Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 apr 2015 - Anul XX, nr. 79 (5891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adunarea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR)

Sâmbătă, 28 martie 2015, a avut loc la Bucureşti Adunarea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), la care au participat 140 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai celor 40 de organizaţii locale şi comitete APOR existente în acest moment în aproape toate judeţele ţării.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat personal participanţilor un cuvânt de binecuvântare şi încurajare a demersului asociaţiei.

În cadrul discuţiilor participanţii au hotărât următorii paşi de urmat până la următoarea întrunire:

•         înfiinţarea de organizaţii APOR în toate municipiile şi oraşele ţării;

•         cooptarea a cel puţin unui părinte în fiecare şcoală din România;

•         crearea unui grup de avocaţi şi jurişti care să acorde asistenţă juridică şcolilor, părinţilor şi profesorilor de religie;

•         monitorizarea procesului legislativ şi formularea de propuneri pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi a altor acte normative.

Cu acest prilej, s-a stabilit implicarea în realizarea unui Proiect strategic pentru îmbunătăţirea calităţii orei de Religie şi a învăţământului românesc în general pentru a avea cele mai bune programe, cele mai bune manuale şi materiale auxiliare, profesorii cei mai bine pregătiţi, cât şi implicarea asociaţiei în desfăşurarea unor activităţi extraşcolare care să permită expunerea copiilor la modele de viaţă bazată pe valori religioase (organizarea de tabere, dialoguri cu personalităţi, coordonarea activităţilor de voluntariat etc.).

În cadrul acestei prime Adunări Naţionale a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, cea mai nouă, dar probabil cea mai importantă şi mai activă organizaţie nonguvernamentală a părinţilor din România, participanţiiau votat pentru declanşarea procedurilor în vederea iniţierii modificării Constituţiei, în scopul introducerii explicite a garantării orei de Religie confesionale, parte a trunchiului comun, cu retragerea la cerere, şi definirea constituţională a familiei ca fiind constituită prin căsătoria între un bărbat şi o femeie.

Asociaţia APOR, prin implicarea căreia peste 91% dintre elevi au fost înscrişi pentru ora de Religie, este convinsă că educaţia şi dezvoltarea spirituală a copiilor se poate obţine doar prin realizarea parteneriatului tripartit dintre Familie, Şcoală şi Biserică.

Din judeţul Suceava au fost delegaţi preşedintele filialei judeţene dr. Valeriu Gavrilovici şi 2 vicepreşedinţi - dr. Mihaela Mihordea şi ing. Corina Istrătoaie.

Dr. Valeriu Gavrilovici ne-a declarat: „Toţi ne dorim să asigurăm creşterea frumoasă a copiilor noştri. Ne regăsim în demersurile şi în proiectele APOR şi implicarea noastră este expresia concretă a stării continue de preocupare pe care aş denumi-o<de gardă pentru copiii noştri>.Suntem interesaţi de dezvoltarea lor armonioasă, ceea ce presupune, bineînţeles, şi un climat favorabil pentru formarea şi afirmarea spirituală. De aceea şi acţiunile noastre vor viza promovarea şi sprijinirea iniţiativelor convergente cu acest scop şi îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care văd în Ora de Religie liantul între familie, biserică şi şcoală. Pentru viitorul apropiat unul din obiective va fi să demarăm o campanie prin care să <salvăm> sărbători precum Paştile şi Crăciunul de la denaturarea şi mutilarea lor, de la acapararea şi confiscarea lor comercială, uneori cu accente groteşti. Paştile este sărbătoarea fundamentală a creştinătăţii, Învierea Domnului Hristos, şi nu are sens să le asociem (doar) cu un iepuraş aducător de ouă de ciocolată şi cadouri. La 25 decembrie aşteptăm şi sărbătorim Naşterea Pruncului Sfânt din Fecioara Maria şi nu pe un moş îmbrăcat în roşu. E vorba de o atitudine de minimă demnitate creştina pe care suntem datori să o vestim în cetate!”

“Este cel mai frumos eveniment ce a avut loc în ultimii ani în România. Din toate colţurile ţării părinţi îngrijoraţi de educaţia morală a copiilor lor au spus într-un glas <Vrem ora de religie!> La ora de religie copiii învăţa ce este inocenţa şi puritatea, ce este blândeţea şi ce este iubirea. Află care este rostul lor în lume, care este scopul existenţei noastre; află că viaţa noastră nu sfârşeşte în moarte, ci în înviere; că existenţa noastră este spre Hristos şi că lumea nu este doar un moment gol, în care să stăpânească neantul. Vor avea o nădejde şi nădejdea îi va face tari“, a spus dr. Mihaela Mihordea, care a participat la lucrările Comisiei Organizarea Instituţională şi Comunicare din cadrul Adunării Naţionale a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie.

Doamna ing. Corina Istrătoaie a participat la discuţiile din Comisia Învăţământ şi Activităţi cu Elevii, în cadrul căreia s-a discutat despre creşterea calităţii educaţiei prin modificarea manualelor şi a programei şcolare, implementarea unor măsuri de formare continuă a profesorilor de religie şi a îmbunătăţirii atitudinii acestora.

Încurajam toţi părinţii şi elevii să vină cu propuneri concrete în acest sens, accesând pagina de Facebook a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie – APOR. Precizăm că se pot depune cereri pentru participarea la ora de religie în continuare.

„E important să înţelegem că trebuie să ne implicăm în acţiuni ce ţin de educaţia copiilor noştri. Educaţia în general e în mare criză, copiii sunt în criză din cauza lipsei de afectivitate. Ne lipseşte răbdarea pe care o aşteaptă tinerii de la noi. Copiii sunt foarte vii şi doresc de la noi ceva viu. Ora de religie ar putea fi altceva tocmai prin prezenţa iubirii. Aceasta trebuie să fie un spaţiu al dialogului, al comunicării sufleteşti, al descoperirii iubirii de oameni şi de Dumnezeu, o oră de şcoală pe care elevii să o aştepte cu nerăbdare şi cu bucurie”, a declarat doamna Corina Istrătoaie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adunarea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR).
 Vizualizări articol: 1135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Adunarea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei