Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Boxerul Bute şi scriitorul Malaparte: doi inşi care au promovat România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am citit cu mult interes paginile despre România scrise de Curzio Malaparte, în romanul „Kaputt”. Marele scriitor italian, prezent ca ofiţer la Bucureşti şi la Iaşi, în timpul primului pogrom antievreiesc al celui de-al Doilea Război Mondial, din iunie 1941, era un iubitor al poporului român.

Cu toate astea, dragostea nu-i întuneca simţirea: în acelaşi timp, recunoştea că neamul nostru este unul necivilizat, necioplit, care nu merită respectul european şi mondial.

N-o să vă stric plăcerea lecturii. Romanul „Kaputt” a fost publicat la noi de editura „Nemira” şi cred eu că merită citit, măcar pentru paginile care descriu sălbăticia armatei române şi a angajaţilor de la Căile Ferate faţă de evreii măcelăriţi în acele zile.

Suntem la şapte decenii de la vizita lui Malaparte în România. Părerea mea e că neamul nostru e şi mai puţin civilizat azi, decât atunci. O să mă justific printr-un ultim exemplu: bătaia boxerului Bute cu un omolog de culoare, pentru nu ştiu care centură.

Că s-a bătut omul ăsta, într-o pregătire înzorzonată, de ziceai că o duzină de români urma să primească o duzină de premii Nobel, e o treabă oarecum acceptabilă. Dar ceea ce s-a întâmplat ulterior caftelii din ring, când românii şi-au manifestat entuziasmul ieşind şi zbierând pe străzi şi în pieţe publice, e o dovadă de gravă înapoiere.

Cu tot respectul pentru Bute, care e un ins la locul lui, o să mă mir: e atât de mare isprava lui de a-i trage una şi de a-l culca la podea pe negrul respectiv ? E ăsta un motiv de entuziasm într-o ţară unde se crapă de vii în spitale, unde oamenii recurg la ştreang pentru că nu mai fac faţă datoriilor la bănci, unde nu există autostrăzi, unde profesorii sunt plătiţi cu 150 de euro lunar ? O mie de centuri mondiale dacă iau boxerii români, trebuie să ne fălim cu ele ?

Cum să nu ne creadă lumea întreagă nişte barbari, când noi ne bucurăm că unul de-al nostru îl cafteşte pe un străin ? Cum ?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boxerul Bute şi scriitorul Malaparte: doi inşi care au promovat România.
 Vizualizări articol: 891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Boxerul Bute şi scriitorul Malaparte: doi inşi care au promovat România5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O fi de la căldură sau aşa se întâmplă când... trimis de
(18 iul 2011, 15:24:42
...ţi se pare că eşti prea deştept?! compari un sport cu un fapt istoric pentru care vinovaţii si-au luat gloanţe la Jilava. d-le Mihuleac de când aţi fost premiat pentru pamflet simt că ai luat-o pe lângă acest subiect. pt. cultura ta generală să ştii că boxerii poartă mănuşi pt. a nu-şi rupe mâinile în fălcile adversarului. după mintea ta de prostoi ar fi trebuit ca Bute să-şi ia mardeală. (vezi că boxul e sport olimpic din antichitate sau tu porţi fustă). calculul ăsta este prost fiindcă tu nu aveai cu ce face comparaţie. logic? iar cu evreii n-ai spart câte limbi le-ai tras prin faţă şi dos anul ăsta. apropo uite un banc bun cu jidani: o afacere bună la ei se cheamă gheşeft, iar o afacere proastă se cheamă holocaust. aştept o părere din partea ta, poate îţi vine mintea la cap. altfel ceea ce scrii e un soi de manipulare ordinară demnă de un tabloid.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei