Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mai 2011 - Anul XVI, nr. 107 (4705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

“Studiu şi culoare” sau arta ca fântână cu cinci izvoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În foaierul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din oraşul Gura Humorului s-a deschis, săptămâna trecută, expoziţia personală de pictură şi desen cu genericul “Studiu şi culoare”, realizată de Mircea Catargiu.

 

“Un artist prin suflet şi creaţie”

Manifestarea, prin care autorul lucrărilor etalate pe simeze marchează o filă de biografie, şi anume împlinirea a patru decenii de la absolvirea Liceului de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi (promoţia 1971), prezintă publicului un număr de 52 de lucrări, realizate în tehnici diferite (pictură în ulei, cera-color, pastel, tehnici mixte şi desen în grafit), readucându-l pe Mircea Catargiu cu o expoziţie personală în incinta muzeului humorean după nouă ani de la expoziţia precedentă, organizată în anul 2002.

Prezentat de directoarea instituţiei muzeale din Gura Humorului, Vera Romaniuc, ca “un artist prin suflet şi creaţie” (creaţie nu doar plastică, ci şi literară, întrucât expozantul este şi autorul unui volum de versuri), Mircea Catargiu, încurajat probabil şi de sărbătorirea Zilei Bărbatului, a selectat din mapele cu desene şi din realizările mai vechi şi mai noi din atelier, lucrări pe care le-a înrămat grijuliu, le-a etichetat meticulos (menţionând atât tehnica de execuţie, cât şi dimensiunile lucrării) şi le-a expus cu dorinţa de-a împărtăşi cu ceilalţi propria sa bucurie de-a se exprima prin linie şi culoare.

 

“Un univers dual”

Mircea Catargiu, care după absolvirea Liceului de Arte Plastice şi după câteva încercări de a-şi continua studiile în domeniu a optat pentru altă carieră profesională, a continuat să lucreze şi să participe la manifestări expoziţionale de grup şi la concursuri de profil, realizând cu precădere lucrări în ulei şi cera-pastel.

O privire asupra expoziţiei de la Gura Humorului dezvăluie, aşa cum a remarcat la vernisaj artista plastică Raluca Schipor, “un univers dual”, un univers în care, pe de o parte, Mircea Catargiu “are un zâmbet amar faţă de realitatea cotidiană” (executând lucrări în care uzează inclusiv de caricatură), iar pe de altă parte, de la nivelul celui care a înţeles după ani de studiu şi exerciţiu plastic că, exceptându-i pe cei care au obţinut rolul principal, ceilalţi sunt doar figuranţi pe scena vieţii, încearcă să-şi rezolve ecuaţia personală evadând prin artă din real în imaginar.

 

„Am încercat şi eu şi acesta este rezultatul!”

Lucrările în ulei (cu titluri ca „Puiul de vişin”, „Respiraţia orizontului”, „Marginea desişului” sau „Floarea de muşcată”), în cera-color („Umbra ceasului”, „Ceramică şi flori”, „Mere roşii”, „Turnul de la Humor”) sau cele câteva studii în creion, trecute prin succesive filtre meditative, mizează pe dimensiunea staticului şi sunt ritmate de lumini şi umbre într-un registru nostalgic.

Învingându-şi emoţia şi încurajat de prezenţa celor care au venit alături de el la vernisaj, Mircea Catargiu şi-a explicat gestul artistic printr-o versificată şi sugestivă definiţie a artei prezentată ca „o fântână cu cinci izvoare, / două dulci şi trei amare, / cine bea din ele moare; / încearcă şi dumneata / să vezi dacă mori, ori ba”. „Am încercat şi eu - a spus Mircea Catargiu - şi acesta este rezultatul!”.

 

Muzică folk şi catrene de Ziua Bărbatului

Evenimentul a avut parte şi de două momente surpriză, unul muzical provocat de prietenul expozantului, Mircea Plantus, care a adus-o în faţa publicului pe Eliza Winzinger, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 2 Gura Humorului, care a interpretat, acompaniindu-se la ghitară, câteva piese folk, iar celălalt literar, oferit de prof. George Solcanu, care i-a dedicat lui Mircea Catargiu câteva catrene „de ziua bărbatului”.

Catrene generate de unele dintre tablourile prezentate, lucrări care, aşa cum reiese din epigramele lui George Solcanu, l-au făcut chiar să fie invidios: „Zău că-l invidiez / Căci aşa mi-i felul. / N-aş vrea să pictez / Dar aş vrea...modelul”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Studiu şi culoare” sau arta ca fântână cu cinci izvoare.
 Vizualizări articol: 1813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Studiu şi culoare” sau arta ca fântână cu cinci izvoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei