Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2014 - Anul XIX, nr. 179 (5688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia „Clasic și modern - Tehnici ale tapiseriei parietale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, se deschide joi, 7 august a.c., la ora 17.00, expoziţia cu genericul „Clasic și modern - Tehnici ale tapiseriei parietale”.

 

Expun nume de referinţă în arta tapiseriei românești contemporane

Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Asociaţia Artă şi Umanitate, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România - filialele Bucureşti şi Suceava şi Shopping City Suceava, etalează lucrări de tapiserie, realizate în tehnica haute lisse, de artistele Elena Cerepennicova, Gabriela Cristu, Gabriela Drăghici, Claudia Viorica Mușat, Cela Neamțu (din Filiala UAP București), Eugenia Goraș, Marcela Larionescu și Lucia Puşcaşu (din Filiala UAP Suceava).

Artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta UAP - Filiala Suceava şi curatorul expoziţiei, spune că, dacă în anii trecuţi sucevenii au avut prilejul să vadă lucrările unor artişti tapiseri bărbaţi (în 2011, expoziţia intitulată „Bărbaţi în artele textile româneşti - în care au expus Ion Deac Bistrița, Traian Boicescu, Vasile Dobre, Gheorghe Gogescu, Vintilă Mihăiescu, Mihai Moldovanu, Dan Liviu Roșeanu și Nicolae Zâmbroianu) şi au putut admira lucrările din expoziţia „Tapiseria sau povestea ţesută” (în anul 2012, realizată de artişti care scriu istoria tapiseriei româneşti - Maria Mihalache Blendea, Geta Brătescu, Georgeta Crăciun, Vasile Dobrian, Dimitrie Grigoraș, Viorica Iacob, Mariana Ionescu, Cela Neamțu, Mimi Podeanu și Dan Teodor), acum au ocazia să întâlnească alte nume de referinţă în arta tapiseriei românești contemporane.

 

Tapiserii în tehnica haute lisse, din bumbac, lână şi mătase

Dacă Elena Cerepennicova ne propune tapiserii în tehnica haute lisse cu urzeală din bumbac și băteală din lână, în care, peste ţesătura dreaptă, introduce reliefuri, sfori, spații goale care dau o mare expresivitate compoziției, Gabriela Cristu, care creează tapiserii din bumbac și lână, se arată preocupată de necunoscut, de metamorfoze, simboluri fantastice și de raporturile dintre benefic și malefic.

Gabriela Drăghici compune lucrări din bumbac, lână și mătase pe care le transpune în tehnica haute lisse, cu accent pe detaliul formelor și culorilor, atrăgându-ne atenția asupra lumii care ne înconjoară.
Claudia Viorica Muşat, care vine cu lucrări realizate din mătase, lână, fir de aur și gogoși de mătase, este preocupată de multitudinea texturilor pe care le obține din ţesătură dreaptă, rărituri în ţesătură şi reliefuri din gogoși de mătase.
Cela Neamțu folosește simetria pentru a obține echilibrul compozițional. Arcade, coloane, ferestre, crânguri și păsări, acesta este registrul de forme uzitat de artistă. Spațialitatea este caracteristica tapiseriilor sale pe care o obţine prin gradații și progresii închis-deschis. Este preocupată mereu de contrastul între lumină și întuneric și dintre bine și rău.
Eugenia Goraș preia elemente din natură și obţine compoziții sugestive, armonizate tonal și cromatic, stilizând structuri naturale pentru a crea forme noi pline de semnificație.
Marcela Larionescu realizează tapiserii din bumbac și lână în care combină ţesătura dreaptă cu reliefuri, spații în ţesătură, scoici, textură obţinută cu croșeta, iar Lucia Puşcaşu creează tapiserii cu ţesătură dreaptă, fără reliefuri, fiind preocupată mai mult de structurile compoziţionale și semnificația acestora.
La vernisaj vor fi prezente artistele tapisere din București, dar sunt aşteptaţi şi oaspeți din străinătate, participanţi şi invitaţi la Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Clasic și modern - Tehnici ale tapiseriei parietale”.
 Vizualizări articol: 1195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Clasic și modern - Tehnici ale tapiseriei parietale”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei