi să treacă fiecare legătură de pătrunjel în carnetul de comerciant.
 Vizualizări articol: 2994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Țăranii din pieţe, obligaţi să treacă fiecare legătură de pătrunjel în carnetul de comerciant5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei