Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 ian 2014 - Anul XIX, nr. 6 (5515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia „Viaţa secretă a planetelor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis miercuri expoziţia de pictură cu genericul „Viaţa secretă a planetelor”, realizată de artistul plastic Olivian (Liviu) Paveliuc.

 

O înşiruire de lucrări, policromatică şi strălucitoare, care captează privirea de la primul contact

Superclustere, constelaţii, galaxii eliptice, spiralate şi lenticulare, nebuloase, roiuri de stele şi explozii astrale, redate într-o impresionantă desfăşurare vizuală - care reuneşte circa 100 de lucrări, executate cu cuţitul de paletă, în ulei şi culori epoxidice pe pânză - o viziune asupra universului nemărginit în timp şi spaţiu, cu fascinanta sa diversitate de forme de materie, energie şi informaţie.

Aceasta este expoziţia lui Olivian (Liviu) Paveliuc, etalată pe simezele generoase ale spaţiului expoziţional din incinta Shopping City Suceava, cea mai potrivită locaţie în care putea fi prezentată o asemenea de înşiruire de lucrări, policromatică şi strălucitoare, care captează privirea de la primul contact.

 

Lucrează ca decorator în Italia, pictează febril, expune şi-şi vinde lucrările în străinătate

Olivian Paveliuc (1960, Vereşti, Suceava), care a absolvit Liceul Pedagogic şi Şcoala Populară de Artă din Botoşani, este capul unei familii de artişti.

Soţia sa, Florenţa, absolventă de Arte Plastice la Iaşi, este profesoară la şcoala din Corocăieşti, iar cei trei copii ai lor, doi băieţi şi o fată, le-au moştenit pasiunea artistică (băieţii au absolvit Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava - secţia Arhitectură, iar fata este elevă în anul III - secţia Restaurare).

Plecat de 15 ani din ţară, Olivian Paveliuc lucrează ca decorator în Italia, pictează febril, expune şi-şi vinde lucrările în străinătate. Dar toate cele 100 de tablouri care configurează expoziţia de la City Gallery vor rămâne acasă, în ţară.

 

Premiul obţinut la un concurs naţional de desene l-a încurajat să urmeze o şcoală de artă

Olivian Paveliuc spune că pictura l-a atras de mic copil; când era elev în clasa a V-a a trimis la Bucureşti, neconsiliat de nimeni, din proprie iniţiativă, câteva lucrări la un concurs naţional de desene şi a obţinut Premiul I.

Vorbeşte şi acum, cu entuziasm, cât de bucuros a fost atunci când a intrat în posesia premiului, care consta într-un şevalet, o minge de fotbal, un ceas de mână Vostok şi o trusă de culori pentru pictură.

Acest lucru l-a încurajat să urmeze o şcoală de artă, iar unul dintre foştii săi colegi, cu care a rămas prieten şi în ziua de azi, este Ioan Nemţoi, artistul care a cucerit lumea cu arta sticlei.

 

„Artă conceptuală, joc de idei, meditaţie apragmatică şi contemplaţie proprie receptării artistice”

La vernisajul expoziţiei de la Shopping City, la care a fost însoţit de membrii familiei, de prieteni şi cunoscuţi, Olivian Paveliuc a spus că tablourile sale „care reflectă viaţa secretă a planetelor” sunt realizate cu culori care conţin două componente care le conferă volum”, invitaţia adresată publicului fiind către „o artă conceptuală, joc de idei, meditaţie apragmatică şi contemplaţie proprie receptării artistice”.

Lucrările sale (în care se observă influenţa lui Wassily Kandinsky, un pionier al expresionismului abstract, sau a lui Jackson Pollock, un inovator în tehnica picturală, promotor al „action painting” - pictură gestuală, creatorul unor structuri componistice complexe) se circumscriu cu precădere artei abstracte, tablouri care coabitează însă cu lucrări de artă figurativă realizate într-o manieră în care accentul cade pe vârtejul cromatic şi pe volumul straturilor suprapuse de culoare.

 

„Un nivel profesional onorabil, care denotă existenţa unei gândiri plastice”

Inspectorul şcolar de specialitate, prof. Loredana Ceică, a spus la vernisaj că apreciază „munca asiduă şi tehnica de lucru” a lui Olivian Paveliuc, remarcând totodată faptul că avem de-a face deopotrivă cu artă abstractă, artă decorativă, dar şi cu un realism tumultuos.

Artistul plastic Mircea Dăneasă a subliniat faptul că Olivian Paveliuc se ridică la „un nivel profesional onorabil, care denotă existenţa unei gândiri plastice”, accentuând că artistul „are două merite: face o pictură de bună calitate şi, deşi trăieşte dintr-o altă activitate, face efortul de a se exprima într-un limbaj artistic pe care el singur şi l-a croşetat”.

 

„Un om realizat în domeniul limbajului plastic, un artist pe care mulţi din această breaslă ar putea fi invidioşi”

Mircea Dăneasă a spus că Olivian Paveliuc „este un om realizat în domeniul limbajului plastic, un artist pe care mulţi din această breaslă ar putea fi invidioşi”, dar a atras atenţia că maniera sa de expresie plastică „poate fi o experienţă riscantă”, mai ales prin acele „sclipiciuri” care strălucesc pe suprafaţa tablourilor.

Remarcând în lucrările artistului expozant „o liniaritate născută dintr-o mişcare a punctului”, Mircea Dăneasă a mărturisit în încheiere că pentru el este „o surpriză nemaipomenită” şi l-a felicitat cu sinceritate.

Expoziţia cu genericul „Viaţa secretă a planetelor”, de la Shopping City Suceava, poate fi vizionată până pe data de 20 ianuarie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Viaţa secretă a planetelor”.
 Vizualizări articol: 1299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Viaţa secretă a planetelor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei