Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 feb 2011 - Anul XVI, nr. 39 (4637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eminesciana

Luceafărul din frescă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

 

Artistul plastic sucevean Iulian Asimionesei este autorul unei picturi murale de mari dimensiuni, intitulată “Eminesciana”, care decorează interiorul Cabinetului de limba şi literatura română de la Şcoala Generală cu Clasele I - VIII Nr. 3 Suceava.
 
Fresca acoperă pe peretele de fundal o suprafaţă de 6 x 2,5 m
Lucrarea parietală, executată cu doi ani în urmă (chiar în primele zile de Gerar, pentru a întâmpina data de 15 ianuarie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu), a fost realizată la iniţiativa prof. Viorica Petrovici, cunoscută şi apreciată poetă suceveană, care era atunci şefa Catedrei de limba şi literatura română. 
Fresca al secco (pe suport uscat) acoperă pe peretele de fundal o suprafaţă de 6 x 2,5 m şi este continuată, secvenţial, pe spaţiile înguste dintre ferestre de pe peretele următor.
Compoziţia cosmogonică, în care chipul lui Eminescu se dedublează profilându-se peste orbita eliptică a unui astru strălucitor, a fost executată cu vopsele acrylice, culorile predominante fiind albastru şi galben - auriu, cu diferite gradualizări de intensitate. 
 
Lucrarea a fost executată în numai două săptămâni
Iulian Asimionesei, care a absolvit cu zece ani în urmă Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design - Secţia sculptură, din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, spune că aceasta este prima lucrare murală de mari dimensiuni pe care a conceput-o şi a realizat-o singur. 
Cu experienţă de lucru în tehnica frescei dobândită în studenţie (la pictarea unor biserici), artistul plastic sucevean (care este profesor la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”) a executat lucrarea în numai două săptămâni, inaugurarea având loc cu prilejul organizării unui cerc pedagogic, la care au participat profesori de la mai multe şcoli, printre care s-au aflat şi colegi de-ai săi, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava.
 
O elevă olimpică a adus şcolii banii pentru amenajarea cabinetului
Dacă iniţiativa realizării acestei lucrări îi aparţine prof. Viorica Petrovici, iar meritul concepţiei compoziţionale şi execuţia artistică sunt întru totul ale lui Iulian Asimionesei, directorul şcolii, prof. Venera Rusu, a subliniat faptul că acest lucru a fost posibil datorită unei foste eleve, Sabine Ţăranu, acum liceană la Colegiul Naţional “Petru Rareş”.    
Întrucât aceasta a fost premiată cu o consistentă sumă de bani, ca laureată a Olimpiadei internaţionale de limba şi literatura română, şcoala care a pregătit-o a primit o sumă identică, iar banii au fost folosiţi pentru amenajarea şi dotarea cabinetului.
 
O emblemă a şcolii, dar şi o emblemă de familie
Ceea ce s-ar mai cuveni să spunem este faptul că lucrarea murală care decorează Cabinetul de limba şi literatura română este o emblemă a şcolii, dar şi o emblemă de familie. 
Soţia artistului, prof. Cristina Asimionesei, este acum (după pensionarea prof. Viorica Petrovici) şefa Catedrei de limba şi literatura română din această şcoală. 
Luceafărul din frescă (sub chipul lui Mihai Eminescu, poetul definit prin sintagma “Luceafărul poeziei româneşti”, sau reprezentat prin strălucitorul Hyperion, “fulger neîntrerupt” şi “rătăcitor” printre stele), însoţeşte permanent lecţiile deschise, atelierele de lucru, activitatea cercului de teatru şi cea a cenaclului literar de la şcoala care şi-a ales sloganul “Fiecărui elev, o şansă de reuşită!”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luceafărul din frescă.
 Vizualizări articol: 1358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Luceafărul din frescă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei