Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Consulatul General al Ucrainei la Suceava

Expoziţie de fotografie şi lansare de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Consulatul General al Ucrainei la Suceava a avut loc ieri, ca o manifestare care se circumscrie ciclului de activităţi dedicate în această lună Zilei Independenţei Ucrainei (24 august), un dublu eveniment care a adus în prim plan numele unei familii ucrainene din Bucovina.

Este vorba de familia Oneşciuc, iar protagonişti au fost, tatăl (din păcate postum), profesorul, folcloristul, traducătorul şi scriitorul Dionisie Oneşciuc, şi fiul său (ajuns acum la vârstă septuagenară), inginerul silvic pensionar, dar în cazul de faţă artistul fotograf, Iarema Oneşciuc, din Gura Humorului.

 

Prietenul cel mai credincios, care l-a însoţit pretutindeni

În prezenţa şi cu sprijinul direct al viceconsulului Mykhailo Lienkov, a unui număr însemnat de invitaţi din comunitatea ucraineană bucovineană, între care s-au aflat prof. univ. Volodymir Antoficiuk, de la Universitatea de Stat „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi - Ucraina, vicepreşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) şi preşedintele Filialei Suceava, prof. Ioan Bodnar, şi  vicepreşedintele Uniunii Democratice a Ucrainenilor din România, prof. Vasile Ţapoveţ, a fost, mai întâi, vernisată prima expoziţie personală de fotografie a lui Iarema Oneşciuc.

Pasionat de fotografie din tinereţe (aşa cum a mărturisit, din primul său salariu  de inginer silvic, în anul 1961, şi-a cumpărat un aparat de fotografiat, care i-a fost mulţi ani „prietenul cel mai credincios, care m-a însoţit pretutindeni”), Iarema Oneşciuc a participat la multe expoziţii de grup, dar abia acum a realizat, cu o selecţie de imagini din Ucraina (scene de la diverse festivităţi, manifestări culturale, peisaje...), cea dintâi expoziţie personală.

 

După 40 de ani

Cel de-al doilea segment al manifestării a constat în lansarea volumului semnat de Dionisie Oneşciuc (tatăl artistului fotograf expozant), volum intitulat „Pe drumul vieţii” (Povestiri autobiografice în nuvele).

Autorul, care a trăit între anii 1901-1975, profesor de educaţie fizică, care - pe parcursul vieţii - şi-a asumat cu mare mândrie apartenenţa la etnia ucraineană, s-a remarcat ca folclorist, traducător şi povestitor, „un bun stilist şi un strălucit maestru al cuvântului”, cum l-a apreciat profesorul şi scriitorul Ioan Chideşciuc.

Acest prim volum de amintiri, care cuprinde o serie de scrieri care vizează perioada copilăriei şi adolescenţei scriitorului, a văzut acum lumina tiparului, la Cernăuţi, după 40 de ani de la redactare.  

 

„Totul este în puterea omului”

Cartea, realizată prin strădania fiului său, cu sprijinul Universităţii din Cernăuţi, cu un cuvânt de deschidere semnat de prof. univ. Volodymir Antoficiuk, are, aşa cum a remarcat acesta, scopul de „a face cunoscut numele unui scriitor care nu şi-a putut tipări opera în timpul vieţii”.

Prof. Antoficiuk, care a avut acces la textul în manuscris şi a adunat un material consistent despre viaţa şi activitatea lui Dionisie Oneşciuc, a precizat că există în prezent un al doilea volum în pregătire şi un proiect pentru editarea celui de-al treilea.

Cu sentimentul fostului elev, prof. Ioan Bodnar (care l-a avut profesor la liceul din Sighet pe Dionisie Oneşciuc şi i-a urmat exemplul îmbrăţişând aceeaşi profesie, de dascăl de educaţie fizică) a apreciat apariţia volumului care „este doar o parte din opera acestui scriitor, operă care ar trebui publicată în întregime”.

„Totul - a spus în încheiere cu optimism prof. Volodymir Antoficiuc - este în puterea omului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de fotografie şi lansare de carte.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Expoziţie de fotografie şi lansare de carte3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei