Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 aug 2012 - Anul XVII, nr. 189 (5094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


În România încă este de unde se fura

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Acum câţiva ani, un om important a făcut afirmaţia sentenţioasă că în România nici de furat nu mai e nimic. Oricâtă strădanie hoţească ai depune, ea este inutilă, căci bălaia naţională e înţărcată.

Cuvintele omului important, cuvinte de un cinism nemăsurat, au fost gustate şi interpretate ca o mare înţelepciune, care părea deşertată drept din cenuşiul fructuos al creierului său.

Cu toată alarma asta, până la urmă s-a dovedit că înţeleptul cam bătea câmpii, fiindcă în România sursele de furt nu sunt nici pe departe epuizate. Ele sunt destule în continuare, pentru că probabil se regenerează. Dispare una, apar altele două în loc. O alarmă falsă, deci.

Să ne gândim doar la fondurile europene nerambursabile, vărsate cu ghiotura în ţara noastră. Apăruţi ca o mană cerească pe baza unei strategii mărinimoase dar păguboase a celor de la cârma bătrânului continent, saci de bani europeni umplu maţul unor politicieni şi afacerişti de cea mai joasă speţă.

Ceea ce urmează se desfăşoară ca în codrul cel mai des. Devize umflate, licitaţii măsluite, pentru ca lucrările de executare a proiectelor să fie acordate preferenţial. Iar lucrările sunt cel mai adesea executate în dorul lelii.

E o democraţie a furtului la drumul mare. Fură pesediştii, fură liberalii, fură pedeliştii... Ar fura şi bieţii peremişti şi ţărănişti, dar ăştia au organele mult prea atrofiate, ca să mai poată însămânţa voturile populare care să le asigure accesul la sacii cu bani.

Ghinionul lor ! Vorba aia: când unul mănâncă, se pot uita la el şi-o sută de flămânzi.

Mai sunt apoi lucrările ştiinţifice. Şi din ele se poate fura perfect, chiar dacă banii nu vin direct şi imediat, ca în cazul fondurilor mulse din ţâţa europeană.

Fiindcă a fura din roadele minţilor străine, a plagia, e un act necesar ca să-ţi pui o tichie universitară peste scăfârlia nu prea aglomerată în neuroni. E un furt care ţine de ego-ul oricărui prostălan din politica românească. Dacă te apuci să numeri doctorii, nu termini nici până la iarnă.

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În România încă este de unde se fura.
 Vizualizări articol: 1064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În România încă este de unde se fura5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei