Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj cu lansare de carte

“Ziua Radu Bercea - Ioan Bodnar” la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La Vatra Dornei s-a desfăşurat vineri, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, manifestarea cu genericul “Ziua Radu Bercea - Ioan Bodnar”. Acţiunea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Municipiului Vatra Dornei şi Casa de Cultură “Platon Pardău” din localitate.
O zi care a fost sărbătorită prin vernisarea expoziţiei de pictură, grafică şi artă decorativă a doi artişti plastici bucovineni şi prin lansarea cărţilor “Pictori şi sculptori din Bucovina şi “O istorie a costumului popular bucovinean”.

Bunul simţ al bucovinenilor de odinioară
Manifestarea, dedicată celor doi plasticieni, este un semnal că trebuie să ne preţuim valorile şi să le cinstim atunci când le avem lângă noi şi nu după ce au trecut în eternitate.
Radu Bercea şi Ioan Bodnar, doi artişti pe care-i caracterizează prietenia şi altruismul călătoresc, lucrează şi expun împreună de câţiva ani.
Expoziţiile lor sunt un exemplu de complementaritate armonică în care fiecare parcă îl pune în valoare pe celălalt.
Nemăcinaţi de orgolii, atenţi să onoreze orice solicitare, fără pretenţii şi fără ifose, Radu Bercea şi Ioan Bodnar, ajunşi la vârsta înţelepciunii, şi-au păstrat nealterat bunul simţ al bucovinenilor de odinioară.

Un număr însemnat de iubitori de artă şi literatură
Organizată în Salonul Alb al Casei de Cultură dornene, manifestarea, moderată de Violeta Codorean, directorul instituţiei, a reunit un număr însemnat de iubitori de artă şi literatură, dintre care nu a lipsit primarul Ioan Moraru.
Artizanul acestei manifestări, scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul, autorul celor două cărţi prezentate (deşi una dintre ele nu îi poartă semnătura şi, aşa cum spune el, nu îi aparţine decât în măsura în care a făcut cunoscute numele unor mărtruirisitori, prin scris, de spiritualitate) a adus cu acest prilej, ca semn al “legiferării prieteniei” cu unul dintre artiştii expozanţi, şi volumul “Mărturisitorii. O istorie a scrisului bucovinean”, a cărui grafică de copertă îi aparţine lui Radu Bercea.

Un oraş generos pentru cultură
Expoziţia, deschisă în pragul zilei de Mărţişor, a prezentat publicului dornean cca. 50 de lucrări (compoziţii decorative, peisaje, flori) realizate în tehnici mixte şi în culori de ulei.
Aşa cum a remarcat prof. Victoria Ostaficiuc, cea care a tradus în cuvinte limbajul plastic al expoziţiei, Radu Bercea este un “permanent căutător”, un “spirit neliniştit” care se exprimă plastic într-o manieră insolită.
Ioan Bodnar, un “îndrăgostit de Bucovina”, un “colorist care pictează florile cu declicateţea lui Luchian”, este, aşa cum a spus şi Ion Drăguşanul, un “poet al culorii şi al luminii”.
A fost o plăcută după-amiază într-un oraş generos pentru cultură, un oraş care îşi onorează întotdeauna oaspeţii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Ziua Radu Bercea - Ioan Bodnar” la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
“Ziua Radu Bercea - Ioan Bodnar” la Vatra Dornei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei