Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2012 - Anul XVII, nr. 144 (5049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Parcul Central

Târgul de Sânziene al meşterilor populari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parcul Central al municipiului Suceava găzduieşte în acest weekend Târgul de Sânziene al meşterilor populari, manifestare organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Suceava şi Muzeul Bucovinei.

 

Peste 60 de meşteri populari, artizani şi meşteşugari

Târgul, care reuneşte peste 60 de meşteri populari, artizani şi meşteşugari din toate zonele judeţului şi din câteva judeţe din ţară care-şi trimit mesagerii în Bucovina (Argeş, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Botoşani, Harghita, Mureş, Maramureş, Vâlcea...) prezintă publicului sucevean o gamă diversă de produse, de la cele alimentare (turtă dulce, nuga, acadele), la împletituri de nuiele, ceramică, ţesături, marochinărie, podoabe, diverse obiecte cioplite din lemn.

Cele zece chioşcuri (căsuţe din lemn), standurile şi mesele aliniate pe aleile parcului au atras atenţia publicului încă de ieri dimineaţă, când primii meşteri sosiţi au început să-şi etaleze produsele.

 

Turtă dulce tradiţională, nuga, susan, acadele şi ciubuce din zahăr

Nicolae Ceauşescu (!) din Curtea de Argeş s-a aşezat strategic, la răscrucea aleilor, aranjându-şi marfa, cu etichete de preţ, pe două mese amplasate la umbră. Turtă dulce tradiţională (3 - 5 lei), nuga (5 lei), susan (1 lei), acadele şi ciubuce din zahăr (3 lei), dulciuri preparate în bucătăria familială, le fac cu ochiul, cu precădere, copiilor.

Argeşeanul spune că vine de vreo opt ani la târgurile de la Suceava, dar merge şi la alte târguri de meşteri din ţară.

Aşa cum ne-a spus Pavel Blaj, din cadrul echipei de organizatori ai Centrului Cultural Bucovina, Nicolae Ceauşescu participă pe un „segment neacoperit” de meşterii şi artizanii din Bucovina, iar produsele lui au căutare la târg.

 

Fluiere, linguri şi linguroaie, scafe, cofiţe şi baniţe...

Dintre cei care reprezintă zona, i-am reîntâlnit pe Ioan şi Ana Găitan din Gura Humorului.

Fără sumanul cu care-a venit îmbrăcat la Târgul de Paşti, Ioan Găitan, ne-a arătat roadele meşteşugului său de lemnar: fluiere, linguri şi linguroaie, scafe pentru usturoi, cofiţe, baniţe, dar şi o „unterniţă”, o „budacă” sau o „bărbânţă”, precum şi câteva butoiaşe din lemn de dud sau cireş.

Ca produse noi, faţă de cele cu care ne-a obişnuit până acum, Ioan Găitan a scos pe masă câteva boluri din lemn de arin sau mesteacăn (25 - 30 lei).

 

A venit cu soţul, meşter al lemnului, pe care l-a adus doar ...în poză

Pe altă alee, la umbra chioşcului, Veronica Târlă din Doroteea - Frasin, gătită ca de sărbătoare, cu straie bogat ornamentate, aduce „cusături de casă”, lucruri realizate cu propriile mâini, dar şi cusături vechi, lucrate cu meşteşug şi păstrate cu grijă în familie, piese de port popular şi găteli din pânzeturi albe şi borangic.

Spune că a venit cu soţul său, Petru, meşter al lemnului, dar pe care l-a adus doar...în poză, fiindcă omul are multă treabă în gospodărie. Dar produsele lui (linguri, căuşe, coveţi...) nu lipsesc de pe masă. Un client s-a oprit deja să cumpere o ploscă pântecoasă.

 

După Târgul de Sânziene urmează Târgul de vară

Petre Horvat, directorul interimar al Centrului Cultural Bucovina, ne spune că Târgul de Sânziene are şi continuare.

Meşterii, parte dintre cei care expun acum (pentru că unii vor pleca să participe la alte târguri de meşteri din ţară, la Iaşi, la Bacău...), dar şi alţi artizani şi meşteşugari care vor veni, vor continua să expună în Parcul Central şi în săptămânile care urmează, în aşa numitul Târg de vară. Sucevenii şi turiştii care vor vizita oraşul vor avea de unde să achiziţioneze produse artizanale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Sânziene al meşterilor populari.
 Vizualizări articol: 942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Târgul de Sânziene al meşterilor populari5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei