Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Expoziţia „Evoluţia oraşului cetate”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis vineri expoziţia cu genericul „La ville forte dans tous ses états”, în traducere aproximativă şi prescurtată „Evoluţia oraşului cetate”.

 

34 de panouri care prezintă rostul şi rolul fortificaţiilor în Europa

Expoziţia, aşa cum a spus la deschidere muzeograful dr. Monica Dejan, este realizată de Arhivele Departamentului de Nord din Franţa şi prezintă conceptul de oraş-cetate, cauzele istorice ale apariţiei oraşelor fortificate, precum şi evoluţia acestora de-a lungul timpului.

Desfăşurarea vizuală care cuprinde 34 de panouri explică rostul şi rolul fortificaţiilor în Europa (începând cu perioada marilor campanii militare din cea de-a doua jumătate a sec. al XVII-lea), asemănările şi diferenţierile acestor fortificaţii susţinute prin documente şi imagini (planşe, hărţi, extrase din tratate de geometrie, gravuri, schiţe, reprezentări pe monede şi medalii).

 

Etapa de „recucerire şi metamorfoză a fortificaţiilor”

Expoziţia prezintă şi etapa de „recucerire şi metamorfoză a fortificaţiilor”, restaurarea unor astfel de obiective şi integrarea lor în urbanistica modernă.

La sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut s-au efectuat ample lucrări de restaurare în oraşele - cetate, lucrări care pe de o parte au salvat construcţiile fortificate, iar pe de altă parte le-au inclus în reţeaua turistică pentru a fi văzute de public.

Aşezările fortificate au devenit astfel şi locuri adecvate pentru reconstituiri istorice, festivaluri şi spectacole de sunet şi lumină.

 

Marchizul de Vauban

Expoziţia a marcat în 2007 „Anul Vauban”, an în care a fost comemorat Sebastien Le Prestre, Marchiz de Vauban (1633 - 1707), feldmareşal al Franţei, important inginer militar şi inovator în construcţia de fortificaţii.

Experienţa sa a fost adunată într-o lucrare, editată la Paris în anul 1689, în care sunt expuse principiile care stau la baza construirii unei fortificaţii.

Tehnicile Vauban au fost aplicate şi la fortificarea unor oraşe din Transilvania şi Banat (Alba Iulia, Făgăraş, Oradea, Arad, Timişoara).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Evoluţia oraşului cetate”.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Expoziţia „Evoluţia oraşului cetate”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei