Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 dec 2007 - Anul XII, nr. 292 (3662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dom Polski

Momente artistice inedite realizate de persoane cu handicap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala „Dom Polski” a avut loc luni, începând cu ora 12:30, un spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap, în care „artiştii” au fost chiar persoanele cu nevoi speciale.

Beneficiarii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Costâna şi beneficiarii noii locuinţe maxim protejate de la Mitocu Dragomirnei au realizat mai multe momente artistice, printre care sceneta „Dănilă Prepeleac”, „Povestea unui om leneş”, iar la finalul spectacolului au impresionat publicul printr-un program de colinde şi obiceiuri de iarnă.

Beneficiarii din cele două locaţii au adunat aplauze din partea publicului, în marea sa parte format tot din persoane cu nevoie speciale, care i-au înţeles cel mai bine pe colegii lor deveniţi „vedete”.

Fiecare personaj purta un costum bine ales în funcţie de rolul pregătit şi memorat pe dinafară, iar la obiceiurile de iarnă, beneficiarii de la Costâna s-au întrecut pe ei, prezentându-se în nişte costume originale, colorate, diferite măşti confecţionate chiar de ei.

Muzică de taraf şi teatru

Asociaţia Nevăzătorilor Suceava a fost prezentă în spectacol cu un taraf şi două soliste vocale (care au interpretat două piese muzicale, o romanţă şi un cântec popular).

Taraful nevăzătorilor, premiat la mai multe festivaluri judeţene şi naţionale, a fost apreciat de spectatori, care au aplaudat în ritm cu muzica interpretată de instrumentişti (doi violonişti, doi solişti la acordeon, un solist la fluier şi unul la tobe).

Un grup de persoane cu nevoi speciale de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret au prezentat pe scena Dom Polski piesa de teatru Scufiţa Roşie. După ce au transmis emoţie prin efortul şi ambiţia acestor oameni de a arăta lumii că sunt al fel ca şi noi, simt şi se dăruiesc poate mai mult decât cei cu adevărat sănătoşi, tinerii au cântat câteva piese de muzică uşoară, au făcut câţiva paşi de dans şi ne-au împărtăşit două cântece de iarnă: „Ninge pe Moldova”, „Împodobeşte, mamă, bradul”.

În spectacol au mai evoluat câteva persoane reprezentând Asociaţia Regională de Educare a Persoanelor Adulte Suceava, care ne-au vestit Naşterea Domnului prin câteva colinde.

Expoziţie

În holul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava au fost expuse ieri mai multe obiecte artizanale confecţionate de persoane cu nevoi speciale. Beneficiarii de la Centrul de Recuperare Costâna, locuinţa maxim protejată Mitocu Dragomirnei, bolnavii de la Spitalul – de Psihiatrie Cronici Siret, beneficiarii de la Centrul de Recuperare de la Sasca Mică au venit în expoziţie cu obiecte confecţionate din sfoară, împletituri, icoane pictate, aranjamente pentru sărbătorile de iarnă, cununi din cetină cu accesorii colorate, lumânări, ceramică pictată, vaze pictate. Expoziţia a fost realizată sub îndemnul: ,,Să învăţăm să spargem... barierele!!!... Împreună dorim!....Împreună putem!”.

Persoanele cu nevoi speciale au arătat că pot să realizeze lucruri minunate, pot să fie „artişti”, pot să ne bucure sufletele cu lumina şi sinceritatea lor. „Nu avem dreptul să uităm de aceşti oameni, să îi izolăm în locaţii cât mai ascunse de ochiul public şi să ne prefacem că nu există. Ei nu au nevoie de altceva, decât de normalitate şi demnitate. Se ştie că persoanele cu handicap au o nevoie de comunicare sporită, de oameni care să-i înţeleagă şi care să le ofere o şansă”, ne-a spus, la un moment dat, Rodica Hlămagă, şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Momente artistice inedite realizate de persoane cu handicap.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Momente artistice inedite realizate de persoane cu handicap5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frigărui cu ciuperci şi şuncă 4 porţii, 20  minute 8 ciuperci de pădure cu mărimea de 5 - 6 cm100g bacon12 frunze de dafin1 căţel de usturoi2 rămurele de rozmarin8 linguri ulei de măslinesare, piper Se curăţă şi se pisează usturoiul. Se pune într-un... Citeşte