Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 244 (6954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

BNR a inundat piața cu bani, pentru a oprit ROBOR: cea mai mare operațiune repo – 16,65 miliarde lei

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR, Banca Națională a României (BNR) a făcut, ieri, a opta operațiune repo din acest an și cea mai mare din ultimii 17 ani, de când sunt afișate datele de pe site-ul instituției: 16,65 miliarde de lei, informează MEDIAFAX.

Anterior, cea mai ridicată operațiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% și o scadență la 7 zile.

Economiștii se așteptau la operațiunea repo, care reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

„Lipsa de cash a continuat vineri, în condițiile în care ratele de finanțare care includ randamente tranzacționate au accelerat de la un obișnuit 5% până la 8%. Credem că BNR va injecta lichiditate, astăzi, prin intermediul operațiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul”, se menționează într-o analiză a ING Bank, semnată de Ciprian Dascălu, economistul șef, și Valentin Tătaru, economist.

Mai mult, economiștii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu și Laurian Georgescu, au precizat, încă de la începutul acestei luni, că lichiditatea din piață este de așteptat să fie scăzută în octombrie, care este o lună de vârf în ceea ce privește plățile către bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecărei luni, lichiditatea din piața interbancară scade pe fondul faptului că băncile sunt obligate să-și facă rezervele minime obligatorii și contribuabilii trebuie să-și achite taxele și impozitele. Fenomenul se accentuează pe început de trimestru, așa cum este luna octombrie.

Precum celelalte șapte operațiuni repo, suma atrasă luni a fost cea oferită de Banca centrală, iar valoarea celor opt operațiuni nu poate fi cumulată. În plus, dobânda pentru toate cele opt operațiuni a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, și maturitatea la 7 zile. BNR face operațiuni, indiferent de tipul acestora, doar în cursul fiecărei zile de luni, dacă este zi lucrătoare.

Rezultatele operațiunii de luni s-au văzut în piață. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,34%, de la 3,38% vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a înregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, față de cel de 3,58% de vineri. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,60%, de la 3,63% vineri. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut luni la 3,65%, de la 3,68% vineri.

În plus, cursul de schimb leu-euro a fost aproape de stagnare, fiind la un nivel de 4,6628 lei luni, față de 4,6630 lei vineri. De asemenea, dolarul, care în România este cotat prin comparație cu euro, s-a depreciat luni cu 0,41%, față de vineri, până la 4,0898 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR a inundat piața cu bani, pentru a oprit ROBOR: cea mai mare operațiune repo – 16,65 miliarde lei.
 Vizualizări articol: 908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR a inundat piața cu bani, pentru a oprit ROBOR: cea mai mare operațiune repo – 16,65 miliarde lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei