Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 ian 2014 - Anul XIX, nr. 6 (5515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Cromatisme”

Tenorul sucevean Teodor Ilincăi şi-a lansat primul volum de poezii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava a găzduit joi, 9 ianuarie, evenimentul de lansare al volumului de poezie „Cromatisme”, ce poartă semnătura tenorului sucevean Teodor Ilincăi, manifestarea reunind cadre didactice, elevi ai unităţii şcolare, rude şi prieteni ai tânărului. 

Despre cartea de debut a suceveanului care se afirmă, în prezent, pe marile scene lirice internaționale, dar şi despre personalitatea autorului, au vorbit prof. Sabina Roman, adjuncta Colegiului „Ciprian Porumbescu”, şi scriitoarea Angela Furtună. Volumul „Cromatisme”, o ofrandă adusă tuturor celor care au influenţat, în diverse moduri, existenţa plină de peripeţii a autorului, după cum el însuşi povesteşte, reuneşte peste 60 de poeme, cuprinse în trei capitole („Stampe”, „Şerpuieli” şi „Poezicale”), scrise între anii 2011-2013.

Evenimentul de lansare a fost condimentat de momente artistice susţinute de oaspeţii lui Teodor Ilincăi – Grupul vocal de muzică psaltică Sfântul Ioan Botezătorul “Prodomus” şi Ansamblul Artistic “Flori de mălin” din Mălini.

 

Parcursul profesional

Cuvântul de început i-a aparţinut prof. Sabina Roman, cea care a povestit despre activitatea profesională a tânărului sucevean, subliniind că acesta a fost elev al colegiului de artă sucevean, la clasa oboi.

Aceasta a povestit că Teodor este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi, încă din primul an de studii universitare, a colaborat cu diverse coruri profesioniste. În 2006 devine prim-solist al Operei Naţionale din Bucureşti, iar în acelaşi an obţine o bursă oferită de CRR Musiktheater Wien, până în 2008. Debutul internaţional al suceveanului are loc în 2009, pe o scenă din Hamburg, în acelaşi an el fiind invitat să colaboreze cu Opera de Stat din Viena, Opera din Hanovra şi Opera Regală din Londra. În România a colaborat cu teatrele de operă din Timişoara, Iaşi şi Craiova, Filarmonica din Timişoara şi Bucureşti, etc. Din 2010 îşi desfăşoară activitatea ca invitat la numeroase teatre de operă (Berlin, Paris, Londra, Viena, Budapesta, Munchen, Monte Carlo, Lausanne, etc.).

 

„O carte în care emoţia este convertită în expresivitate literară”

La rândul său, scriitoarea Angela Furtună a lăudat actul de curaj al tânărului de a publica o carte „onestă”, „în vremuri ce nu sunt favorabile cărţilor”.

„Această carte este un manifest artistic asumat al unui iubitor de frumos, un jurnal de elanuri, o carte de spovedanie, scrisă cu trudă, în care emoţia este convertită în expresivitate literară, un exemplu viu al forţei talentului tânărului sucevean. Teodor este printre puţinii artişti lirici ce s-a îndreptat către literatură cu foarte multă sinceritate”, a spus Angela Furtună.

De cealaltă parte, în prezentarea volumului, autorul mărturiseşte că „încercarea de a scrie poezie a venit mai întâi ca o joacă”, iar, ulterior, joaca cu expresiile şi cuvintele i-a conferit un sentiment de împlinire generat şi de „starea de a-mi da frâu liber gândurilor – intimitatea indisolubilă dintre o fiinţă şi Eul ei adânc şi nesecat”.

Cât despre publicarea cărţii „Cromatisme”, Teodor spune că aceasta „simbolizează propria-mi modalitate de a milita pentru poezie ca parte integrantă şi vitală a mijloacelor dezvoltării entităţii culturale în sânul unui popor, un manifest artistic al unui iubitor de frumos, care încă speră la o aderare a României la adevăratele valori: umanism, echilibru, echitate şi tot ceea ce derivă din acestea”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tenorul sucevean Teodor Ilincăi şi-a lansat primul volum de poezii.
 Vizualizări articol: 2382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Tenorul sucevean Teodor Ilincăi şi-a lansat primul volum de poezii5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(12 ian 2014, 09:28:21
frumos!
Nu bancnote-n Braille ( să foşnească-n plicuri)
nu cronici ditirambice biciuite pân' la sânge
nu!
muzică&poezie, doar ... astea două "nimicuri"
ce te fac să râzi când inima îţi plângehappy
frumos...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei