Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 244 (6954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Societatea Română de Dermatologie: Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis în România

Peste 400.000 de persoane cu psoriazis, afecţiune cutanată cronică, sunt diagnosticate în România, adică 2% din populaţie, anunţă Societatea Română de Dermatologie, precizând că vârsta medie de debut este între 15 şi 30 de ani. Psoriazisul este a cincea cea mai frecventă boală netransmisibilă, informează MEDIAFAX.

„Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis în România (aproximativ 2% din populație) şi 125 de milioane de persoane în întreaga lume. Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă,. (...) 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o «ruşine socială», 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive”, sunt datele oferite, luni, de Societatea Română de Dermatologie în cadrul unei conferinţe de presă.

Specialiştii susţin că diagnosticarea precoce a bolii îi permite pacientului o viaţă normală. Astfel, boala poate fi ţinută sub control.

„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. (...) Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienţii este să se prezinte la medic şi să asculte sfaturile de specialitate”, a spus Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie.

Societatea Română de Dermatologie continuă campania „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, lansată în urmă cu doi ani, prin care anunţă oamenii că psoriazisul nu este o boală transmisibiă, iar pacienţii nu trebuie discriminaţi sau izolaţi.

„Jumătate din pacienţi sunt discriminaţi la locul de muncă, iar absenteismul conduce la un impact puternic la nivel economic în societate. Statisticile sunt îngrijorătoare şi ne arată cât de important este să avem grijă ca aceşti oameni să aibă o viaţă absolut normală şi să fie integraţi în societate”, a mai adăugat Alin Nicolescu.

Specialiştii susţin că mulţi pacienţi preferă să renunţe la activităţile lor din cauza bolii. Societatea Română de Dermatologie anunţă că unul din trei bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment. Aceştia ratează între trei şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre bolnavi afirmă că psoriazisul le-a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

„Impactul resimțit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci și la nivel emoțional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuți, până la alegerea și practicarea unei meserii, de la modul în care relaționezi cu persoanele apropiate, la modul în care îți petreci timpul liber. Ajungi inevitabil să te gândești cum vor reacționa membrii familiei, prietenii dar și colegii de la locul de muncă, așa că boala poate să îți controleze alegerile în viață, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îți desfășori activități care pentru alții pot părea banale”, a declarat președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Societatea Română de Dermatologie: Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis în România.
 Vizualizări articol: 1084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Societatea Română de Dermatologie: Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei