Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 feb 2012 - Anul XVII, nr. 47 (4952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii şi obiceiuri

„Nunta în Bucovina”, la Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia Culturală Artex, în colaborare cu Muzeul Satului Bucovinean, a organizat, sâmbătă şi duminică, în incinta muzeului în aer liber de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, evenimentul cu genericul „Nunta în Bucovina”.

 

Punerea în scenă a ceremonialului nunţii bucovinene

Manifestările, care s-au circumscris proiectului „Muzeul Satului Bucovinean - Tradiţii şi obiceiuri”, proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013, au cuprins, având ca eveniment axial punerea în scenă (cu membri ai fundaţiei, actori şi studenţi IATC) a ceremonialului nunţii bucovinene, concerte de muzică populară, dansuri bucovinene, cursuri de dans tradiţional, dar şi proiecţia unui film documentar şi prezentarea unei expoziţii de fotografie având ca subiect nunţile de altădată.

 

După sărbătoarea de Dragobete şi înainte de Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paşti

Organizate după sărbătoarea de Dragobete şi înainte de Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paşti, manifestările din Muzeul Satului Bucovinean (receptate sâmbătă cu oarecare reticenţă de public, deşi evenimentul a fost mediatizat, iar transportul a fost gratuit din parcarea Hotelului Bucovina până pe platoul Cetăţii) au avut totuşi parte de câţiva spectatori.
Organizatorii au ridicat două corturi, unul în apropierea Crâşmei lui Moş Iordache (cort în care s-au distribuit materiale promoţionale - pliante, căni de ceramică şi tricouri cu imagini din Muzeul Satului Bucovinean - şi în care era etalată expoziţia de fotografie), altul în spatele Bisericii Vama (cort în care au repetat actorii şi s-au desfăşurat scenetele de teatru).

 

Momentele importante ale nunţii tradiţionale

Casa Câmpulung Moldovenesc (obiectiv care va intra în circuitul de vizitare din primăvara acestui an) a fost casa miresei, în faţa căreia s-a desfăşurat cea mai mare parte a ritualului nunţii.
Câteva panouri cu ilustraţii grafice şi text atrăgeau atenţia asupra momentelor importante ale nunţii tradiţionale: peţitul, strigăturile, chemarea la nuntă, masa miresei, iertăciunea, jocul zestrei, vulpea, cununia, masa mare, închinatul, îmbroboditul miresei, calea primară.
Chiuind şi strigând, protagoniştii spectacolului au creat atmosfera de veselie specifică nunţii.

 

„Fudulă-i soacra cea mare, / Mare bucurie are...”

Expoziţia de fotografie, aşa cum am aflat de la organizatori, a fost realizată cu imagini de nuntă (copii după fotografii vechi de familie colectate de promotorii proiectului din satele bucovinene), imagini cu miri şi mirese, naşi şi nuntaşi îmbrăcaţi în costume populare şi pigmentate cu texte şi strigături („Fudulă-i soacra cea mare, / Mare bucurie are, / Las să aibă săraca, / Că şi-a cheltuit punga!”). Cum punerea în scenă a nunţii bucovinene nu s-a repetat şi în cea de-a doua zi a manifestărilor, vizitatorii care au venit duminică în Muzeul Satului Bucovinean au putut să vadă doar expoziţia de fotografie, să vizioneze un film documentar şi să asiste la evoluţia pe scenă a unui concert de muzică folclorică susţinut de membrii unor ansambluri locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nunta în Bucovina”, la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
„Nunta în Bucovina”, la Muzeul Satului Bucovinean4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei