Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 aug 2012 - Anul XVII, nr. 200 (5105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Poezie, culoare şi muzică

Ion Beldeanu - O jumătate de veac de poezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a găzduit, săptămâna trecută, un spectacol de poezie, culoare şi muzică prilejuit de aniversarea vârstei de 73 de ani a poetului Ion Beldeanu şi a unei jumătăţi de veac de poezie.

 

Premiul “Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară

Manifestarea, organizată sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Suceava de Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei şi cotidienele locale Monitorul de Suceava şi Crai Nou, a reunit, în sala multimedia de la etajul muzeului, un număr însemnat de participanţi, prieteni, colegi de condei, cititori, care au răspuns invitaţiei la evenimentul care anunţa atât lansarea volumului de versuri intitulat “Cămaşa de trecere”, cât şi vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic rădăuţean Carmel Georgescu.

“Regizorul” acestei manifestări şi redactorul de carte al noului volum, scriitorul Ion Drăguşanul, care a semnalat faptul că Ion Beldeanu este cel de-al treilea scriitor onorat cu Premiul “Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară de către CJ Suceava, i-a înmânat sărbătoritului premiul şi diploma personalizată cu portretul realizat de graficianul Mihai Pînzaru PIM.

 

Expoziţia cu genericul “Desluşirile luminii”

Cartea, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, a fost realizată după un efort conjugat de circa cinci luni, Ion Beldeanu fiind foarte exigent cu selecţia versurilor, cu corectura şi cu punerea textelor în pagină.

Întrucât coperta volumului (care a apărut la Editura “Muşatinii” Suceava, în colecţia “Mircea Streinul”) a fost ilustrată cu o secvenţă dintr-un tablou semnat de pictorul Carmel Georgescu, cadrul vizual al evenimentului a fost asigurat de expoziţia cu genericul “Desluşirile luminii”, în care au fost etalate 18 lucrări în ulei ale artistului rădăuţean.

“Un pictor de primă mână”, aşa cum a apreciat Ion Drăguşanul, Carmel Georgescu şi Radu Bercea fiind (după cum a spus el reproducând opinia fiului său) “singurii pictori rock” din arealul bucovinean.

 

Poezie în lectura autorului şi muzică interpretată de Andi Drăguşanul

Manifestarea, care a alternat poezia în lectura autorului cu muzica interpretată de Andi Drăguşanul (creaţii proprii, dar şi „piese de împrumut”), a avut parte de prezentări şi referiri critice asupra operei lui Ion Beldeanu

(Alexandru Ovidiu Vintilă), rememorări (Alexandru Toma) aprecieri şi urări de “La mulţi ani!” (Mihai Sultana Vicol).

Solistul trupei Toy Machines, Andi Drăguşanul, care şi-a început recitalul cu o piesă dedicată sărbătoritului (“Cântec pentru Ion Beldeanu”), le-a reamintit celor prezenţi, printr-un cântec, de un alt autor premiat şi omagiat, plecat între timp la loc de veşnică odihnă (scriitorul George Ungureanu) şi şi-a încheiat prestaţia artistică, aşa cum procedează la toate concertele, cu o piesă dedicată mamei sale.

 

“Cămaşa de trecere”

Volumul “Cămaşa de trecere”, aşa cum a spus poetul Ion Beldeanu, “include toate cărţile mele de versuri”. Au fost selectate poezii din volumele “Lecţia de melancolie” (1987), “Proba mea de viaţă” (1995), „Ceaiul de după execuţie” (1999), “Indiferenţa textului” (2005), “Starea de vid” (2005), “Chiar dacă” (2008), “Dimineţi fără glorie” (2011), cărora li s-au alăturat o serie de poeme circumscrise genericului “Texte pentru un posibil volum”.

Criticul literar Adrian Dinu Rachieru, în cuvântul introductiv intitulat “Un caligraf al melancoliei - Ion Beldeanu”, scrie că “fără a fi un răsfăţat al criticii, Ion Beldeanu a devenit un nume important al poeziei noastre”, un poet care “merită, indiscutabil, o altă vizibilitate literară”.

 

“Revolta culturii şi cultura revoltei”

Pictorul Carmel Georgescu, ale cărui lucrări cromatic-explozive executate cu cuţitul de paletă exced artei abstracte nonreprezentative întrucât structurează forme prin culoare, s-a prezentat ca fiind “un om matur care se joacă zilnic cu culorile zdrobind tuburile pentru a găsi lumina în culoare”.

Din lipsă de spaţiu, expoziţia a fost prezentată într-o panotare inedită, care s-a dovedit a fi inspirată şi a fost bine prizată de public: tablourile au fost suprapuse în grupaje care jucau planurile şi câmpurile cromatice ale lucrărilor.

În pictura lui Carmel Georgescu, ca şi în poezia lui Ion Beldeanu, Andi Drăguşanul vede deopotrivă “o revoltă a culturii şi o cultură a revoltei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Beldeanu - O jumătate de veac de poezie.
 Vizualizări articol: 1540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Ion Beldeanu - O jumătate de veac de poezie4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(28 aug 2012, 12:18:14
IUBIREA . ce cuvânt . ce chestie . ce reacţie chimică
Te doare dacă n-o foloseşti . te doare şi când o foloseşti
Prin ceaţă şi iluzii înaintează . îşi are propria dinamică
Iubirea te face ( la orice vîrstă ) să pari copil că eşti

IUBIREA . crezi c-o ştii dar … i-o confuzie de simţuri
Te-ntrerupe când taci . te face să vorbeşti singur
Iubirea …mănâncă din tine , dar , vrei să-i fii alături
Îţi produce o alcoolemie iresponsabilă ..dintr-un susur

IUBIREA . o coregrafie a unei împliniri ( când nu e )
Şi când “îţi vine” … îţi arde aşteptarea ( şi-ţi place )
E şi balast şi înger;şi oarbă şi mută;şi dulce şi amăruie
Şi nu-n vise dulci ci-n coşmaruri pare mai eficace

IUBIREA . ce frumos cuvânt . cine l-o fi inventat ?
Nu .nu Adam şi Eva .vreun bancher,cred (defapt..sunt sigur)
Fiindcă-n orice pas,’n orice secundă … ai DE DAT !!!
Altfel , în final (INEVITABIL,garantat) vei rămâne singur
***
IUBIREA e şoapta din sunetul propriei respiraţii
Nu-i o senzaţie,aşadar… e-n milioane de senzaţii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei