Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mai 2008 - Anul XIII, nr. 115 (3796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Curtea Domnească din centrul istoric al urbei va fi restaurată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea Domnească din Suceava, considerată ca fiind cea mai reprezentativă realizare a arhitecturii civile din aria întregului ev mediu moldovenesc, monument istoric care alături de Cetatea de Scaun a Sucevei şi Cetatea de Vest (Cetatea Şcheia) se înscrie în categoria edificiilor de o deosebită importanţă pentru istoria medievală a Moldovei, va fi restaurată şi amenajată cu bani europeni printr-un proiect cu o valoare de 8 milioane de euro.

 

Restaurarea şi conservarea monumentelor istorice care se circumscriu zonei centrale

Dacă ieri semnalam faptul că prin proiectul intitulat „Cetatea de Scaun a Sucevei - un monument de arhitectură al Europei creştine”, promovat de Consiliul Judeţean Suceava prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, (proiect pentru care s-au obţinut 11 milioane de euro) obiectivul va fi restaurat şi pus în valoare printr-un grandios spectacol de sunet şi lumină, iată că şi Curtea Domnească îşi va schimba peste câţiva ani aspectul.

Peste câţiva ani, pentru că, într-o primă etapă de finanţare cu fonduri europene obţinute prin Programe Operaţional Regionale, din cele 18 proiecte propuse de CMB Suceava (din care 11 s-au dovedit eligibile) au fost avizate şi vor intra în execuţie (după efectuarea proiectelor tehnice) proiectele care vizează restaurarea Cetăţii de Scaun şi a imobilelor Muzeului de Istorie şi Muzeului de Ştiinţele Naturii.

 

Muzeu şi Centru de cercetări şi studii medievale

La Curtea Domnească, aflată în mijlocul acestei arii de restaurare în care va fi adaptată prin acest proiect şi reţeaua stradală, va fi amenajat un muzeu în cadrul căruia va funcţiona un Centru de cercetări şi studii medievale.

Considerată ca fiind prima mare reşedinţă a domnitorilor Moldovei, Curtea Domnească din Suceava îşi are originea în perioada domniei lui Petru I Muşat, în jurul anului 1386.

Ea a progresat ca amploare în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, când a fost amplificată cu construcţii din piatră (palate, locuinţe, turnuri).

Curtea Domnească a fost remodelată esenţial, cel puţin în două rânduri, în vremea lui Ştefan cel Mare şi apoi în timpul domniei lui Alexandru Lăpuşneanu, ultimul mare ctitor al ei fiind Vasile Lupu.

Nelocuită, părăsită total la sfârşitul sec. al XVII - lea, ea s-a ruinat, intrând în atenţia cercetătorilor şi restauratorilor abia la începutul anilor 50’.

 

Primul parc arheologic din România

Aşa cum a declarat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, Ministerul Culturii şi Cultelor a alocat pentru Curtea Domnească, prin Planul Naţional de Restaurare pentru anul în curs, suma de 14.799,97 lei, bani care vor fi utilizaţi pentru lucrări de conservare şi salubrizare, pregătind monumentul şi perimetrul adiacent pentru ceea ce se dorea a fi primul parc arheologic din România.

Cu câţiva ani în urmă instituţia muzeală suceveană propunea, solicitând sprijinul financiar al Primăriei Suceava, transformarea sitului pe care se află ruinele Curţii Domneşti într-un astfel de parc.

Realizarea acestui parc arheologic ar fi circumscris în circuitul turistic de vizitare centrul istoric al vechiului oraş, perimetru care include alături de Curtea Domnească, Biserica Sf. Dumitru şi Turnul Lăpuşneanu, Biserica Domniţelor (cu extensie către Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi), adică monumentele care fac acum obiectul proiectului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea Domnească din centrul istoric al urbei va fi restaurată.
 Vizualizări articol: 1737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Curtea Domnească din centrul istoric al urbei va fi restaurată3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bine trimis de
(19 mai 2008, 12:26:45
Si fooooaaaarrrrtteeeee bine !
2.   Restaurare trimis de
(19 mai 2008, 17:02:01
"obiectivul va fi restaurat si pus �n valoare printr-un grandios spectacol de sunet si lumina"

Cu 11 mil de euro parca vad ca vor fi cumparate cateva reflectoare.....si atat. Atat cetatea cat si curtea domneasca ar trebui RECONSTRUITE. Cataroaie si ciment se gasesc garla....meseriasi, pot fi readusi din Italia si Spania.....arhitect care sa intocmeasca proiectul care sa respecte cat de cat aspectul, probabil ca s-ar gasi, bani, ne-ar da UE, dar la noi se vor pierde in buzunarele jmecherilor. In Franta au reconstruit castele uriase pornind de la cateva ruine. La noi, "grandioase jocuri de lumini" care sa lumineze niste ziduri pe jumatate surpate si mult praf in ochii prostimii. Hai pa, ca am consumat destula energie, ca tot degeaba....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei