Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2016 - Anul XXI, nr. 267 (6380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Mândri că suntem români. Şoferi români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tragediile rutiere alcătuiesc un capitol de bază al noii Românii, iar judeţul Suceava îşi trage drepturi consistente de autor. Suceava e un fel de campioană a morţii pe şosea, o campioană care joacă în echipament complet negru, cu o coasă ca o crosă în mână.

Participanţii la trafic se cred nişte burice judeţene, dar de fapt sunt nişte nespălaţi de clasă. Cred că, pe bătrânul nostru continent, doar prin spaţiul vechii Uniuni Sovietice mai poţi dibui aşa nişte creaturi dizgraţioase.

Ştim cu toţii cum se petrec lucrurile nefaste. Şoferii beţivani fac piftie din copii şi din bătrâni, vitezomanii trag la Zidul Morţii ca muştele la lampă, iar căruţele intră în coliziune cu furgonetele, făcând secolele trecute să emită un „trosc!” de mare sonoritate, în contact cu secolul în care vieţuim.

În general, nu mai tresărim când auzim de toate astea. Ne-am obişnuit. Mai rău e când cei care mor sunt cunoştinţe, prieteni sau rude de-ale noastre. Abia atunci, când durerea ne îneacă, ieşim din pasivitate şi ne revoltăm. Dar asta durează puţin. Apoi, toate revin la locul lor.

Dar bădărănia şoferului român nu se vede numai în mişcare, când circulă, ci şi când stă. Se vede în modul său unic de a-şi parca vehiculul. Are treabă bădia românul undeva, în dreptul unei curbe? Drept acolo, în acel punct, parchează. Are de luat ţigări şi pepsi-cola de la un magazin aflat lângă trotuar? Drept acolo opreşte, pe prima bandă, punând semnalul de avarie şi silindu-i pe toţi ceilalţi şoferi să-l ocolească şi să se înghesuie.

Dar ştiţi când şoferul român se crede un fel de rocker nonconformist, de rebel fără cauză, de bulibaşă naţional? Atunci când parchează exact sub semnul de „Oprire interzisă”. În acel loc, unde nu e voie, îi place lui mai mult şi mai mult.

Şoferul român e deştept tare. Pute de deştept ce e. Până şi parfumul cel mai fin şi mai franţuzesc pute pe el, atunci când îl foloseşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândri că suntem români. Şoferi români.
 Vizualizări articol: 2098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 13 voturi
Mândri că suntem români. Şoferi români4.4513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei