Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2011 - Anul XVI, nr. 86 (4684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XIII-a

Târgul de Paşti de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a XIII-a ediţie a Târgului de Paşti de la Gura Humorului a reunit, ieri, în foaierul şi în Salonul „Corneliu Tincu” ale Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina un număr de 39 de meşteri populari.

 

Târgul de ouă închistrite care vizează stimularea creatorilor populari autentici

La Târgul de Paşti humorean (Târgul de ouă închistrite, aşa cum a fost concepută şi denumită iniţial această manifestare, care, pe parcurs, şi-a lărgit gama de produse prezentate, deşi numai ouăle sunt supuse jurizării pentru conferirea Trofeului de către organizatori) au participat creatori şi meşteri populari din judeţul Suceava (Paltinu, Ulma, Dorna Candreni, Rădăuţi, Vama, Gura Humorului...) şi Botoşani (Rogojeşti).

Organizat de Primăria oraşului Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Tipografia Terra Design, târgul vizează stimularea creatorilor populari autentici, promovarea valorilor culturale durabile (cu precădere din perimetrul bucovinean) şi promovarea în spaţiul european a staţiunii turistice Gura Humorului.

 

De la ouă închistrite sau decorate cu mărgele, la pălării de vânătoare cu ornamente meşteşugite

Ouălor închistrite sau decorate cu mărgele (ouă de găină - cu preţuri cuprinse între cinci şi 20 de lei, de gâscă şi de raţă - care se vindeau de la zece la 25 de lei, sau de struţ - la care preţul ajungea de la 200 la 500 lei) li s-au alăturat în expoziţia cu vânzare şi alte produse realizate de meşteri populari.

Puteau fi văzute împletituri din nuiele (coşuri pascale), ceramică, piese cioplite din lemn (de la lingurile şi căuşele executate de Daniel şi Petru Târlă din Doroteea, la cruciuliţele şi icoanele sculptate cu dălţi minuscule de Nicolae Gheorghian), dar şi podoabe din mărgele, ca cele ale Elenei Gheorgian, sau piese artizanale realizate din corn de cerb (sfeşnice, sărăriţe, orgeniţe pentru praf de puşcă), pocale din corn de vită, sau pălării de vânătoare cu ornamente meşteşugite realizate din păr de porc mistreţ şi pene de fazan, aduse şi prezentate de meşterul humorean Gheorghe Zofotă.

 

Trofeul Târgului de Paşti de la Gura Humorului - Aurica Aneci, din Paltinu

Juriul ediţiei din acest an (juriu alcătuit din preşedintele Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, membri fiind meşterul cioplitor Florin Cramariuc şi muzeograful Mihai Camilar) a acordat Trofeul Târgului de Paşti de la Gura Humorului (trofeu - realizat de artistul plastic Florin Batâr - care conferă calitatea de meşter popular autentic) încondeietoarei Aurica Aneci, din Paltinu.

Elvira Romaniuc a ţinut să sublinieze faptul că ar fi meritat cu prisosinţă acest trofeu şi meşterii Paul şi Paula Torac din Brodina, Maria Zinici din Rădăuţi sau Silvia Ieudosec din Paltinu dar, potrivit regulamentului, acesta nu poate fi atribuit decât o singură dată unui participant, iar respectivii au fost premiaţi la ediţiile anterioare.

 

Premiul pentru revigorarea tradiţiei - Ana Marocico, din Ulma

Premiul pentru revigorarea tradiţiei a fost acordat Anei Marocico din Ulma, dar au fost remarcate şi nominalizate Nicoleta Irimescu din Dorna Candreni (ca purtătoare a unui costum popular foarte vechi) şi Celica Nistor, din Rogojeşti - Botoşani.

Unii dintre participanţii manifestării de la Gura Humorului vor fi prezenţi peste câteva zile la Târgul de Paşti de la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşti de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Târgul de Paşti de la Gura Humorului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei