Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Expoziţia retrospectivă Teodor Tatos şi aniversarea Zilei Artelor Plastice Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (SAAAPB) au organizat o manifestare care, sub genericul aniversării Zilei Artelor Plastice Bucovinene, a cuprins deschiderea unei expoziţii de pictură şi festivitatea de conferire a unor titluri şi premii de excelenţă artistică şi pentru susţinerea artei bucovinene în anul 2010.

 

Un gest recuperator

Evenimentul, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, a fost marcat prin prezentarea expoziţiei retrospective de pictură a artistului plastic Teodor Tatos (1901-1985), gest recuperator care reuneşte pe simeze circa 40 de lucrări de acuarelă provenind din două colecţii particulare şi din patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Iniţiatorul expoziţiei retrospective Teodor Tatos, ing. Gheorghe David (primul preşedinte al SAAAPB după reactivarea, cu trei ani în urmă, a acestei organizaţii care a luat fiinţă la Cernăuţi la data de 31 ianuarie 1932) a prezentat datele biografice ale artistului fălticenean, membru al unei familii de vază, fiu al unui înstărit proprietar şi bancher, fost prefect al judeţului Suceava în perioada Războiului Balcanic.

 

„Un vis împlinit”

Cu studii primare şi secundare efectuate în oraşul natal (la gimnaziul „Alecu Donici”), Teodor Tatos a urmat cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii din Iaşi şi, după ce a practicat un timp avocatura, a făcut studii libere de pictură la Lausanne (Elveţia) însuşindu-şi tehnica acuarelei.

După cel de-al Doilea Război Mondial, familia şi-a pierdut averea, proprietăţile au fost naţionalizate, iar Teodor Tatos a locuit cu chirie într-o încăpere din fosta sa casă.

Prieten cu pictorul Aurel Băeşu, Teodor Tatos s-a afirmat ca peisagist, lucrările sale fiind prezentate în expoziţii începând cu anul 1961.

Teodor Tatos a decedat la data de 11 ianuarie 1985 şi a fost înmormântat la Botoşani.

Acuarelele sale „cu moliciuni de catifea şi oftat de romanţe”, aşa cum remarca criticul de artă Aurel Leon (care-l numea pe Teodor Tatos „poetul toamnelor despletite”) se află în câteva fonduri publice (Muzeul „Ion Irimescu” Fălticeni, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava) şi în colecţii particulare.

Organizarea acestei expoziţii retrospective este pentru Gheorghe David, aşa cum a mărturisit el la vernisaj, „un vis împlinit”.

 

Titluri şi premii de excelenţă artistică şi pentru susţinerea artei bucovinene

Aniversarea Zilei Artelor Plastice Bucovinene a constituit un prilej pentru conferirea unor titluri şi premii de excelenţă artistică şi pentru susţinerea artei bucovinene.

Prezent la manifestare, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a înmânat graficianului Mihai Pânzaru PIM (care a fost sărbătorit public pe data de 17 ianuarie cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani) Premiul de excelenţă „Opera Omnia”, iar preşedintele în exerciţiu al SAAAPB, Vasile Ilie, le-a înmânat titlurile „Pictorul anului 78 al artelor plastice bucovinene” artistului plastic Cătălin Alexandru Chifan („pentru desăvârşire profesională în pictură”) şi artistei plastice Doina Catargiu („pentru performanţe inegalabile în a picta lumina”).

În acest context, SAAAPB, care l-a înscris ca membru de onoare pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, i-a conferit titlul de „Amic al artelor plastice bucovinene” pentru „implicare în sprijinirea fenomenului artistic bucovinean”.

Odată cu diploma de acordare a titlului de „Amic al artelor plastice bucovinene”, Gheorghe Flutur a primit din partea SAAAPB un pachet cu cărţi editate sub egida Centrului Cultural Bucovina (cărţi care fixează şi memoria societăţii înfiinţate în anul 1932 la Cernăuţi) precum şi câte o lucrare realizată de cei trei artişti premiaţi, lucrarea lui Mihai Pânzaru PIM fiind un portret grafic al preşedintelui CJ Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia retrospectivă Teodor Tatos şi aniversarea Zilei Artelor Plastice Bucovinene.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia retrospectivă Teodor Tatos şi aniversarea Zilei Artelor Plastice Bucovinene5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei