Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 41 (5248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii, cei mai convinşi că libera circulaţie în UE aduce beneficii economiei naţionale

Românii sunt cei mai convinşi că libera circulaţie în Uniunea Europeană este în ansamblu benefică pentru economia unui stat membru, 88 la sută fiind de această părere, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, privind cetăţenia europeană, dat publicităţii marţi.

Eurobarometrul, publicat de Comisia Europeană, la 20 de ani de la crearea cetăţeniei UE, arată că 81 la sută dintre europeni ştiu că, pe lângă propria naţionalitate, au statutul de cetăţeni ai UE.

În ansamblu, respondenţii cunoşteau majoritatea drepturilor aferente cetăţeniei europene, inclusiv dreptul de a adresa petiţii instituţiilor UE (89 la sută), libera circulaţie (88 la sută), nediscriminarea pe baza naţionalităţii (82 la sută), protecţia consulară (79 la sută) şi participarea la o iniţiativă cetăţenească (73 la sută). Peste o treime din respondenţi (36 la sută) s-au considerat bine informaţi cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezintă o creştere cu cinci puncte procentuale faţă de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 la sută dintre persoanele interogate consideră că sunt bine informate cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia dacă drepturile nu le sunt respectate.

În ceea ce priveşte libera circulaţie în UE, două treimi (67 la sută) dintre persoanele chestionate consideră că aceasta aduce avantaje economice ţării lor.

Cei mai mulţi români - 63 la sută - ştiu că au statutul de cetăţeni europeni şi ceea ce presupune acest lucru, în timp ce 32 la sută cunosc expresia "cetăţean al UE", dar nu ştiu clar la ce se referă. Românii se află însă pe locul trei, după italieni şi polonezi, care ştiu ce înseamnă cetăţenie a UE în proporţie de 65 şi respectiv 64 la sută. Pe ultimele trei locuri în acest clasament se află Olanda, unde 28 la sută dintr respondenţi au spus că ştiu ce înseamnă cetăţenie europeană, Letonia (24 la sută) şi Germania (19 la sută).

Pe de altă parte, 40 la sută dintre români consideră că sunt bine informaţi în ceea ce priveşte drepturile aferente cetăţeniei UE, peste media de 36 la sută dintre cetăţenii europeni.

Dintre toţi cetăţenii europeni, românii sunt în cea mai mare măsură - 88 la sută - de părere că libera circulaţie este benefică pentru economia naţională, pe ultimele locuri în acest clasament situându-se belgienii, cehii şi letonii care au în proporţie de 60 la sută aceeaşi opinie, britanicii (52 la sută) şi ciprioţii (51 la sută).

Datorită cetăţeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht şi a cărei a 20-a aniversare se sărbătoreşte în acest an, toţi cetăţenii celor 27 de state membre beneficiază, în calitate de cetăţeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul UE, dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în ţara de reşedinţă, dreptul de a beneficia de protecţie consulară în străinătate în aceleaşi condiţii ca resortisanţii unui alt stat membru atunci când ţara lor de origine nu este reprezentată şi dreptul de a înainta petiţii Parlamentului European şi de a se adresa Ombudsmanului European şi instituţiilor UE.

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetăţean european, însă de multe ori oamenii nu ştiu de existenţa lor. Anul european al cetăţenilor 2013 are drept scop explicarea acestor drepturi şi garantarea faptului că cetăţenii le cunosc şi nu întâmpină dificultăţi în exercitarea lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii, cei mai convinşi că libera circulaţie în UE aduce beneficii economiei naţionale.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii, cei mai convinşi că libera circulaţie în UE aduce beneficii economiei naţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei