Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 ian 2014 - Anul XIX, nr. 6 (5515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tăiat în carne vie

„Cine nu plăteşte nu primeşte”, principiul lui Nechifor la împărţirea banilor pe localităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăriile care au ignorat obligaţiile asumate prin hotărâri de Consiliu Local, de a contribui anual la realizarea investiţiei în cele două rampe ecologice de gunoi de la Moara şi Pojorâta, au fost drastic sanţionate, ieri, la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, de la Consiliul Judeţean. Intervenţiile de circumstanţă ale consilierilor judeţeni PDL au fost anihilate cu argumente financiare de preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, astfel că după 45 de minute de discuţii proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, în forma propusă. De la începutul şedinţei CJ, preşedintele Nechifor a anunţat că sumele care se repartizează sunt pentru dezvoltare locală şi se alocă proiectelor în curs sau aprobate, iar unul dintre cele mai importante proiecte, de interes pentru întregul judeţ, este cel al rampelor de gunoi ecologice, numit „Sistem de management integrat al deşeurilor” (SMID). De asemenea, el a amintit că i-a avertizat pe primari încă de anul trecut că, dacă nu vor plăti sumele care le revin în acest proiect, nu vor mai primi bani pentru echilibrarea bugetelor.

 

·        Primarii rău-platnici, văduviţi de bani, indiferent de culoarea politică

Un alt criteriu avut în vedere la repartizarea sumelor a fost solicitarea scrisă din partea primarilor de a primi fonduri, precum şi corelaţia cu sumele alocate prin Direcţia de Finanţe fiecărei localităţi în parte. „Acum ne ţinem de cuvânt. Cine nu plăteşte, nu primeşte. Foarte multe primării cu potenţial financiar nu au plătit un leu pentru SMID, deşi le-am repartizat bani de la Consiliul Judeţean. Anul acesta trebuie să finalizăm groapa de gunoi de la Moara, ceea ce presupune reducerea costurilor cu salubrizarea. Primarii trebuie să înveţe că au şi obligaţii, nu numai drepturi. Noi avem de recuperat pentru acest proiect 310 miliarde de lei vechi. Dacă ei nu plătesc, cum îi recuperăm?”, a  întrebat retoric Nechifor.

Consilierilor PDL care au încercat să susţină că repartizarea sumelor s-a făcut pe criterii politice şi că au fost văduvite localităţile cu primari PDL, preşedintele CJ le-a cerut să nominalizeze fiecare localitate în parte şi a oferit explicaţii pentru fiecare. Astfel, el a arătat că Vatra Dornei, deşi în 2011, 2012 şi 2013 a avut la dispoziţie suma integrală pentru plata SMID, adică şaptemiliarde de lei vechi, până acum nu a plătit nimic. Suceava are de achitat circa un milion de euro (45 de miliarde de lei vechi) şi, de asemenea nu a plătit un leu. Câmpulung Moldovenesc, deşi nu are o situaţie financiară bună, a plătit opt miliarde de lei vechi, iar Rădăuţi a avut de plătit 14 miliarde de lei vechi, din care a achitat şapte. Acelaşi argument a fost valabil şi pentru oraşele mici Broşteni, Milişăuţi, Caşvana, Vicov de Sus şi Solca, ultimul cu 1,74 miliarde de lei vechi datorie la SMID, celelalte cu plata făcută integral şi cu proiecte de dezvoltare locală de miliarde de lei vechi.

 

Două comune au dat bani în plus pentru proiectul SMID

Fără sorţi de izbândă a fost şi pledoaria consilierului PDL Tudor Plăcintă pentru comuna Bosanci, după ce Nechifor a arătat că această comună, la fel ca altele 12, a răspuns în scris „zero” la solicitarea CJ de a comunica necesarul de fonduri pentru cofinanţări proiecte. „Bogdăneşti, Bosanci, Horodnic de Jos, Horodniceni, Mitocul Dragomirnei, Ilişeşti, Pătrăuţi, Satu Mare, Slatina, Şaru Dornei, Şerbăuţi, Şcheia, Vultureşti au cerut zero lei. Chiar şi aşa, am alocat câte 200 de milioane de lei vechi. Adâncata, tot cu primar PDL, a cerut şase miliarde de lei vechi şi a primit cinci miliarde, pentru că are proiecte şi este la zi cu plata SMID. La rectificarea din vară vom proceda la fel, vom acorda bani preponderent celor buni platnici, celor care îşi respectă obligaţiile asumate. Dacă banii pentru SMID erau plătiţi la timp, nu am fi fost obligaţi să aplicăm acum o metodă radicală. Primarii ar trebui să fie un exemplu pentru cetăţeni în ceea ce priveşte onorarea obligaţiilor fiscale”, a precizat preşedintele CJ.

Surprinzător, există şi două comune care au plătit la SMID mai mult decât le revenea şi urmează să li se returneze banii: Breaza, comună care nu are nici măcar drumuri comunale şi Fântânele, altă comună săracă, a dat cu 1.723 de lei în plus faţă de cele două miliarde de lei vechi care i-au revenit în proiect. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cine nu plăteşte nu primeşte”, principiul lui Nechifor la împărţirea banilor pe localităţi.
 Vizualizări articol: 2753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 7 voturi
„Cine nu plăteşte nu primeşte”, principiul lui Nechifor la împărţirea banilor pe localităţi3.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei