Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Zilele municipiului Fălticeni

„Nostalgii fălticenene” – expoziţie şi lansare de album

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele municipiului Fălticeni, manifestare complexă care include activităţi culturale, sportive, spectacole şi un târg al meşterilor populari, au început vineri, 15 iulie 2011, în Sala „Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni, cu vernisajul unei expoziţii şi lansarea unui mic album. Ambele poartă semnătura cunoscutului artist plastic Gabrel Baban şi se intitulează „Nostalgii fălticenene”.

Sunt expuse 49 de lucrări de grafică şi de pictură reprezentând case şi locuri din Fălticeniul de altădată.

        

Gabrel Baban, un artist care iubeşte oraşul

Aşa cum a precizat scriitorul Grigore Ilisei la vernisaj, expoziţia „Nostalgii fălticenene” este un moment important pentru artist, „un artist iubit de dumneavoastră pentru că la rândul lui iubeşte acest oraş, dovada cea mai convingătoare fiind priveliştile pe care le aveţi în faţa dumneavoastră şi care, cred eu, vor fi într-un viitor nu foarte îndepărtat nişte dovezi ale oraşului care a fost.

Expoziţia pictorului Gabrel Baban are pe de o parte frumuseţe pentru că este făcută de un artist, este o transfigurare dincolo de fidelităţile pe care le vedeţi, dar în acelaşi timp este şi o operaţiune de conservare a unor imagini, multe din ele pierdute, uitate de noi, altele existând în mintea şi sufletul nostru, fiind imagini de acum 40 sau 50 de ani”.

 

Un album de rugăciune

Micul album „Nostalgii fălticenene”, lansat vineri, este de fapt un catalog al expoziţiei vernisate, în care se regăsesc atât lucrările de grafică în care artistul fălticenean caligrafiază secvenţe din urbea de altădată, cât şi tablourile despre care criticul de artă Valentin Ciucă a scris în „Dicţionarul artelor frumoase din Moldova” că „respectă elementele de bază ale culorii locale şi-i adaugă accentele revelatoare ale personalităţii. Este un album pe care Grigore Ilisei îl intitulează în prefaţă, „Un album de rugăciune”.

Pictorul Gabrel Baban adună între copertele unui album, botezat nu neapărat original, dar potrivit şi grăitor, „Nostalgii fălticenene”, o parte dintre lucrările sale care au ca temă târgul unde a văzut lumina zilei şi în care vieţuieşte de bune decenii. Răsfoind albumul te trezeşti dintr-odată parcă într-o altă lume, în acel Fălticeni dispărut sub bagheta magică a timpului într-un inevitabil proces de schimbare la faţă.

“Laviurile, desenele, uleiurile, cu tuşele lor dense şi mozaicate îţi apar, descoperite înlăuntrul albumului, nişte plante de ierbar. Clorofila s-a uscat, a rămas doar materia care conservă întru veşnicie duhul şi aroma. Gabrel Baban a simţit nevoia, de-a lungul anilor, să treacă în desen, în laviu şi apoi în forme definitive, precum uleiul, colţuri pitoreşti de târg, case şi oameni, din care multe nu mai există azi. A făcut-o pentru că a receptat cu putere virtuţile picturale, poezia reavănă a lor, insolitul, aburul de trecut, cromatismul dens, expresionismul şi chiar metafizica acestora”, au fost o parte din referinţele scriitorului Grigore Ilisei despre album.

 

Documente inestimabile pentru reconstruirea oraşului vechi

Scriitorul Grigore Ilisei a mai arătat că multe dintre peisajele inspiratoare au dispărut iremediabil, iar creaţiunile izvodite anotimp de anotimp au ajuns a fi documente inestimabile. „<Nostalgiile fălticenene> ale lui Gabrel Baban ar putea juca rolul pe care l-au avut pânzele şi stampele în reconstruirea centrului istoric al Varşoviei, Stare Mesto, distrus de germani în Al Doilea Război Mondial şi reclădit cu acribie de polonezi imediat după eliberare, într-o stare de maximă urgenţă, ca un semn al întoarcerii la normalitate. <Nostalgiile> lui Gabrel Baban ni se înfăţişează aidoma unor odăjdii în care sălăşluieşte, de neatins de nici un buldozer, de nici o minte sau mână răufăcătoare, ceva din ethosul acestui târg al izvoarelor cu apă vie, cea din care au băut atâţia şi atâţia nemuritori, precum au fost între cei dintâi Mihail Sadoveanu şi Eugen Lovinescu”, a precizat Grigore Ilisei.

 

Expoziţie documentar care creează nostalgii

Înainte de a oferi gratuit celor prezenţi la vernisaj câte un album, Gabrel Baban a mulţumit publicului care a răspuns invitaţiei de a participa la acest vernisaj, public pe care artistul îl simte mereu aproape, Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, care au sprijinit financiar apariţia albumului şi organizarea expoziţiei.

„Ceea ce vă prezint dumneavoastră acum este la sugestia domnului Dăscălescu (directorul Muzeului de Artă <Ion Irimescu>) care m-a provocat să scot la iveală ceea ce de fapt pentru mine erau nişte consemnări, nişte schiţe făcute de-a lungul timpului, lucrările de grafică în mod deosebit şi, după aceea, pictura. Lucrările au la bază nişte momente, momente în care eu am pus suflet, momente în care mi s-a părut că lumina cade frumos pe o faţadă de clădire, că într-un anumit loc este ceva interesant. De aceea v-aş ruga să priviţi expoziţia în ansamblu, ca pe un documentar, care, pentru cei care am trăit în urmă cu 30, cu 40 de ani, aici ne creează nostalgii. Fiecare lucrare evocă o stare de spirit, o stare sufletească, evocă o anumită lumină, căldură sau frig, bâzâit de albină sau de muscă. Atunci când pictez un tablou şi aceste aspecte stârnesc o anumită stare care mă influenţează. Pentru dumneavoastră poate să fie o amintire care sper să vă placă. Cele 49 de lucrări expuse sunt selectate dintr-un număr mult mai mare de schiţe, de lucrări pe care le-am făcut până acum. Unele din lucrările expuse sunt reluări după desenele făcute când eram copil, înainte de a fi şcolit în direcţia artelor plastice”, a spus artistul plastic Gabrel Baban.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nostalgii fălticenene” – expoziţie şi lansare de album.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Nostalgii fălticenene” – expoziţie şi lansare de album5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei