Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2016 - Anul XXI, nr. 267 (6380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Iaşi

USV a participat la Întâlnirea anuală a Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a participat la sfârşitul săptămânii trecute, la Iaşi, la întâlnirea anuală a universităţilor membre ale Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina (CUMRU), evenimentul fiind găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Întrunirea a reunit delegaţiile instituţiilor de învăţământ din Bălţi („Alecu Russo”), Cernăuţi („Yuriy Fedkovych”), Chişinău (Universitatea de Stat), Suceava („Ştefan cel Mare”), Iaşi („Al. I. Cuza” şi „George Enescu”).

În dimineaţa zilei de 11 noiembrie, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, le-a urat bun venit participanţilor din ţară şi străinătate, trecând în revistă realizările Consorţiului pe parcursul unui an de zile, ale implicării instituţiei ieşene în derularea parteneriatelor cu universităţile din Republica Moldova şi Ucraina.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a adresat felicitări gazdelor pentru buna organizare a evenimentului. Pe lângă realizările menţionate de reprezentanţii universităţilor membre, rectorul sucevean a considerat că una dintre frumoasele realizări ale Consorţiului în acest an a fost participarea studenţilor din Bălţi, Cernăuţi şi Chişinău la Şcoala de Vară organizată de USV. De asemenea, având în vedere tradiţia turneului anual de fotbal care se organizează de câţiva ani periodic în cele trei ţări şi care se desfăşoară prin rotaţie la Bălţi, Cernăuţi şi Suceava, acesta a propus extinderea lui şi la nivelul universităţilor din Iaşi şi Chişinău. Totuşi, a subliniat rectorul sucevean, în domeniul educaţiei soluţia optimă pentru cooperare sunt programele cu diplomă dublă care previn migraţia creierelor şi contribuie la formarea unor elite proeuropene. Totodată, pentru a strânge relaţiile între cercetătorii din Republica Moldova, Ucraina şi România, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a propus atenţiei participanţilor ideea instituirii unei conferinţe ştiinţifice anuale, cu un titlu provizoriu, „Formare, cercetare şi inovare: abordări strategice şi acţiuni pragmatice”.

 

Mesajele participanţilor

De asemenea, prof. univ. dr. hab. Ion Gagim, rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, a prezentat un material video privitor la instituţia moldoveană, a evidenţiat rezultatele şi a punctat beneficiile cooperării internaţionale pentru comunitatea academică din centrul Republicii Moldova.

Prof. univ. dr. hab. Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, a adresat felicitări prof. univ. dr. Tudorel Toader cu ocazia alegerii în funcţia de rector al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, exprimându-şi convingerea că parteneriatele internaţionale vor fi susţinute puternic de noua conducere ieşeană. În continuare, universitarul din Chişinău a menţionat că evoluţia învăţământului superior şi a societăţii moldovene în ansamblu este marcată de moştenirea perioadei sovietice, din acest motiv universităţile moldovene fiind mai puţin dinamice decât cele din România. Totuşi, apropierea geografică înlesneşte puternic cooperarea, iar identificarea unor şcoli de cercetare şi domenii ştiinţifice compatibile facilitează elaborarea şi derularea unor proiecte comune.

Pentru Universitatea Naţională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi, care în acest an a împlinit 141 de ani, cooperarea internaţională este un domeniu prioritar, a subliniat prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, rectorul instituţiei cernăuţene. Ca exemple de bune practici pot fi invocate înfiinţarea în cadrul universităţii cernăuţene a Lectoratului de limbă română al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava sau derularea a mai multe proiecte Erasmus în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Rectorul Universităţii Naţionale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi s-a arătat extrem de interesat în organizarea şi derularea unor programe cu diplomă dublă, în special la nivel de masterat.

Reprezentantul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, conf. univ. dr. Florin Grigoraş, prorector relaţii internaţionale, a prezentat acţiunile derulate cu partenerii din Republica Moldova.

Participanţii au mai discutat despre direcţiile de colaborare între universităţile membre ale CUMRU în contextul programelor europene de cercetare şi mobilitate, rezultatele întrunirii urmând a fi cuprinse în „Protocolul Întâlnirii Anuale a Consorţiului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV a participat la Întâlnirea anuală a Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina.
 Vizualizări articol: 1741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USV a participat la Întâlnirea anuală a Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei