Bolile de inimă pot fi fatale atât pentru bărbați cât și pentru femei, însă există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a te feri de ele, relatează www.qualityhealth.com.
Iată cinci lucruri pe care le poți face pentru o inimă sănătoasă.
1. Nu fuma și nici nu folosi produse din tutun.
Potrivit Clinicii Mayo, fumul de tutun conține peste 4.800 de chimicale, dintre care multe pot dăuna inimii și vaselor de sânge, din cauză că subțiază arterele (arterosleroză). Arteroscleroza poate duce la infarct. În plus, nicotina din țigări face inima să lucreze mai greu, crește ritmul cardiac și tensiunea. Vestea bună pentru fumători este că, dacă se lasă, riscul de boli de inimă scade subtanțial într-un singur an.
2. Consumă alimente sănătoase pentru inimă.
Dacă urmezi o dietă cu puține grăsimi, colesterol și sare și cu multe fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime poți să ții departe bolile de inimă. Consumul de legume şi pește, în special somon - bogat în acizi graşi omega 3 -, reduce, de asemenea, riscul de a face boli de inimă. În acelaşi timp, dacă limitezi consumul de alcool la două băuturi pe zi la bărbați și una la femei, îți protejezi inima.
3. Fă exerciții regulat.
Fă-ți un obicei din a face exerciții în fiecare zi, cel puțin între 30 și 60 de minute, și poţi să reduci riscul de boli de inimă fatale și să îți ții greutatea sub control.
4. Menține-te la o greutate normală.
Greutatea pe care o capeți în timp ce îmbătrânești este mai degrabă grăsime decât masă musculară, iar kilogramele în plus cresc tensiunea, colesterolul și riscul de a face diabet. Chiar și câteva sute de grame pierdute pot face o diferență imensă pentru inimă. Dacă îți scazi greutatea doar cu 10 la sută, scade nivelul presiunii sângelului, al colesterolului și este redus riscul de diabet.
5. Fă-ți analizele regulat.
Bolile de inimă pot fi prevenite. Verificarea periodică a tensiunii și a colesterolului te anunță din timp că trebuie să iei măsuri. Pentru a rămâne sănătos, trebuie să-ți măsori tensiunea cel puțin o dată la doi ani. Valoarea optimă este mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur. Ar trebui să-ți măsori colesterolul cel puțin o dată la cinci ani, și mai des de atât dacă nu te încadrezi în parametrii normali, adică mai puțin de 200 miligrame/decilitru, sau dacă prezinți alt risc de a face o boală de inimă.