Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 feb 2011 - Anul XVI, nr. 41 (4639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cătălin Huţu: „Bucovina - Adevăruri trecute sub tăcere”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cătălin Huţu, profesor de istorie şi directorul Şcolii cu clasele I-VIII din oraşul Salcea, a scos de sub tipar, la Editura „Institutul European” Iaşi, o carte care îşi propune să prezinte publicului larg un episod mai puţin cunoscut din istoria sudului Bucovinei: jaful organizat de trupele de ocupaţie sovietice (în perioada aprilie 1944-septembrie 1945) asupra bunurilor populaţiei civile şi a Fondului Bisericesc Ortodox din această zonă.

 

Lucrarea se bazează pe documentele din fondurile Arhivelor Statului din Suceava

Cu un titlu care captează atenţia cititorilor, „Bucovina - Adevăruri trecute sub tăcere”, lucrarea prof. Cătălin Huţu vizează, ca spaţiu geografic de cercetare, trei judeţe din zona colinară şi montană a Bucovinei istorice - Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Suceava şi judeţul Baia din Regatul României, teritoriu care se circumscrie astăzi judeţului Suceava.

Autorul, care subliniază în textul introductiv faptul că problematica prezentată în această carte „nu a fost deloc abordată în mod pragmatic, nici măcar după celebra Declaraţie din aprilie 1964, când România a încercat să iasă puţin de sub controlul Kremlinului”, accentuează că „cea mai mare parte a lucrării este alcătuită pe baza elementelor şi faptelor cuprinse în fondurile deţinute de Filiala Arhivelor Statului din Suceava”.

 

Pagubele gospodăriilor ţărăneşti şi pierderile suferite de Fondului Bisericesc Ortodox

Structurată pe cinci capitole („Spre cel de-al Doilea Război Mondial”, „Participarea României la războiul germano-sovietic”, „Pagubele provocate de trupele sovietice în gospodăriile ţărăneşti din Bucovina de sud şi judeţul Baia în perioada aprilie 1944-septembrie 1945”, „Pagubele provocate Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina”, „Pagubele provocate de trupele sovietice Fondului Bisericesc Ortodox în sectorul forestier şi de prelucrare a lemnului”) şi cu un segment final de „Concluzii”, lucrarea cuprinde şi câteva anexe care, aşa cum spune autorul, fac „un rezumat al tuturor pagubelor” înregistrate pe teritoriul aflat în studiu.

Referindu-se la pagubele gospodăriilor ţărăneşti, Cătălin Huţu, vizează pierderile la cereale, plante tehnice, cartofi, legume şi fructe, furaje şi animale, păsări de curte dar şi atelaje hipo şi harnaşamente. În ceea ce priveşte pierderile suferite de Fondului Bisericesc Ortodox, valoarea acestora se ridică la 2.028.088.620 lei, adică 81.123 dolari, la cursul liber al dolarului din noiembrie 1944.

 

O carte care sintetizează jaful şi spolierea României (cu focalizare pe sudul Bucovinei) de către sovietici

Pierderi din teritoriul sud-bucovinean care n-au rămas la acest stadiu întrucât prin Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Asociate şi România (încheiat la Paris, la 10 februarie 1947) România a fost bună de plată faţă de Uniunea Sovietică „pentru pagubele pricinuite prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic”(„reparaţii”...nu în totalitatea lor, ci numai în parte) „pentru o valoare de 300.000.000 dolari USA, plătibili în opt ani, începând de a 12 septembrie 1944, în natură (produse petroliere, cereale, lemn, vase maritime şi vase fluviale, utilaj divers, etc.).

O carte care sintetizează jaful şi spolierea României (cu focalizare pe sudul Bucovinei) de către sovietici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cătălin Huţu: „Bucovina - Adevăruri trecute sub tăcere”.
 Vizualizări articol: 1545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cătălin Huţu: „Bucovina - Adevăruri trecute sub tăcere”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(19 feb 2011, 21:41:16
felicitari sefu' ....indiferent de cate s-au intamplat la Scoala Salcea.....sunt mandra ca lucrez acolo, intr-un colectiv de profesionisti, cu multe rezultate frumoase.
Asteptam sampania luni si ...un exemplar cu autograf!!
2.   Felicitari ! trimis de
(20 feb 2011, 10:35:04
As dori sa stiu cand va aparea aceasta lucrare in comert ,pentru a putea cumpara si a ne documenta despre ce sa intamplat in perioada descrisa de dl. profesor . Oare de ce nu sa-u publicat pana acum aceste fapte ?
3.   Cartea este pe piata trimis de
(21 feb 2011, 11:37:15
Lucrarea se gaseste pe diferite site-uri ce comercializeaza carti - www.euroinst.ro, librarie.net cartidesucesc.ro si altele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei