Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Vizită de evaluare

A doua rundă de implementare şi derulare a Programului Biblionet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi reprezentanţi ai Fundaţiei Bill & Melinda Gates împreună cu reprezentanţi ai structurilor partenere de implementare şi derulare a Programului Naţional Biblionet au fost prezenţi ieri la Suceava într-o vizită de evaluare.

 

O întâlnire cu presa înainte de plecarea la Vatra Dornei

Deborah Jacobs, Director Global Libraries Initiative, şi Siri Oswald, Manager Programe, împreună cu Paul Andre Baran, director IREX (organizaţie non-profit internaţională care desfăşoară programe de leadership şi inovaţie, menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii educaţiei, consolidarea presei independente şi susţinerea dezvoltării unei societăţi civile pluraliste) şi Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), au avut ieri o întâlnire, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu presa locală, înainte de a pleca la Vatra Dornei, unde urmau să participe la inaugurarea Serviciului de acces internet din cadrul Bibliotecii Municipale „G.T. Kirileanu”.
Oaspeţii, care au avut mai devreme o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, au prezentat detalii cu privire la derularea primei runde din cadrul Programului Biblionet, rundă în care la Suceava au aplicat 21 de biblioteci publice (Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi 20 de biblioteci din judeţ).

 

„Vrem să învăţăm din experienţa celor care implementează proiectul nostru”

Deborah Jacobs, Director Global Libraries Initiative, a subliniat faptul că în momentul de faţă promotorii Programului Biblionet (program în care sunt antrenate zece ţări) se află „în stadiul de evaluare a modului în care se implementează şi se derulează acest proiect”.
„Încercăm - a spus ea - să vedem care sunt faţetele programelor noastre în toate cele zece ţări şi vrem să învăţăm din experienţa celor care implementează proiectul nostru”.
Deborah Jacobs a spus că România, unde din totalul celor 2.920 de biblioteci publice vor beneficia de acest program cca. 1.600, „a fost aleasă pentru că s-au găsit aici oameni pasionaţi de munca lor”, dar şi pentru că „există deschidere şi sprijin din partea autorităţilor locale şi centrale”.
Ea a mulţumit presei pentru mediatizarea programului şi, adresându-se bibliotecarilor implicaţi în proiect, le-a spus că „lucrurile vor fi din ce în ce mai interesante pe măsură ce utilizatorii vor fi tot mai mulţi”.

 

„V-aţi mişcat foarte repede”

Dacă Paul Andre Baran (care a vorbit româneşte, întrucât, aşa cum l-a prezentat directorul Gabriel Cărăbuş, „este sucevean prin străbuni şi prin soţie”) a prezentat o serie de date cu privire la implementarea programului în România (în prima rudă au fost antrenate un număr de 235 de biblioteci publice din 12 judeţe), Doina Popa, preşedintele ANBPR, a accentuat faptul că tot ceea ce s-a înfăptuit până acum este „rezultatul unei munci în echipă”.
„V-aţi mişcat foarte repede”, a spus ea referindu-se la judeţul Suceava, „judeţul cu cele mai multe biblioteci publice”.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Suceava, Daniel Hrenciuc (ca reprezentant în teritoriu al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, care este partener în program), a ţinut să spună că Programul Biblionet a fost foarte bine primit de tineri, venind şi cu un exemplu cu totul special, cel al Centrului pentru refugiaţi din oraşul Rădăuţi.

*
Întâlnirea s-a încheiat cu o prezentare, însoţită de proiecţie de imagini, a etapelor desfăşurate până acum în implementarea şi derularea Programului Biblionet, prezentare susţinută de bibliotecara Lăcrămioara Cocuz, coordonatorul programului pentru judeţul Suceava din partea Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.

 

Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari

În prima rundă a Programului Biblionet, judeţul Suceava a primit pentru cele 21 de biblioteci publice 103 computere, 21 imprimante, 21 scannere, un videoproiector, iar 30 de bibliotecari au urmat cursuri de instruire în utilizarea calculatorului şi administrarea bibliotecii.
Programul, care are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de 5 ani.
Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul iniţiativei globale de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A doua rundă de implementare şi derulare a Programului Biblionet.
 Vizualizări articol: 1475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
A doua rundă de implementare şi derulare a Programului Biblionet4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2010, 17:39:38
Am fost si eu prezent la eveniment. Foarte interesanta ideea proiectului. Partea proasta e ca "mass-media" asta nu pune pe prima pagina stiri de acest gen. Numa violuri, crime, sinucideri si alte stiri tampite sunt importante. De pilda, acest articol nici macar nu era la headlines, ci era joooos de tot, ultimul articol din dreapta din sectiunea Cultural-local. La televizor nu mai zic, mai intai se spun stirile cu violuri, crime, sinucideri, dupa aia stirile din sport, si dupa aia urmeaza culturalul. Vizualizari articol: 174. La o stire cu violuri, 1243. La o stire cu crima: 2239. Si acest articol a avut peste 100 de vizualizari deoarece continea cuvintele: Bill Gates, "prezenti la Suceava", Microsoft, "milioane de dolari". In conditiile in care eu am accesat acest articol de 21 de ori astazi, si inca 3-4 persoane au facut la fel, inseamna ca asta e Romania in care traim. Trist.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei