Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2012 - Anul XVII, nr. 291 (5196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia „Balcic - Mirificul nesfârşit”, un eveniment remarcabil şi memorabil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis, săptămâna trecută, expoziţia cu genericul „Balcic - Mirificul nesfârşit”, care prezintă publicului circa 90 de lucrări de pictură şi grafică realizate de cinci artişti plastici suceveni.

 

„Un adevărat sanctuar”

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Asociaţia „Artă şi Umanitate” şi Uniunea Artiştilor Plastici Profesionişti - Filiala Suceava, expoziţia, care etalează lucrări semnate de Lucia Puşcaşu, Puşa Pîslaru, Niculai Moroşan, Angela Pitariu Bolnavu şi Iulian Asimionesei, a fost apreciată la vernisaj ca fiind un „eveniment remarcabil şi memorabil”, care a transformat spaţiul de expunere într-un „adevărat sanctuar”.

Aprecierile îi aparţin criticului de artă ieşean Valentin Ciucă, iar ecoul acestora a vibrat armonic cu evaluările publicului participant.

Subliniind faptul că „un comentator de artă trebuie să fie şi un ghid” pentru privitori, Valentin Ciucă a făcut o scurtă incursiune în istoria interbelică a Balcicului, când Regina Maria şi-a stabilit aici reşedinţa, locul devenind încă din timpul vieţii sale un punct de atracţie pentru artişti.

 

Un loc ideal de creaţie, „un spaţiu al liniştii, al luminii şi al aspiraţiei către înălţimi”

Aşa cum a spus la deschiderea expoziţiei artista plastică Lucia Puşcaşu, Balcicul, unde grupul de artişti suceveni a poposit în trei tabere (organizate în anii 2004, 2008 şi 2012), este un loc ideal de creaţie, „un spaţiu al liniştii, al luminii şi al aspiraţiei către înălţimi”, un loc cu „oameni foarte modeşti, primitori şi prietenoşi”.

Oferta de subiecte artistice este inepuizabilă, iar pictorii suceveni au surprins în lucrările lor atât natura şi inefabilul melancolic al zonei, cât şi arhitectura locală.

Urmează, aşa cum a spus Lucia Puşcaşu, o viitoare expoziţie dedicată „necuvântătoarelor de la Balcic” (păsări, pisici, căţei, cai ...) imortalizate şi în câteva dintre lucrările expuse.

 

„Un oraş al liniilor curbe, al contrastelor clare, al stărilor meditative ...”

De fapt, aşa cum a remarcat Valentin Ciucă, „fiecare artist are propriul său Balcic”, iar mărturisirile lor confirmă acest lucru. Dacă pentru Lucia Puşcaşu „Balcicul este un loc mirific”, „o adevărată enciclopedie cu multe volume, pe care dacă o citeşti simţi nevoia să o iei de la capăt”, iar pentru Puşa Pîslaru este un „oraş al energiilor care te-nalţă şi în acelaşi timp te absorb într-un joc continuu”, un oraş al liniilor curbe, al contrastelor clare, al stărilor meditative, oraş al miasmelor cromatice calde ...”, pentru Angela Pitariu Bolnavu este „un loc mereu surprinzător, unde timpul parcă nu există, unde liniştea este la ea acasă şi unde cerul se uneşte cu pământul ...”.

În cazul lui Niculai Moroşan, Balcicul este un „tărâm de poveste”, iar pentru Iulian Asimionesei este „locul care are permanent în memorie gândul de iubire al Reginei Maria pentru artişti”.

Concluzia criticului de artă, care a îndemnat publicul privitor să se piardă în „absolutul culorilor”, a fost, cu referire la locuitorii Sucevei: „Sunteţi nişte bogaţi că aveţi asemenea artişti!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Balcic - Mirificul nesfârşit”, un eveniment remarcabil şi memorabil.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Balcic - Mirificul nesfârşit”, un eveniment remarcabil şi memorabil5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei