Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mai 2017 - Anul XXII, nr. 102 (6518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Sadoveanu, un sfat legat de cimitir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sadoveanu le recomanda tuturor să se mai plimbe prin cimitir, să se convingă cât de efemeri suntem. Ştiu, Sadoveanu a fost o canalie, dar dacă tocmai o canalie dă asemenea sfaturi, face să le urmezi. N-ar fi stricat să-şi dea şi el seama cât de muritor era.

Mă rog, cum trebuia să merg la mormântul cuiva drag, m-am folosit duminică de prilej să fac doi-trei paşi printre morminte.

Pacea care m-a învăluit de cum am intrat pe poartă, era  bortelită de grandoarea monumentelor funerare, care mă trăgeau de mânecă să le privesc.

- Uite, domnule, ăsta da om care se respectă!, am exclamat cu admiraţie, în faţa unui înger plantat pe un mormânt, înger care n-ar fi putut zbura în veci, din cauza aripilor grele de marmură.

Multă risipă de material scump, mult kitsch funebru. Care nici n-are ce căuta, în simplitatea şi decenţa pe care moartea le pretinde de la noi. Suntem cu toţii egali în faţa morţii? Aşa se spune. Dar nici înainte, nici după moarte, egalitatea nu se vede. E ca în cartierele unde, printre cocioabe, vezi lăbărţată vila unuia care nu mai poate de bine. Notaţi: morţii cu monumente funerare somptuoase nu-s mai puţin morţi ca ăia sărăntoci.

Foarte mulţi răposaţi au trecută pe construcţia funerară o cugetare mică, un panseu isteţ, un vers memorabil... Toate având menirea – pardon de expresie! – de a-l pune în fund pe eventualul cititor. Unul zice că „viaţa e linia de unire între naştere şi moarte”. Aşa e, dar cât ne mai muncim să facem linia asta cât mai lungă şi mai groasă posibil.

Foarte mulţi trecuţi dincolo ţin să-şi menţioneze profesia. Unul şi-a inscripţionat „prof. univ. dr.”, altul gradul de colonel, iar unul dă de ştire că e doctor în filologie. Câte o diplomă în marmoră pe mormânt cred că ar fi dat foarte bine.

Încât m-am întrebat: oare de ce, morţi fiind, vrem atât de mult să le plăcem celor vii? De ce vrem să le luăm piuitul, în loc să ne facem un anturaj plăcut în rândul colegilor răposaţi?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sadoveanu, un sfat legat de cimitir.
 Vizualizări articol: 6736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 14 voturi
Sadoveanu, un sfat legat de cimitir4.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată italiană cu pâine uscată (panzanella), versiune de post Dacă ne plac crutoanele sau pur și simplu ne place să înmuiem miez de pâine în sosul rămas de la salata de roșii, aceasta este rețeta perfectă. Seamănă cu o salată banală de roșii cu castraveți, dar un mic amănunt o face absolut... Citeşte